Wat zijn de dingen die je in huis zou moeten hebben om een verslaving de baas te worden

plasticiteit vereist oefening

Naar aanleiding van de onderzoeken naar de plasticiteit van het brein wordt heel duidelijk dat ieder brein te oefenen moet zijn. Het hangt er maar net vanaf wat we oefenen. Tegelijkertijd is ook wel steeds duidelijker aan het worden dat het voor een brein belangrijk is dat we bepaalde dingen geoefend en geautomatiseerd hebben in ons brein vóór dat we een volgende stap maken in het oefenen van een einddoel.

Het is ook al helemaal duidelijk dat mensen met een verslaving niet verslaafd zijn omdat ze niet hard genoeg zouden willen stoppen met gebruik. Sterker nog, mensen die een verslaving hebben die ze (nog) niet de baas kunnen, die zijn het meest van de tijd juist veel te veel bezig met “niet gebruiken” (en ons brein is niet zo goed in iets “niet doen”: het oefenen van iets is eigenlijk altijd dat we dingen wèl doen -zodat we bijvoorbeeld in staat zijn om iets te laten-).

Waar het om gaan is dat we dus soms dingen moeten gaan doen en goed genoeg geoefend moeten hebben vóór dat we een volgende stap gaan zetten. Hier even als een simpel voorbeeld: het heeft geen enkele zin om een kind te leren lopen voordat het heeft leren kruipen. Zelfs mensen die na een hersenbloeding weer opnieuw dingen moeten aanleren die zij vroeger gewoon konden, die merken dat het belangrijk kan zijn om de goede volgorde op te zoeken. Ook daar werkt het vaak uiteindelijk sneller om eerst kruip-oefeningen te doen voordat je looppatronen gaat oefenen.

ik ben dus nieuwsgierig

In dit verband ben ik benieuwd wat jij denkt dat er nodig is om een verslaving de baas te worden. En voor de duidelijkheid: ik vraag dat aan jou en ik wil je vragen om alléén de kolom in te vullen die voor jou geldt zodat we uit elkaar kunnen houden wat de antwoorden zijn van de mensen die ‘alleen maar’ theoretische kennis hebben, of een stellige mening ZONDER dat zij ZELF een verslaving hebben (ik denk aan behandelaars, familie, mensen die nog -een beetje- aan het worstelen zijn om controle te krijgen over een verslaving). En aan de andere kant de mensen die het ook echt al langere tijd gelukt is om een verslaving te tackelen. Cijfers laten nou eenmaal heel duidelijk zien dat mensen die hun verslaving nog niet langer dan een jaar onder controle hebben ook echt veel vaker terugvallen (en dus blijkbaar nog niet helemaal weten wat er dus nodig is om weer op te kunnen staan nadat je gestruikeld bent) dan de mensen die er in geslaagd zijn om hun verslavingen méér dan een jaar lang te controleren.

Daarom wil ik de mensen die hun verslaving al langer dan één jaar vragen om rechts te antwoorden en de mensen die hier een duidelijke mening over hebben maar (nog) geen persoonlijke ervaring hebben opgedaan vragen om links te antwoordenBedankt voor oprechtheid…

géén persoonlijke ervaring met het (minstens een jaar lang) controleren van een verslaving maar wel een duidelijke mening MET de persoonlijke ervaring dat je (minstens) een jaar lang een verslaving in de hand hebt kunnen houden

Dit bericht werd geplaatst in verslaving en getagged , , , , door HansWest . Bookmark de permalink .

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.