Ben ik seksverslaafd of ben ik een gezonde geile donder? -1-

>>>> lees deel 2 >>>>

Being Me

Vooraf

I Am a Sex Addict Bij iedere vorm van verslaving ontstaat telkens weer de zelfde discussie: “moeten we dit nou echt al verslaving noemen?” Dat wordt nog wel eens ontkenning en weerstand genoemd maar ik vind die vraag eigenlijk toch wel volledig terecht! We strooien namelijk nogal lustig met diagnoses, de laatste tijd. Sportverslaggevers vragen sporters die niet op het podium terecht komen gelijk of ze “depri” zijn omdat ze niet hebben gewonnen, iedereen die een klein beetje meer energie in z’n donder heeft dan het landelijk gemiddelde, die krijgt van de omgeving al snel het label ADHD aan z’n neus. Iedereen die zich heeft laten verleiden tot een buitenechtelijke relatie moet volgens de media “nodig maar eens in therapie moet voor seksverslaving”. En wanneer je op school gepest bent, dan wordt dat al snel “traumatisch” gevonden. Dat zijn stuk voor stuk bestaande en vooral ook heftige aandoeningen waar we best eens iets minder ‘makkelijk’ mee zouden kunnen strooien. Omdat ik me soms erger aan het feit dat er wel erg makkelijk gestrooid wordt is dit stuk wat uitgebreider geworden en geeft ik het dus de vorm van een korte serie.

Inleidend

Back to topic: dat makkelijke strooien met diagnoses, dat geld ook voor “verslaving”, en in deze neo-puriteinse tijd dus ook absoluut voor een verslaving aan seks. Het aantal ‘therapeuten’ groeit explosief en zo ook het aantal therapeuten op het gebied van seksverslaving. Het is de laatste tijd ook steeds aantrekkelijker om überhaupt “verslaafd” te worden genoemd. Op de één of andere manier kan je in deze tijd met de huidige media overkill maar beter publiekelijk zeggen dat je seksverslaafd bent dan dat je, zonder daarover te praten met je vrouw, aan het genieten was van seks met andere mensen. Liever: “het gaat me al veel beter, maar ik kon er niks aan doen want ik was verslaafd” dan “tja stom, het was wel spannend maar ik had het er eerst ‘ns over moeten hebben met m”n vrouw”. Ik duid hier even op Franse financieel vakkundigen of bekende golfers of eerstverantwoordelijk politici in Engeland en Amerika die hun carrière nogal op de klippen zagen lopen doordat zij op een onhandige manier buiten hun huwelijk een beetje van seks hadden genoten en daarmee de media hebben gehaald. Het is, als we naar de cijfers kijken eigenlijk vrij normaal om seks te hebben naast jouw primaire partner of om je huwelijk in te wisselen voor een volgende. Er zijn goed draaiende industrieën gebouwd op de seksdrive van de mens en daar zitten veel ‘happy customers’ tussen, meer dan zielige verslaafden. Op kinky-parties, in parenclubs, privé-feestjes wordt geswingd, geswapt, gespot en geproefd. En, hoe eng mensen met een lage seks-drive dat soms ook vinden en hoe ingewikkeld het soms ook mag zijn om die seksdrive in je relatie in te passen, er wordt vooral flink genoten. Zou die hele groep van mensen allemaal ‘verslaafden’ zijn…? Of noemen de puriteinen met een lage (of een stiekeme) seksdrive een gezonde geile donder wel erg snel “seksverslaafd”. Waar liggen de grenzen? Of als die niet zo lekker duidelijk te trekken zouden zijn: waar begint het vlak te hellen? Daarom een serie blogs die naar seks kijkt vanuit verslavingstermen. Met telkens wat aandacht voor kenmerken die je kan gebruiken als herkenning. Om iets van duidelijkheid te geven over de verschillen tussen die twee


een onduidelijke maar glijdende start

Laten we die voorlaatste vraag gelijk vast even beantwoorden: verslaving is niet binair, het is niet “aan of uit”, het is een proces -beter gezegd: het zijn een aantal, elkaar versterkende processen- waardoor op een gegeven moment een verslavingssituatie ontstaat, een verslavingssituatie die kan verergeren tot het uiteindelijk een chronische bio-psychosociale ziekte is met soms een potentieel dodelijk verloop (nou zal dat dodelijk verloop vaak meevallen bij ‘seksverslaving’ -ook al ontstaat er een groter risico op ziekte en ongelukken- maar maatschappelijk kunnen mensen met een zogenaamde ‘seksverslaving’ zichzelf behoorlijk ruïneren). Bij het ontstaan van verslavingen zit nergens een duidelijk punt waarop je niet meer terug kunt maar je merkt op een gegeven moment wel dat je bepaalde stations bent gepasseerd en dat er geen retourreis meer mogelijk is naar de situatie voorheen. Geen mens staat ‘onverslaafd’ op, rookt die dag één sigaretje teveel en daar nà is ie ineens nicotineverslaafd. Je kunt een nul hebben voor verslaving en je kunt er een tien voor hebben. De enige vraag die je met betrekking tot verslaving kunt stellen is: waar zit iemand op de glijdende schaal? Dus dan komt in het kader van ‘seksverslaving’ ineens de vraag boven: hoe moet ik nou naar mezelf kijken? Ben ik nou gewoon een gezonde geile donder die (erg) geniet van seks, iemand die het rechtstandig repertoire een beetje wil uitbreiden met wat kinky seks of seks met anderen? Of moet ik mij zorgen gaan maken over mij of over de zin van mijn partner?


Kenmerken verslaving

Laten we eerst even kijken naar de definitie van verslaving. Op gedragsniveau is een veel gebruikte definitie: “bepaald gedrag dat je blijft herhalen met een verwachting dat het prettig zal zijn, ondanks de vaak duidelijke negatieve gevolgen van dat gedrag”. Dat is een beetje een droge definitie waar je als lezer niet zo veel aan hebt. Dus laten we dit eens inkleuren met een paar samenhangende kenmerken die zouden kunnen helpen bij de vroeg-signalering. We zetten ze even op een rij en gaan ze langs voor een verslaving aan seks:

  • De fix en de kater
  • Kicken zonder afkicken
  • Tolerantie (alles went)
  • Priority shift en relaties
  • Controleverlies en dwang
  • Zelfmedicatie en de jacht
  • Circulaire causaliteit (over gevolgen die oorzaak worden)
  • Andere Verslavingsterminologie (stepping stone en cross-addiction)

Kenmerk: Verslaving is te herkennen als genieten langzaam aan rete ingewikkeld begint te worden

—–

dit was deel 1 van een zesluik.

>>>> lees deel 2 >>>>

Wanneer je eens een gesprek wilt met een openminded, niet-veroordelende coach die jou kan helpen om het verschil op een gezonde manier te maken. Neem dan hier voor meer informatie of een afspraak eens contact op met Hans .. *klik*
Wanneer je wilt kijken wat de verschillende mogelijkheden van coaching zijn kijk dan eens naar mogelijkheden *klik*

Als je het hier eens over wilt hebben laat het me even weten:

Dit bericht werd geplaatst in ADD (ADHD), LGBTQ, partner, seks, seksverslaving, taboes, vriend(in) en getagged , , door HansWest . Bookmark de permalink .

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Een gedachte over “Ben ik seksverslaafd of ben ik een gezonde geile donder? -1-

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.