Ondersteuning leverontgifting

Vraag: Hoe kan ik het ontgiften door mijn lever ondersteunen? Want die heeft door mijn gebruik wel een klap gekregen…
Antwoord: Dieet kan helpen bij herstel

Wat heb jij op je lever?
… mijn studietijd 😉

leverontgifting

Verslaving betekent natuurlijk nogal eens een aanslag op de lever. Een aantal stoffen zijn gifstoffen die de lever zo veel te doen geven dat deze beschadigd raakt, stoffen kunnen zorgen voor littekenweefsel of leververvetting. Alcohol is daar natuurlijk wel heel erg bekend voor. Die lever is daardoor verminderd in staat om gifstoffen af te breken en af te voeren. (een weetje: dit heet een verminderde sulfaatconjungatie. dit is een proces waarbij de lever zwavel aan een gifstof koppelt zodat deze wateroplosbaar wordt en via de gal en de nieren kan worden afgevoerd).

Als dit ontgiftingsproces onvoldoende goed verloopt dan ontstaan er gifstoffen (toxines) die bijvoorbeeld onder andere de dopamine-producerende zenuwcellen in het brein kunnen beschadigen waardoor er natuurlijk een negatieve spiraal ontstaat. Middelen zijn nou eenmaal aantrekkelijker voor mensen met een lager dopaminegehalte ter plaatse van de nucleus accumbens… :-S

Een manier om de leverfunctie te ondersteunen met voedingsstoffen en zodoende het energieniveau te verbeteren.

Stoffen die de sulfaatconjungatie in de lever ondersteunen zijn door vitamine B2, B6, B12, foliumzuur,  methionine, cysteine, zwavel, zink, selenium, koper, magnesium en molybdeen.
Het is dus handig om voedingsproducten te eten waar veel van deze voedingsstoffen in zitten:

  • knoflook, uien, prei,
  • diverse soorten kool,
  • noten en zaden, bonen,
  • vis, ei, magere kwark en cottage cheese.

Het zou dus afhankelijk van jouw gebruik in het verleden nog best wel eens verstandig kunnen zijn om hier extra aandacht aan te besteden in het dieet.

Disclaimer

Ik ben geen diëtist. Ik ken je niet. Hou zelf rekening met allergieën en denk na over een zinnig dieet.
En heb je aanvullingen of smakelijke maaltijden dan houd ik me aanbevolen voor recepten hier (als gezegd: ik ben niet op zoek naar pillen)

Geef hier jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.