Één manier om de mythe van het THC-gehalte in wiet te ontkrachten

Gelukkig ken ik de theorie. Dat maakt het iets makkelijker om mijn beeld weer bij te stellen. Maar alles wat je vaak genoeg hoort, dat gaat op een gegeven moment aanvoelen (!) als waarheid.

Nou één van de dingen die ik inmiddels zó vaak gehoord heb dat ik ze klakkeloos voor waarheid had aangenomen (mea culpa) is de “schandalige hoeveelheid THC die er tegenwoordig in wiet zit” want “we weten allemaal dat de sort van tegenwoordig niet te ver-ge-lij-ken is met de wirt van vroeger”. Er zit immers inmiddels “zó veel THC in dat het eigenlijk hard drugs is geworden”..
Nou dat is dus degelijk onderzocht door een verantwoord onderzoeksinstituut
(Trimbos Instituut) en wat blijkt dat de conclusie is?
Het THC-gehalte in nederwiet (het stofje waar je stoned van wordt) dat is de afgelopen jaren bijna niet verandert en schommelt tussen de 15 en 18 procent.

De meest verkochte soorten nederwiet zitten vrijwel onveranderd en gemiddeld genomen rond de 15,5%.

Dat is een beetje een bittere pil misschien. Maar wel eentje om in de oren te knopen. Want we horen nog al eens anders.

Dat kunnen we dan de volgende keer beantwoorden met: “nou nee, dat wordt vaak gezegd maar het is onderzocht en het THC-gehalte is eigenlijk niet verhoogd sinds 1999!”

Als we al de gekte van de jeugd willen proberen te verklaren vanuit de cannabis (want in mijn puberteit was de jeugd óók gek) dan raad ik aan om nog eens te kijken naar de verschillende soorten THC. Daar zou nog wat in kunnen zitten want volgens sommige theoretici en psychonauten zou de ene soort THC de andere niet zijn (voor ons leken: een beetje het verhaal van de links- of rechtsdraaiende yoghurts).
Ook in de CBD-concentraties (van ‘remmende’ invloed op de THC-werking) hoeven we het niet te zoeken want ook die is vrijwel niet veranderd -ook al is dat met 0,3% wat lager dan de geïmporteerde wiet (6,1%)-.

Er is uiteindelijk maar één manier om de mythe van het #THCgehalte te ontkrachten: genoeg herhaling van wat er ècht waar is: ’t is niet gestegen… Als er al iets zichtbaar is dan moeten we de oorzaak elders zoeken

lees: THC-concentraties in wiet, nederwiet en hasj in Nederlandse coffeeshops 2010 – 2011 | Trimbos

of de PDF – versie

Mocht je hierover verder willen praten? Neem dan contact met mij op dan praten we.

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Dit bericht werd geplaatst in @cetera en getagged , door HansWest . Bookmark de permalink .

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.