Betaalt de comazuiper zelf? #comazuipen #zelfbetalen

Er zijn verschillende redenen waarom je als ouder niet moet willen dat jouw kind meedoet aan comazuipen. We weten hopelijk allemaal dat alcohol slecht is voor hersencellen maar drankgebruik op jonge leeftijd is funest voor de hersenen van kinderen.

gevolgen voor een leven

Niet alleen de intelligentie van het kind wordt aangetast. Wat minstens zo erg is, is dat de cellen die er verantwoordelijk voor zijn om handig met gevoelens om te gaan, die ervoor moeten zorgen dat gevoelens tijdig genoeg herkend worden zodat je er goed op kunt reageren. Dus plat gezegd: je kinderen blijven gewoon iets stommer dan dat ze hadden kunnen zijn en ze worden onhandiger in het samenleven met andere mensen. Dit komt doordat ze hun eigen gevoel minder goed in de hand kunnen houden (met vergrote kans op agressie problemen in hun leven, of de andere kant op: angst en paniek die groter wordt dan dat zou hoeven of meer kans op depressie). Verder zullen ze vaker te laat in de gaten hebben wat er eigenlijk aan de hand is in hun relaties, bijvoorbeeld op hun werk en in vriendschap en liefde. Ook het in de hand houden van verslavingen zal moeilijker voor ze zijn in de rest van hun leven omdat deze al vroeg zo goed is geoefend…

Maar dat is natuurlijk allemaal lange termijn…

Direct gevaar

Er is natuurlijk directer risico voor de gezondheid. Mensen denken wel dat het allemaal wel weer goed komt als de alcohol is uitgewerkt maar ze vergeten makkelijk dat mensen met een alcoholcoma al gauw 3 uur in coma liggen op de intensive care. Coma, met alle extra risico’s voor de doorbloedingen het brein en andere organen. Kinderen met alcoholcoma liggen soms wel drie dagen op de intensive care waar zij verzorgd moeten worden om in leven te blijven.

gevolgen voor de portemonnaie (en de opvoeding)

Waarmee we gekomen zijn op een nieuwe reden om je kinderen te leren dat comazuipen onverantwoord is: de kosten. De aanstaande discussie: de zorg, de stress en de kosten van een opname, moeten we dat nou allemaal als maatschappij maar blijven dragen? Of sturen we de rekening thuis?

Een versimpelde vergelijking: als ik in mijn jeugdig enthousiasme bij een potje voetbal de ruit van de buren intrap dan is de kans groot dat ik in mijn spaarpot zal moeten graven. De kans is ook groot dat mijn opvoeders ook in de portemonnaie moeten duiken en ze zullen, mede daardoor, waarschijnlijk ook best wel duidelijk gaan maken dat bepaald gedrag zo asociaal is dat het niet meer te tolereren is.

Een belangrijk discussiepunt

Natuurlijk kom je op een hellend vlak wanneer je stopt om ziekenhuisopnames te laten betalen wanneer mensen schuld hebben aan die opname. Moeten we de sporter betalen die zijn enkelgewricht heeft overbelast? De burnout behandeling van iemand die zichzelf heeft overwerkt? Moeten we de levertransplantatie betalen van de alcoholist, de emfyseem behandeling van de roker?

Straks krijgen mensen alleen betaald als ze een leven lang niets hebben gedronken en nooit hebben gerookt.

Dat argument vind ik terecht, als discussie, want ik ben bang dat er verschrikkelijke dingen gaan gebeuren als we die discussie aan de verzekeraars en de politiek gaan laten. Met verzekeraars die in de markt moeten overleven door het maken van winst en populisten in de kamer die doen alsof geestelijke gezondheidszorg een linkse hobby is.

Een mening

Toch ben ik niet tegen zelf betalen.

Wanneer je inderdaad een ziekenhuisopname over jezelf afroept doordat je jarenlang op een bepaalde manier leeft dan is dat in mijn ogen toch iets anders dan dat ik vandaag Iets doe waardoor ik morgen ineens allemaal mensen in de stress jaag (intensive care is een afdeling die door de bezuinigingen ook behoorlijk krap zitten). Dat ik vandaag iets doe waarmee ik de maatschappij op kosten jaag (zo’n intensive care is nogal een dure afdeling).

Laat mensen maar iets meer stil staan, wat mij betreft, bij de verantwoordelijkheden die zij hebben voor elkaar. Mensen bestellen bij de bar met de grap dat het ziekenhuis de rekening betaalt.
Als we het loon van die mensen betalen dan krijgen we misschien iets meer gevoel voor hun werk. Laat opvoeders misschien iets meer die verantwoordelijkheid duidelijk maken aan hun kinderen.

lees misschien eens als opvoeder: Nico van der Lely (kinderarts): Onze kinderen en alcohol

Dit bericht werd geplaatst in @cetera, alcohol en getagged , door HansWest . Bookmark de permalink .

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.