De risico’s van (plotselinge) onttrekking

Oppervlakkig gezien lijkt het zo logisch:

gebruiken maakt je ziek dus niet-gebruiken is gezond….

Oppervlakkig gezien ziet dat er logisch uit, ja. Oppervlakkig; want dat houdt namelijk even geen rekening met het feit dat het lichaam van de regelmatige gebruiker zijn best heeft gedaan om in evenwicht te blijven met het regelmatige gebruik (klanten en cursisten: het Kroko-niveau).
Dat evenwicht wordt nogal in gevaar gebracht wanneer iemand ineens dat middel niet meer neemt (of krijgt).

Als je de onttrekkingsverschijnselen van een middel op een rij zet dan zie je dan ook vaak het tegenovergestelde van de werking van een middel.

Onttrekking van Uppers

Wanneer ik dagelijks uppers gebruik en mij daardoor energiek voel is de kans op een “crash” met (mogelijk depressief voelende) ernstig energieverlies en extreme vermoeidheidsgevoelens erg groot. Wanneer ik als gevolg van dagelijks gebruik van uppers een duidelijk gevoel van zelfwaarde en ‘fun’ ervaar dan is de kans behoorlijk dat ik soms best langdurig een gebrek aan zelfwaarde of een depressieve mee zal maken als ik met het dagelijkse gebruik stop. Heftige craving, gapen, dysforie en wekenlange, lichtgevoeligheid en grote pupillen, moodswings horen daar eigenlijk gewoon bij.
Hoewel het een situatie kan geven waardoor iemand geen zin meer heeft in het leven zonder gebruik (jammer want met een paar maanden tot een jaar zou dat recht gaan trekken) het is meestal niet direct gevaarlijk.

Onttrekking van Downers

Heel anders is dat met een plotselinge onttrekking van downers.
Wanneer ik dagelijks ‘downers’ gebruik zal mijn lichaam, als gevolg daarvan, zelf minder downers produceren. Als dat een dagje gebeurt, dan is er niet zo veel aan de hand maar als vaker gezegd: ons levende lijf werkt met een “use it or loose it” principe. Als ik een tijd lang zelf geen remmers aanmaak verlies ik gaandeweg ook de mogelijkheid om de werking van mijn brein zelf te remmen.
Gebruik is natuurlijk niet gezond maar ineens stoppen van downers (alcohol, slaap medicatie, GHB) geeft dan een relatief tekort aan remmers zodat mijn brein letterlijk ont-remt. Van daaruit vallen slapeloosheid zweterigheid en onrust en paniek te verwachten. Maar er is zelfs (want een brein hangt aan elkaar van de zelfstimulerende feedbackloops) een gerede kans op insulten, lokale overprikkelingen die (een beetje vergelijkbaar met epilepsie) ook erg schadelijk, zelfs levensgevaarlijk kunnen zijn om mee te maken.
Dood door deze attaques of door hartstilstand kunnen complicaties zijn van plotseling stoppen als je regelmatig gebruikt.

Wanneer jij fors inneemt, neem dan de moeite om even in overleg met jouw huisarts te kijken of het verantwoord is om ineens te stoppen.

Nee, ik geef hier niet een cijfertje om aan te geven hoeveel nou eigenlijk “fors” is.
Wat voor de één fors is, is voor de ander geen enkel punt.
Jouw lichamelijke gezondheid, lichaamsgewicht, de voedingstoestand zijn van invloed. De duur van het forse gebruik speelt een rol.
Fors is fors… neem dat serieus, alsjeblieft!

Signalen die aangeven dat er iets mis begint te gaan kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • vegetatieve disbalans: zweten, misselijkheid en braken, koorts
  • hartkloppingen, hoge bloeddruk
  • hoofdpijn en druk op het hoofd
  • trillende handen en lichamelijke onrust
  • agitatie of paniekgevoel
  • slaapproblemen of trillende handen

Het zijn mogelijke seintjes om te kijken of er mogelijk toch meer aan de hand is dan gedacht. Dus wanneer je dergelijke dingen meemaakt als je begint met stoppen, neem dan even contact op met uw huisarts.

Stoppen is vaak best wel een goed idee als je regelmatig teveel gebruikt hebt.
Maar doe het op een verantwoorde manier.
er staat niemand bij de finish: doe het verantwoord…

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Dit bericht werd geplaatst in verslaving en getagged , , , door HansWest . Bookmark de permalink .

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.