Een intervention plannen doe je niet zo maar even (01) -bij #verslaving als #motivatie-

Wat is een ‘intervention’?

PraatmetHans DominoEerst maar eens: wat is een “intervention”?
De intervention is naar Europa overgewaaid vanuit Amerika. Het is een bijeenkomst van mensen die om iemand geven met als belangrijkste doel om iemand te motiveren om zijn/haar (verslavings)problemen serieus te nemen en er aan te gaan werken. Uiteraard kunnen interventions ook om andere serieuze problemen gaan.

Stel je het voor als een soort van ‘surpriseparty’ (meestal –je kàn ook mensen uitnodigen-) maar dan dus wel een supriseparty met een minder feestelijke reden en met een duidelijke boodschap en een vraag.
Die boodschap moet namelijk zijn:

“Wij zien een probleem… Wil je als-je-blieft het probleem dat wij met z’n allen erg serieus nemen zelf óók serieus gaan nemen?

Familie, vrienden of ook collega’s kunnen gezamenlijk een groep vormen en op één afgesproken moment bij elkaar komen om iemand te motiveren om verantwoordelijkheid te nemen en aan de slag te gaan.


Herkomst

“Interventions” (in Nederland ook wel bekend onder “interventies”) bestaan sinds dr Johnson in 1962 bedacht dat het niet per sé nodig moest hoeven zijn dat iemand zijn leven eest helemaal stuk zou moeten maken voordat hij gemotiveerd kon worden om aan de slag te gaan. Dat was toen namelijk een beetje het idee: “laat iemand eerst zo diep zinken dat ie vanzelf naar boven wil op opkrabbelen” (dat is de zogenaamde “rock bottom”-gedachte). Het vervelende van het vertrouwen in zoiets is echter dat er eigenlijk helemaal geen rock-bottom bestaat!

Je kunt namelijk altijd nòg een stapje lager…

Je kunt je, als je dit leest, waarschijnlijk ook goed voorstellen dat er zó veel ellende voorkomen zou kunnen worden als je iemand eerder zou kunnen motiveren en aan de slag zou kunnen krijgen. Dus enerzijds een beetje druk maar vooral een beetje hoop en motivatie door de mensen om iemand heen doet soms wonderen. De “early intervention” door familie, collega’s, of goede vrienden was geboren. Aanvankelijk kreeg dit geheel een wat kerkelijk sausje maar dat is werkelijk totaal niet nodig voor resultaat. Sterker nog, dat kan bij sommige mensen behoorlijk in de weg staan dus dat zou ik achterwege laten.


Aanpak en planning

Onderschat het alsjeblieft niet, dat doe je niet zo maar even, zo’n intervention organiseren. Het vereist de nodige organisatie waarin je de wensen en belangen van de verschillende mensen op een rij moet zien te krijgen. Voorgesprekken of emailen is vaak nodig om alle neuzen in eenzelfde richting te krijgen want het is wel belangrijk dat je allemaal ongeveer hetzelfde zegt op dat ene moment. (praktische tip: ik gebruik zelf daar vaak google-docs voor om eea zo makkelijk mogelijk te houden)
Door met z’n allen bij elkaar te komen, samen met een professional die ook in staat is om het geheel vanuit de verslaafde te bezien en de sfeer te begeleiden, en met z’n alleen eenzelfde boodschap te geven, geef je iemand een duidelijke push in de goeie richting. Zorg er voor dat er ook mensen zijn die in staat zijn om de verandering op te pakken en die kijken of afspraken gemaakt kunnen worden met behandelende organisaties, liefst de volgende dag.
Kies mensen die daar sterk genoeg voor zijn, mensen die zich daar vrij voor willen maken.


Misschien wil je hier eens over praten over een kop koffie.


Andere ‘intervention’ teksten:

en ook:

Of als je het hier eens over wilt hebben laat het me even weten:


Aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik*
Of eerst eens een kopje koffie drinken om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Dit bericht werd geplaatst in verslaving en getagged , , , , door HansWest . Bookmark de permalink .

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.