Alcoholslot als straf en…

Omzeilen?

Natuurlijk gaat in de media de meeste aandacht naar de manier waarop je een nieuwe strafmaatregel kan ontwijken maar persoonlijk vind ik dat er ook best hardop gekeken kan worden naar de voordelen van een alcoholslot. Juist omdat het alcoholslot onderweg ook nog zal vragen om even te blazen (dat kan je wel even uitstellen als het verkeer het niet toestaat maar dat herhaalt zich snel weer -en dat zal waarschijnlijk als overtreding beboet gaan worden-). Dus dan kan je eigenlijk alleen maar een ander laten blazen die nuchter naast je zit… en die had dan net zo goed de chauffeur kunnen zijn. Pompjes en ballonnetjes worden blijkbaar herkend op temperatuur en luchtvochtigheid (alhoewel ik wel vermoedt dat daar een markt voor gaat ontstaan).

Voor wie

De wetgever wil mensen die met een forse slok op achter het stuur zijn gaan zitten natuurlijk straffen. Want laten we wel zijn: het is een straf die door de rechter kan worden uitgedeeld aan mensen die achter het stuur zijn gaan zitten met te veel alcohol in hun lijf. Er wordt niet zo maar als straf een alcoholslot voorgeschreven. Zoals het er nu uitziet is dat een straf die vanaf een promilage van 1,7 wordt uitgedeeld. En dan moet je toch gauw een glas of 7 gedronken hebben voordat je het contactsleuteltje omdraaide.

Het is zelfs denkbaar dat een rechter de ruimte zou voelen om mensen die afhankelijk zijn van het gebruik van hun auto terwille kan zijn door een dergelijke straf uit te delen in plaats van het rijbewijs te vorderen.

De straf

Een alcoholslot is als straf bedoelt is dat is logisch. Je krijgt op je kop omdat je iets hebt gedaan dat je niet moet herhalen en een stevige ‘herinnering’ is dan ook wel terecht in mijn ogen, Want de kans dat iemand met een promilage van meer dan 1,7 een ongeluk kan veroorzaken (en dus de kans dat andere mensen gedood of gewond raken die helemaal niets met de situatie te maken hebben) die is véél en véél groter. Hoeveel groter?>/p>

Dus die (ongeveer) 2000,= Euri die je kwijt bent omdat je het ding moet aanschaffen en in je auto moet laten plaatsen, dat is een forse straf (voor mij zou het een behoorlijke financiële klap om mijn oren zijn in ieder geval). Maar dat is dan ook de straf./P>

Wat minder enthousiast ben ik over het schaamte-effect die openbaar zichtbare straffen met zich mee brengen maar dat is een ander verhaal. Het is voor de nette burgers erg leuk om en beetje daders te veroordelen en zich zo goed te kunnen voelen over zichzelf maar het helpt over het algemeen juist niet om misdaad te verminderen.

Niet leuk maar wel terecht is dat mensen die nog niet zo goed in staat waren om hun verslaving te (h)erkennen, dat zijn mensen die vaak een stok achter de deur nodig hebben om met die verslaving om te gaan. Zo’n alcoholslot is natuurlijk een behoorlijk confronterend iets. Dat je het ding ziet zitten, dat je gedwongen bent het te gebruiken om te starten en op willekeurige momenten onderweg, dat doet je behoorlijk herinneren aan het feit dat alcohol blijkbaar een behoorlijk zuigende werking heeft op jou.

Maatschappelijk geaccepteerd

Dat we in onze maatschappij alcohol zo lekker als maatschappelijk geïntegreerd ervaren, dat doet niet af aan het feit dat het verslaving potentieel van alcohol in de buurt ligt van cocaïne en heroïne als je er nuchter naar kijkt (ja, ik drink ook alcohol). Dat zegt aan de ene kant iets over het gevaar van alcohol, dat zegt aan de andere kant iets over het feit dat we de verslaving aan andere middelen ook niet moeten overdrijven en hoe maatschappelijke veranderingen door gebruik waarschijnlijk behoorlijk een rol spelen bij verslaving. Maar we hadden het hier over het alcoholslot en als we bij dat onderwerp blijven dan ben ik blij dat er opnieuw een middel is om mensen “bij de les te houden” wat hun alcohol-inname betreft. Want het ding moet regelmatig worden uitgelezen om te kijken of jij niet te vaak hebt doorgereden terwijl er een vraag was om te blazen.
Het zal een stok achter de deur zijn voor een aantal mensen waardoor zij niet afglijden in de vicieuze spiraal, misschien.

Dit bericht werd geplaatst in @cetera, alcohol, overmatig gebruik en getagged , , , , door HansWest . Bookmark de permalink .

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.