Wanneer plan je nou een ‘intervention’ voor iemand die dat nodig heeft? (02)

(lees ook: wat is eigenlijk een intervention?)

Wanneer plan je een intervention (interventie)?

PraatmetHans DominoEen moeilijk aspect van een “intervention” is altijd de vraag:

Wanneer moet je zoiets nou eigenlijk organiseren?

en het antwoord zal eigenlijk iedere keer weer zijn: graag zo snel mogelijk!

Voordat iedereen het probleem erg genoeg vind om er serieus op te reageren zijn er vaak al véél dingen gebeurd. Ver vóór die tijd is iemand vaak namelijk zelf ook al wel aan het modderen geweest, of je dat nou gezien hebt of niet. Iemand merkte zelf ook dat er iets niet goed ging maar kreeg alleen het probleem niet genoeg in de vingers.

De mooiste tijd om een intervention te plannen is: tijdig!


Wat is tijdig?

Voor de persoon in kwestie is het namelijk belangrijk dat er nog iets te redden valt, en hoe meer hoe beter. Voor de omgeving aan de andere kant is het óók belangrijk om tijdig te zijn zodat je nog wat over hebt om te geven als iemand de verandering heeft gemaakt. Dat laatste dat geeft namelijk ook de hoop dat er nog iets is om naar uit te kijken -na de behandeling bijvoorbeeld-.
Bijna altijd zullen mensen meerdere dingen opnieuw op een rij moeten zetten en opnieuw “uit moeten vinden”. Dan is het belangrijk als er iets is waar zij nog op kunnen vertrouwen, als er nog contacten over zijn die mee willen bouwen. Als je alles al gegeven hebt en iemand voelt ook wel aan dat jij waarschijnlijk niks meer te geven hebt, dat je het allemaal voor de vorm begint te doen, dan ontneem je ook veel hoop voor verandering.
Als iemand ook wel voelt dat er inmiddels een torenhoge schuld is opgebouwd van pijn en teleurstellingen dan is het heel erg lastig om nog aan te kloppen als je jezelf toch ‘anders’ voelt tijdens of na zo’n behandeling.

Als je het echt te laat organiseert dan kan het zo zijn dat iemand inmiddels zo ver is weggezakt dat het allemaal niets meer uitmaakt.

Het is vaak net als met het drinken van water tijdens de vierdaagse: Als je gaat drinken als je dorst krijgt is het eigenlijk te laat.


te vroeg door overbezorgdheid

Soms zijn er overbezorgde mensen die, om hun eigen ongerustheid weg te werken gelijk maar een intervention proberen te organiseren bij het eerste jointje dat iemand opsteekt (wonderlijk genoeg gebeurt dat niet bij het eerste glas alcohol dat iemand drinkt).
Dan raad ik vaak vaak eerder een individuele interventie aan of een driegesprek waarin we samen kunnen kijken naar de reden van de ongerustheid. Dat kan terecht zijn, of niet. Maar een professional geeft dan vaak wat meer gewicht.


Gewicht

Een intervention is namelijk meestal een once-in-a-life-time event voor iemand en je wil niet dat al het kruit in één keer wordt verspeeld.
De eerste keer kan het voor iemand heel veel betekenen dat er blijkbaar zó veel mensen zijn die zich zorgen maken en om hem/haar geven. Maar als dat zich ieder jaar een keer of wat zou herhalen… dan betekent iedere volgende keer steeds minder.

Een intervention is dus ook iets waar je met z’n allen wel zo’n beetje aan toe moet zijn.


smeed het ijzer

Smeed het ijzer als het heet is. Probeer ervoor te zorgen dat er iemand bij is die ook in staat is om de verandering op te pakken en te kijken of er afspraken gemaakt kunnen worden met behandelende organisaties, graag de volgende dag. Laat iemand meegaan om te steunen want het is best heel lastig om die stap te doen.

Het is minstens verstandig om in ieder geval de adressen van de verslavingszorg in de buurt op te zoeken. Kijk wat het open spreekuur is bij jullie in de buurt en kijk of je het bijvoorbeeld kunt plannen zodat dat spreekuur de volgende dag bezocht kan worden. Of liever: maak al een afspraak voor de volgende dag . Of breng eventuele behandelaars op de hoogte van het plan.

Ik zal hier later nog meer over zeggen


Wanneer u daar behoefte aan heeft kunnen wij u ondersteunen met het organiseren van een “intervention”


Misschien wil je hier eens over praten over een kop koffie.


Andere ‘intervention’ teksten:

en ook:

Of als je het hier eens over wilt hebben laat het me even weten:


Of als je het hier eens over wilt hebben laat het me even weten:


Aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik*
Of eerst eens een kopje koffie drinken om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.