Hoe werkt het het RASGRF-2 gen (alcohol)verslaving in de hand?

van gen naar gedrag

Ik zeg altijd (zeker als ik bezig ben om verslaving uit te leggen aan de hand van G-schema’s) dat de kans op verslaving een gevolg is van de functie

(Biologische verslavingsKANS = [G]evoeligheid(genetisch x epigenetisch) X [G]ebruik)

Zonder voldoende gebruik géén verslaving… Maar zonder gevoeligheid geldt hetzelfde!

RASGRF-2

Er is een nieuwe stap in het onderzoek daarnaar het blijkt dat er een genetisch duidelijke aanwijsbaar schakeltje is dat (het RASGRF-2 gen) blijkt hierin een belangrijke rol te spelen. Bij jongens die dit gen hadden bleek dit gen al uit te werken in een verhoogde dopaminerge reactie in het ventrale striatum (dat is het stukje van het brein waar ook het motivationeel circuit te vinden is: het “zin-in”-systeem dat je activeert om in actie te komen). Die hogere reactie in dat gebied bleek een paar jaar uit te werken in een hogere kans op het ‘ontdekken van drank en dat er meer gevoeligheid bestond voor het ontdekken van de lol van binge-drinken (in korte tijd veel drinken om het effect).

De grotere gevoeligheid door hun genetische gevoeligheid maakte het voor sommige jongens nou eenmaal dat alcohol voor hen “leuker” voelde, of misschien beter gezegd het signaal van “dit is bevredigend gedrag” meer gaf dan voor de mensen die dat gen niet hadden. Dus de kans dat die jongens op zoek gaan naar iets dat voor hen nou eenmaal een ‘beter’ gevoel geeft.

Gevoeligheid kweekt ‘interesse’

Ergo: zij drinken vroeger dan andere kids en alleen al daarmee is de kans groter dat er meer gedronken gaat worden. Je snapt dat een dergelijk gen [G]edrag in de hand werken waardoor de biologische uitwerking van dat [G]en (dat noemen we wel “epigenese”) sterker gaat wijzen in de richting van problemen door alcohol in de volwassen toekomst.

Epiloog

En natuurlijk zou een opvoeding die duidelijker uitlegt wat de risico’s zijn voor deze jongens belangrijk zijn. Natuurlijk wordt hun kans op uiteindelijke verslaving véél kleiner als je kunt bereieken dat zij hun alcohol onderzoek uitstellen. En natuurlijk helpt, juist voor deze jongens, simpel verbieden niet (verboden vruchten zijn immers juist het allerlekkerst voor kick-zoekers!).
En natuurlijk kan je ook verslaafd raken als je voldoende gebruikt zonder deze genetische gevoeligheid, natuurlijk bestaat er nog ook zoiets als

(Emotionele AfhankelijkheidsKANS = [G]evoeligheid[emotioneel] X (Groot palet van mogelijkheden – [G]ebruik))

Waarbij Gevoeligheid wordt bepaald oor het evenwicht tussen (trauma’s en pathogene atmosferen)*(problemen in bonding)/(aanwezigheid van een opvoeding en leven waarin zelfwaarde en succeservaringen beleefd werden zonder gebruik)*(aanwezigheid van praktisch toepasbare emotionele intelligentie).

.. waarin stress en emotionele Gebeurtenissen een even grote rol spelen als emotionele opvoeding).

En waarbij het gebruik op zichzelf geen probleem hoeft te zijn, ware het niet dat het vaak het palet van mogelijkheden verkleint omdat het zo’n prettig makkelijke manier lijkt …in het begin.

…en waarbij een verhoogde emotionele afhankelijkheid, ergo regelmatiger gebruik, een verhoogde kans geeft op biologische verslaving.

Dus natuurlijk is er nog héél veel verder te onderzoeken …

Maar de effecten van de genetische opmaak op de Biologische kans om een verslaving op te lopen in een mensenleven is met deze onderzoeken weer een stapje duidelijker geworden.

Bron oa http://m.bbc.co.uk/news/health-20583113

Mocht je hier meer over willen weten dan hoor ik graag van je.
neem hier voor informatie of afspraak Klik hier voor contact met Hans .. *klik*

Dit bericht werd geplaatst in alcohol, verslaving en getagged , , , , door HansWest . Bookmark de permalink .

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.