politici, verzekeraars en menselijk leed

Het grote snoeien is begonnen…
Als je dacht dat we bezuinigd hebben in de afgelopen crisistijd, trek dan niet alleen je broekriem aan, trek je veiligheidsgordel strak.

Overal in de psychiatrie en de verslavingszorg is hetzelfde geluid te horen: De productieplafonds maken dat vrijwel overal de voordeuren dichtgaan (productieplafond… lees: méér cliënten/patiënten mag u niet behandelen… ja, ’t màg natuurlijk wel maar dan doet u het gewoon gratis in uw eigen tijd omdat u zo betrokken bent bij uw klant). Instellingen zitten eerst maar eens geschrokken te kijken of dat er eigenlijk wel geld binnen komt voor de mensen die al binnen zijn. En daar komt het tweede deel van de tang overheen: u krijgt niet meer wat u vroeger kreeg voor een behandeling. Dus waar alles duurder wordt komt er minder geld binnen voor het bewaren van de kwaliteit.
Oh, daar zijn allemaal mooie managementwoorden voor: ‘lean’, ‘ontluchten’, ‘efficiëntie’, ‘kernkompetenties’. Politici strooien met angst en met platitudes die leuk klinken. Mennekes met grote behoefte aan aandacht zetten hun kuifje vooraan in de rij bij de media die dan ook maar klakkeloos nawauwelen wat ze wordt voorgekauwd aan makkelijk verteerbare oneliners.


Maar waar het op neer komt is dat Nederland in de afgelopen jaren veel ellende van straat heeft gehaald. Inderdaad door dat paarse kabinet dat dingen in gang heeft gezet en op heeft gestart. Inderdaad is nu de verslaving en veel ellende van straat waardoor andere landen om ond heen denken: “dat moeten we ook doen”. Anders dan dit kuifje-gedoogt-kabinet dat alle verworvenheden afbreekt. Als uw autoradio binnenkort weer wordt gestolen door een junk (die junk is geworden omdat er geen geld was voor begeleiding toen z’n verslaving nog kleiner was) kijk dan even naar dit kabinet dat vindt dat ze geld aan het besparen zijn. Eventjes tussendoor, een beetje fatsoenlijke junk lost anderhalf tot drie miljoen per jaar aan diefstal, braakschade en ziektekosten van zijn getraumatiseerde slachtoffers… Dat alleen nog maar de werkuitval en dan hebben we nog niet eens het leed van al z’n slachtoffers vertaald in eurocenten…. grappige manier van ‘bezuinigen’ #niet_echt_leuk
Het lijkt een beetje op de psychotische klant die werkzame medicatie heeft geslikt waardoor het allemaal een stuk beter gaat en hij zich best goed voelt… waardoor hij denkt: “het gaat mij zo goed, volgens mij kan ik best”wel zònder! Die groep patiënten kan op zo’n moment ook enorm schelden op de medicijnen. “Chemisch rotspul”, “bijwerkingen” etc.etc. (ik noem even niet wat er in gaat aan chemie als het ze straks weer minder gaat.)
Als u binnenkort merkt dat de wachtlijsten weer terugzijn van weggeweest in de geestelijke gezondheidszorg denkt u dan even aan de opgeruimde blik van deze minister die zelf denkt dat ie wat aan het doen is aan misbruik van belastinggeld (zijn argument) en efficiëntie.
Als u binnenkort, in de stad lopend, in de angstige ogen kijkt van iemand die op het randje balanceert van haar geestelijk evenwicht… denk dan even aan de zelfvoldane blik van de mensen die maken dat er een tweespalt in de zorg gaat ontstaan die (zoals dat nu al in Amerika het geval is) zorgt voor overvolle gevangenissen ‘zinloze’ agressie en depressie op straat.

Oh, en de mensen die vinden dat ik hier angst zaai… kijk even naar de argumentatie waarmee deze maatschappelijke verbeteringen worden doorgevoerd… “want anders moeten we er bang voor zijn dat de gezondheidszorg niet meer te betalen is”…
Ik zeg:
Broekriemen en veiligheidsgordels strak?… here we go!
Dit bericht werd geplaatst in @cetera en getagged , , door HansWest . Bookmark de permalink .

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.