Twitterverslaving… Onzin… Of toch?

Er is weer een nieuwe loot aan de boom van verslaving?
De Telegraaf meldt ons namelijk dat wij ons zorgen moeten maken over de nieuwe ‘Twitterversalaving’. Game verslaving dat ging nog wel, want daarvoor moest je achter je computer zitten. Maar nu vallen alle drempels weg omdat je social media met Pads en Phones overal te gebruiken zijn.

Een sappige nieuwe hype of een serieus probleem?
Eigenlijk denk ik: beide!


verslaving

Inderdaad is natuurlijk de voorradigheid van iets een belangrijk element in het ontstaan van verslaving. Dat zien we bij alcoholverslaving -de algemene verkrijgbaarheid helpt enorm dat alcohol als verslaving toch met stip op 1 staat-. Je moet mensen met een alcoholverslaving eens horen over het aantal bierreclames dat mij eigenlik nooit opvalt (maar ik ben dan ook meer een wijndrinker).


twitter

Twitter vormt onze manier van kijken (kort en krachtig) en het vormt onze wereld, net zoals iedere nieuwe ontwikkeling, Twitter vormt ons wereld beeld zoals de stoommachine dat ook gedaan heeft. Daar komen onzinnige angsten bij kijken zoals het wetenschappelijk onderzoek(!) dat heel helder heeft berekend dat het menselijk lichaam uit elkaar zal vallen als je het sneller zou verplaatsen dan 60 kilometer per uur. Daar hoort ook onterechte afwezigheid van angst bij die maakt dat mensen meer dan realistisch hun sociale leven laten regeren door hun gadgets.

Twitter, zoals alle nieuwe media, geeft status. De aandacht die de eerste draagbare telefoons hadden… Natuurlijk voor in de auto want die accu was niet te tillen! Natuurlijk willen we nu zijn als die BN-ers die hun tijd kunnen (moeten) besteden aan online aanwezigheid omdat anders de wereld morgen hun bestaan is vergeten. Natuurlijk willen we er allemaal uitzien als een supermodel, tot we tevreden moeten zijn met hun dieet. Natuurlijk willen we een lijf als Depp (maar dan zonder de workouts).
Natuurlijk willen we ergens bijhoren wat groter is dan wijzelf en als make(myself)believe belangrijker wordt dan het echte leven dan ontstaat er gedoe.

Twitter trekt de aandacht weg van andere dingen. iedereen met enige ervaring in social media merkt af-en-toe dat het te veel tijd consumeert. Te veel mensen die je wilt volgen, te veel onderwerpen die je bij probeert te houden. Technostress om nog mar eens een nieuw woord te gebruiken. Moeite om je prioriteiten te stellen in een wereld vol mogelijkheden, als ik wat oudere woorden gebruik.
En inderdaad hebben verslavingen de neiging om de aandacht op te eisen en met prioriteiten te schuiven. Het volgende lijntje is net even belangrijker dan de huur, de volgende kick net even belangrijker dan het bereiden van een goede maaltijd. De nacht telkens weer belangrijker dan de kater morgenochtend.

Neem mij nou: tijdens het schrijven van dit stukje heb ik een tosti laten aanbranden ( heel eerlijk: bijna twee) omdat ik te druk met m’n iPad in de weer was. Het “middel” waar ik aan verslaafd ben: gadgets, nam weer eens de prioriteit in mijn leven over andere zaken als, in dit geval eten en mijn relatie (want die tosti was voor mijn vrouw). Aan de andere kant sta ik te werken aan een stukje waar zij mij gisteren over DM-de (twittertaal) en hebben wij ’s avonds wat te bespreken omdat we weten wat de ander zo heeft meegemaakt middels twitter en foursquare. en brengen we elkaar op de hoogte van mogelijke aankopen middels plaatjes op Moby.


dus voel ik..

Soms staat het in de weg, soms is het (nieuw) middel naar een doel: contact.
En zoals ieder iets dat doelgericht gebruikt kan worden: als je geen maat houdt dan heeft ’t het in zich om een verslaving of een afhankelijkheid te ontwikkelen. Wederom, kijk naar alcohol waar je zo prettig relaxed van wordt dat een aantal mensen niet meer kan ontspannen zonder.

Als je merkt dat een gadget die ervoor dient om met elkaar in contact te komen ervoor zorgt dat je geen tijd meer hebt om met elkaar te praten dan gaat er iets mis. Als het middel het doel voorbij schiet is er een probleem. Als het je kwaliteit van leven vergroot, dan is er niks om je zorgen te maken. Ook al zijn er misschien een aantal mensen van de oudere generatie die zich zorgen maken omdat ze merken dat zij iets niet bij kunnen houden.

Niks nieuws onder de zon: dat was ook zo toen het fenomeen babbelbox zich voor een aantal mensen ontpopte als een reden voor een 06-lijnverslaving waarbij het “chatten” (toen nog met de mond) zoveel telefoontikken vrat dat er serieuze financiële problemen ontstonden en waarbij er geen tijd was om face-to-face te communiceren. Net als de ICQ-chatrooms, Teletekst-chat voor Twitter, net als dat er ongetwijfeld nog iets nieuws aan gaat komen (man dat zou ik graag verzinnen) wat dit op gaat volgen wanneer we nieuwere manieren van communiceren ontwikkelen (het lijkt me bijvoorbeeld eigenlijk wel leuk als we iets zouden hebben wat maakt dat we nog in staat blijven om onze aandacht vast te houden bij zinnen die langer zijn dan tien woorden).


epiloog

Als we alles gelijk verslaving beginnen te noemen dan doen we misschien geen recht aan onze eigen flexibiliteit om te leren van onze fouten. Effe wat teveel tijd gespendeerd wordt een verslaving, iedere rotervaring wordt een trauma, ieder verdriet een depressie. We zijn fucking niet eens meer in staat om een leven te leiden! Daar hoort dat soort ellende bij namelijk.

Aan de andere kant leven we in een cultuur die zo veel verantwoordelijkheden overneemt dat we soms niet meer in staat zijn ze zelfstandig te dragen en is het goed als er gespecialiseerde mensen (o.a. verslavingsdeskundigen zoals ik) om ook dit soort verslavingen te behandelen.

Worden we zwakker door alles gelijk maar te medicaliseren?.. ja
Vinden we gerichtere strategieën door dingen te benoemen?.. Ja!

OK… “Twitter verslaving” dus…
Niks nieuws onder de zon. Wel iets om serieus te nemen en behandeling helpt om te leren wat onderweg was afgeleerd: keuzes maken in een wereld met allerhande verleidingen 😉

 

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.