nieuwsreactie op: onrust in Roosendaal

En wederom wordt de mediageile politiek ingehaald door de resultaten van hun eigen keuzes.
Het is nog maar kort geleden dat de heren en dames politici over elkaar heen duikelden om zoveel mogelijk hun puntjes te scoren bij de journalisten: “als ik nou ook iets zeg om de kiezer bang te maken voor die enge drugs.. dan bied ik ze vervolgens gelijk een oolossing voor de angst die ik ze net heb aangepraat en dan gaan ze vast op mij stemmen…” Een veelgebruikt recept. Ook weer toegepast op coffeshops.

Coffeeshops, beste lezer, da’s een onderwerp waar destijds echt best lang over nagedacht is. Het is niet iets dat ere altijd als is geweest. Het is en strategie die inmiddels ook best wel héél goed onderzocht is… en veel internationale waardering heeft gekregen.
En wat er dan gebeurt door die popi kuifjes in de politiek die zo veel verontwaardigdheid ventileren over ieder ongemakje dat -indien voldoende uitgemolken- weer voor een plukje stemmers kan zorgen.. dat doet me denken aan onhandig medicijngebruik van een chronisch zieke.

Misschien is de analogie te herkennen: de depressieve patiënt die onhandig impulsief met z’n medicatie stopt. Niet omdat er geen sprake meer is van z’n dreigende depressiviteit maar omdat ie er geen làst meer van heeft… omdat de medicatie inderdaad werkt, dus. Omdat de last van een bepaald probleem fors is teruggelopen ontstaat de gedachte dat er niks aan de hand is. En als er niks aan de hand is dan hoef je ook geen medicijnen te slikken, toch? Als er niks aan de hand is dan worden de eventuele bijwerkingen trouwens ook veel onverteerbaarder.

Middelengebruik is inmiddels normaal in onze maatschappij, een beetje blowen is een hele aardige maat voor de integratie van Marrokaanse immigranten en van alcohol is zo langzamerhand duidelijk aan het worden dat het een harddrug is dus laten we ook niet al te moeilijk doen. Ik weet donders goed dat verslaving bestaat en dat het levens verwoest maar minstens zo vaak was dat leven al stuk en was het middelengebruik een onhandige manier om vol te houden wat niet vol te houden is. Middelengebruik accepteren als een gegeven en niet proberen te doen alsof je het kan overwinnen of weg kan poetsen, dat heeft waarschijnlijk meer zin. Middelenmisbruik voorkomen door te legaliseren -zodat je niet langer makkelijk je harddrugs bij dezelfde dealer kan krijgen- heeft al duizenden van de drugs gehouden. Maar daarom hebben we niet meer door wat de positieve effecten ook alweer waren van coffeeshops en kijken we alleen nog negatief naar overlast die nog wel merkbaar is en daar heeft zo’n politiek kuifje dan nog wel een meninkje over.

Ik zeg niet dat er geen overlast of risico zal zijn. Maar ik zeg wel dat het een oplossing was voor iets.
Dus als je dingen alleen maar gaat verbieden zonder dat je iets creatiefs doet met de dingen die daaronder liggen, dan kan je verwachten dat dingen mis gaan lopen.

En inderdaad… in Roosendaal daar zeggen verontruste ouders al dat het onrustiger is met dealers op straat…
sinds dat de coffeeshops zijn gesloten…

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in @cetera en getagged , , door HansWest . Bookmark de permalink .

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.