Helaas wat minder gezond dan we dachten, die rode wijn

rode wijn en gezonheid

English: Graps of Slovenian Red Wine Variety Z...

Hè jammer, rode wijn blijkt toch nog weer wat minder gezond dan dat we allemaal dachten… of soms misschien zelfs: hoopten?
Aan de andere kant is het ook wel prettig want het was altijd wel een wat moeizame discussie in de verslavingszorg… over die gezonde rode wijn enzo. Mensen met hoge bloeddruk en een leververwachting (pun intended) van maximaal een jaar, die ineens heel veel aandacht bleken te hebben voor hun gezondheid en dan vooral de gezondheid van hun bloedvaten, tenminste dat is waarom ze toch wel erg graag een enkel glaasje rode wijn zouden blijven drinken. Ach ja, we weten allemaal dat ons menselijk brein er erg goed in is om zichzelf mooie verhalen te vertellen 🙂 en het is dan ook niet verbazend dat alle onderzoek dat gedaan is naar de relatie tussen alcohol en kanker zo weinig aandacht krijgt in die gesprekken.
Maar even terug naar het onderzoek dat uitwees dat een rood wijntje zo ontzettend gezond zou zijn.

Dipak K. Das, onderzoeker

Hij wordt nogal aangepakt, en zeer waarschijnlijk ook terecht: Dipak K. Das. De man die voor het het Cardiovascular Research Center het stofje resveratrol onderzocht. Het was de nieuwe asperine, een stofje dat de veroudering zou remmen, gezond voor hart en bloedvaten. Een natuurlijk stofje ook, te vinden in de schilletjes van rode druiven, en dus in rode wijn. En welke wijndrinker leest niet graag in de krant dat het best gezond is om een wijntje te drinken? Das werd dan ook al om geprezen door collega’s en kreeg een behoorlijke mediahyope toen hij in 2007 met de uitkomst kwam dat “the pulp of grapes is as heart-healthy as the skin, even though the antioxidant properties differ.”

Maar het blijkt dat helaas op dat er op die onderzoeken, en dus de resultaten, wel het een en ander iaan te merken is. De onderzoekers van de University of Connecticut die als taak kregen om, naar aanleiding van een anonieme tip, deze zaak te onderzoeken, presenteerden hun rapport (van 60,000-bladzijden -samenvatting op:t http://bit.ly/xkyS4A -) waarin zij 145 frauduleuze stappen vonden waarbij data waren verzonnen of metingen waren ‘aangepast’ in de richting van het gewenste resultaat. En welk resultaat dan gewenst was?
Het waren natuurlijk publicitair reuze ‘sexy’ onderzoeken, verzekerd van een hoop media aandacht als de uitkomst zou zijn: “Drink gerust rode wijn want het is goed voor je bloedvaten en zelfs voor voor je hippocampus (een stukje van je brein -belangrijk voor geheugen- dat toch meestal eerder kapot gaat door drank dan dat het erdoor verbetert).

Nou wil ik niet lullig doen want waarschijnlijk is het genieten van een glas goede wijn ook best gezond en dus levensverlengend. Maar het kon wel eens zo zijn dat het daarbij eigenlijk meer gaat om het effect van het genieten dan om de werking van het stofje.

Die aandacht voor de chemie krijgt ook een wat naar bijsmaakje doordat Das vooraanstaand was in het onderzoek naar het genoemde resveratol. Want alhoewel veel wetenschappers nogal sceptisch waren over zijn onderzoek. De commercie is er behoorlijk in gedoken. Daar lijkt Das ook wel iets over te hebben bedacht want in 2002 deed hij mee in het patenteren van een ander stofje uit de druiveschil die hij onderzocht: proanthocyanidin dat hartziekten zou moeten kunnen behandelen.

Weerwoord is natuurlijk altijd wel netjes maar naar het schijnt is het nogal lastig om Das te bereiken. Hij beroept zich op komplottheorie en ziekte wat het mogelijk nog aantrekkelijker maakt om de man af te fakkelen.

wat is er nou waar?

Nogmaals, laten we niet gelijk de andere kant op slaan. “There are many investigators who are working on resveratrol, That doesn’t mean we know the whole truth. But Rome wasn’t built on Dr. Das” zegt Dr. Nir Barzilai van het “Albert Einstein College of Medicine”.
Waarschijnlijk komt er uiteindelijk uit het onderzoek op dit gebied dat fruit gezond is, en rottend fruit waarschijnlijk iets minder (die alcohol moet ergens vandaan komen). De genietingen en de levenskwaliteit die we halen uit leuke rituelen met goede vrienden, dat zullen ongetwijfeld belangrijke aandachtspunten blijken… en dat verslaving maakt dat je niet meer kan genieten van je gebruik, dat moge duidelijk zijn.

p style=”text-align:center;”>—–

Reuters persbericht: http://mobile.reuters.com/article/idUSTRE80A2GP20120111?irpc=932

Dit bericht werd geplaatst in alcohol, verslaving en getagged , , door HansWest . Bookmark de permalink .

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.