Urinetesten… Wat is er meetbaar?

Informatie rond Diverse Drugs

Informatie over urine-controles om het gebruik te controleren. In de verslavingszorg wordt veel gebruik gemaakt van urinecontroles om aan te tonen dat er sprake is geweest van middelengebruik. Daar is wel eens discussie over.
Natuurlijk kunnen hier geen rechten aan worden ontleent en raad ik onafgesproken druggebruik af. Waarom zou je? Jij bent toch zelf verantwoordelijk voor de dingen die je deed?
Maar ik krijg wel eens de vraag:

Q: Wat is er meetbaar?


Dat gebruik van middelen natuurlijk kan worden teruggevonden in een bloedproef dat is wel duidelijk. Maar over het algemeen zijn de ingenomen stof zelf, of de afbraakprodukten ervan, nog enige tijd meetbaar in urinecontroles.
Dat het eerste zo is dat weten we al sinds de oude Grieken, waar arme sloebers de urine van de Orgie-gangers ophaalden om zich daaraan tegoed te doen. Maar ook tegenwoordig kijken we nog wat er in de urine terug te vinden is.
Urinecontroles zijn natuurlijk wat grover dan bloed controles, en je kan natuurlijk proberen om de urine te verdunnen door veel water te gaan drinken -waarbij overdaad schaadt… ook water is schadelijk voor een lichaam als je er te veel van drinkt- maar het innemen van de urine is een veel gebruikte controlemogelijkheid in diverse klinische en poliklinische behandelvormen. En ja, daarbij zijn mensen soms bereid om met zakjes urine van niet-gebruikers te gaan rondlopen…

Één: je loopt uiteindelijk toch wel tegen de lamp. En vooral Twéé: who are you kidding? Is werkelijk een leugen leven beter dan leren omgaan met je behoeftes?

Anyway: er is wel het één en ander bekend over het gemiddelde lijf en het tempo waarin middelen uitgescheiden worden door lever en nieren (leeftijd, gewicht, geslacht, sportiviteit, voeding en ziekte van organen kunnen de uitslagen beïnvloeden) Dan weet je het maar.

Drug aantal dagen grenswaarde
(alfabetisch) Gemiddeld aantal dagen dat het middel uit de urine moet zijn (bij geen gebruik) grenswaarden die in de verslavingszorg veelal worden aangehouden voor “gebruik”
4-FA (4-FMP): 2 tot 4 dagen
Amfetaminen 3 tot 4 dagen
(amfetamine zit ook in XTC)
0,30 ng/ml
Barbituraten 7 dagen 0,50 ng/ml
Benzodiazepinen 10 a 14 dagen
(slaap- en kalmeringsmiddelen als seresta, valium, librium)bij dagelijks gebruik 4 tot 6 weken
200 ng/ml
Cannabis na 14 dagen (bij langdurig heftig gebruik tot 4 weken) 50 ng/ml
Cocaïne 2 tot 4 dagen. Bij heftig langdurig gebruikt (basen) tot 6 0,30 ng/ml
DMT 3 dagen
GHB tot 12 uur
Heroine 2 tot 5 dagen 200 ng/ml
Khat: tot 3 dagen 3 dagen
Lachgas niet aantoonbaar niet aantoonbaar
LSD 2 dagen
Mescaline 3 dagen
Methadon na 5 a 7 dagen 0,25 ng/ml
Morfine 2 tot 3 dagen 200 ng/ml
Nicotine 2 dagen
Paddo’s 1 tot 2 dagen
XTC 1 tot 3 dagen

N.B. Psychofarmaca

Er zijn natuurlijk nog een hoop andere psychofarmaca die gemeten kunnen worden en niet alle middelen worden door deze controles herkend. Prozac scoort bijvoorbeeld niet op Benzo’s of barbituraten. Maar wij beperken ons hier tot de middelen die potentieel als “verslavende middelen” bekend zijn.


Cannabis

N.B. de ‘urine-uitslag’ kan wisselen door:

 1. de duur van het gebruik (canabinoïden kunnen na chronisch gebruik in het vetweefsel zijn opgeslagen en van daaruit nog tot 6 weken na gebruik uit het vetweefsel komen en in de urine meetbaar zijn)
 2. meer vetweefsel (overgewicht) geeft meer mogelijkheid tot ‘opslag’
 3. variatie in lichaamsbeweging of voedingstoestand (bijvoorbeeld ineens een uur
  sporten na langdurige lichamelijke inactiviteit kan van invloed zijn op de vetverhouding van het lichaam zodat ineens meetbaar méér canabinoïden in de urine meetbaar worden, hongeren kan eenzelfde effect geven)
 • Verder zijn nog een paar algemene zaken van invloed op de urine controle:
  1. tijdstip van afname (in de nacht wordt meestal weinig gedronken en zal iemand weinig urineren. Daardoor is ochtendurine vaak het geconcentreerdst).
  2. vochtinname voor controle is natuurlijk van invloed op de concentratie van de stof in de urine. Bij twijfel kan worden men kijken naar de verhouding tussen de stof (meestal canabinoïden door de lange uitwasperiode) en de metabolieten (creatinine). Deze verhouding in de urine zegt meer over het verloop van de werkelijke concentratie in het bloed dan de hoeveelheid in de urine.

  Oorsprong: HelpDisk 1998/01/04

Een gedachte over “Urinetesten… Wat is er meetbaar?

 1. Pingback: Drugs in het verkeer #Speekseltest #01072017 | Prive-praktijk: PraatmetHans.nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.