Cannabis octrooi zaak (times they are a changing)

GW Pharma Limited probeerde iets dat tot voor kort als dom en economisch enorm onverantwoord zou zijn ingeschat: zij hebben een aanvraag ingediend om een octrooi te verkrijgen op medische cannabis-extracten in verband met hun heilzame werking.

Helaas voor dit bedrijf is dat plan mislukt omdat een octrooi aanvraag alleen mag voor producten die nog nergens algemeen bekend zijn. Omdat in Indiase Ayurvedische teksten over geneeskrachtige kruiden het drankje “Bhang” beschreven staat (waarin cannabis sativa al sinds eeuwen één van de prominentere bestanddelen is) ging het feest niet door voor GW Pharma Limited UK.
Het was the Traditional Knowledge Digital Library (TKDL) die deze plannen doorkruiste. Hun directeur V.K. Gupta is natuurlijk blij dat zij de octrooiaanvragen hebben kunnen doorkruisen omdat zij heldere “evidence of prior knowledge” bij de EPO (European Patent Office) konden aantonen.

Ik vind dat eigenlijk ergens wel jammer. Ik snap dat de TKDL er natuurlijk baat bij heeft om aandacht te schenken aan de herkomst van deze kennis. En natuurlijk zou dat ook een aanzienlijk inkomstenderving zijn geweest voor India.
Aan de andere kant denk ik dat er mogelijk wat realistischer onderzoek gedaan zou kunnen worden naar stofjes die nu makkelijk worden verketterd als zijnde “drugs”. Wanneer er wat meer financiële krachten zouden zijn die degelijk onderzoek zouden ondersteunen dan komt er misschien wat tegenwicht voor de lobby van de politici die hun kiezers voor zich proberen te winnen met de dommige ‘War On Drugs’-mentaliteit.

http://indiatoday.intoday.in/story/scientists-foil-uk-firm-plan-to-patent-bhaang/1/133132.html

Als je het hier eens over wilt hebben laat het me even weten:

Dit bericht werd geplaatst in @cetera en getagged , door HansWest . Bookmark de permalink .

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.