Drugbeleid in Nederland is goochelen met angst #mediacratie-in-actie

Deze week heeft politiek Den Haag weer behoorlijk uitgehaald in de richting van druggebruikend Nederland. Nou denken mensen vaak dat ik daar natuurlijk helemaal blij van wordt als verslavingsdeskundige maar niets is minder waar.

Ik ben niet tegen fatsoenlijke regulering en ik ben ook zeker niet voor ongebreideld druggebruik. Maar repressie en de rare manier van denken over middelengebruik alsof dat er altijd voor zal zorgen dat je als gebruiker aan lager wal raakt… typische angstpolitiek.

Naomi Klein:
Politics hates a vacuum. If it isn’t filled with hope, someone will fill it with fear.

Als we kijken naar de onterechte afwezigheid van angst waar het nicotine en alcohol aangaat en de overdreven angst die aangewakkerd wordt voor de ‘niet normale’ drugs, dan kan ik me dat met het kennisniveau van de jaren vijftig van de vorige eeuw al moeilijk voorstellen. Maar met de hedendaagse kennis van verslavingen en middelen blijven er echt maar twee opties als je manier van denken, en dus je manier van politiek bedrijven, niet wezenlijk veranderd is sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw.
Dan ben je òfwel erg dom, òfwel je gebruikt angst als manier om stemmen te krijgen… en als ik kijk naar de manier waarop die zogenaamd achterkamertjes-politiek-haters inmiddels alweer een paar jaar achterkamertjes politiek zitten te bedrijven zonder dat daar veel over gezegd wordt, dan denk ik: “die zijn niet dom”…

Als de wetenschappelijk onderbouwde, meermaals onderzochte cijfers over de schadelijkheid van een aantal maatschappelijk geaccepteerde drugs zó maar ineens van het politiek podium verdwijnen… Als de meest wonderlijke angsten voor relatief onschuldige paddo’s en designerdrugs uit de hoed worden getoverd… Als midden op het podium wordt doorgezaagd dat het gedogen een cannabis een realistische oplossing was van een veel groter probleem (dat ontstaan was door de voorgaande repressie). dan denk ik onwillekeurig aan een goochelshow. Het draait er niet om wat er werkelijk aan de hand is, het draait erom dat ik ze laat geloven dat er aan de hand is wat mij goed uitkomt.
En dat het klapvee klapt voor de kunstjes.

Dit bericht werd geplaatst in @cetera en getagged , , door HansWest . Bookmark de permalink .

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

2 gedachten over “Drugbeleid in Nederland is goochelen met angst #mediacratie-in-actie

 1. Ik ben het helemaal met je eens! Ik probeer mijn steentje bij te dragen in het bieden van tegenwicht tegen wat jij volgens mij ‘mediacratie’ noemt. Vandaag is in het Brabants Dagblad op pagina 14 en 15 een opinie-artikel van me verschenen. Dit is ook online te lezen:
  http://www.brabantsdagblad.nl/mening/10809407/Minister-Opstelten-is-kierewiet-geworden.ece

  Eerder heb ik op http://www.sargasso.nl, http://www.opiniestukken.com en http://www.unity.nl en NuJIJ vergelijkbare stukken gepubliceerd, die meer de vorm hadden van een verslag van het afgelopen drugsdebat:
  http://sargasso.nl/archief/2012/03/29/drugsdebat-is-een-debat-van-doven/#comment-740054
  http://www.opiniestukken.com/opiniestukken/artikel/176/De-voorgestelde-wijzigingen-in-het-drugsbeleid-zijn-kierewiet
  http://www.unity.nl/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=10&cntnt01returnid=108
  http://www.nujij.nl/politiek/kabinet-helpt-criminelen-door-gedoogbeleid-om.16350130.lynkx

  • Met het risico dat we elkaar een beetje incestueus “geweldig gaan zitten vinden”: ik ben het met je eens. Je schrijft een goed stuk dat hout snijdt, Ik heb de ellende van verslaving vaak genoeg gezien als behandelaar en ik ben niet voor ongebreideld gebruikk maar die rare repressieredenaties van de huidige politiek: on-be-grij-pe-lijk! Ziende blind.

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.