Ben ik seksverslaafd of ben ik een gezonde geile donder? -4-

<<<< lees deel 3 <<<<

>>>> lees deel 5 >>>>

Na de verschuiving van prioriteiten nog een aantal gedragsveranderingen door de neurologische veranderingen aan het genotcentrum -of motivationele circuit-

—–

Verlies van controle

20111223-073123.jpgEen ander ding waar verslaving aan herkenbaar wordt is het verlies van controle. Zoals de beginnend alcoholist zich voorneemt dat ie na drie, vier drankjes zal stoppen maar die merkt dat het er iedere keer meer worden dan bedoeld. Ook ‘seksverslaving’ krijgt op een gegeven moment dat punt waarop je, telkens achteraf natuurlijk, merkt dat je niet meer makkelijk kunt stoppen als je eenmaal startte.
Laat ik nogmaals duidelijk zijn: er is niks mis met een quickie. Er hoeft niks mis te zijn met iemand die ’s ochtends of ’s avonds laat nog eens een beetje met zichzelf speelt. Maar als je merkt dat je daardoor steeds vaker te laat op je werk begint te komen omdat het te lang duurt… Vraag jezelf dan gerust eens af of dat je mogelijk de controle aan het verliezen bent op een ‘quick fix’ die jouw levenskwaliteit misschien inmiddels eerder benadeelt dan vooruit helpt.

Dwangmatigheid


De ‘eigenaar’ van die verslaving gaat ook steeds meer dwangmatigheid ervaren, steeds meer dwang om te beginnen aan iets dat eigenlijk nog maar half passend voelt. “Verslaving” kenmerkt zich natuurlijk door dat gevoel toenemend “slaaf te zijn”. En dan bedoel ik niet het kinky spel waarin jij de seksslaaf bent van jouw partner(s). Ik doel op het gevoel dat je jezelf niet langer de baas voelt over jouw eigen leven, dat je jezelf slaaf voelt van de impulsen van jouw eigen hersenstam. Als jij ervoor kiest de rol van seksslaaf/slavin te spelen in jouw seksleven dan hoeft dat geen enkel probleem te wezen (behalve dat je natuurlijk wèl een wat lastiger zoektocht aangaat in een beperktere partnervijver waarin helaas ook eikels vissen). Er is immers helemaal niks tegen rollenspel als je daar gelukkig van wordt met jouw partner(s).
Ik doel op het moment dat je niet meer het gevoel hebt dat er gebeurt in jouw leven wat jij zou wensen dat er gebeurt, dat je terugkijkend dingen blijkt te hebben gedaan waar je spijt van hebt. Tijd die je achteraf anders had willen besteden.
Geld dat je aan seks (prostitutie, porno, clubbezoek) hebt uitgegeven terwijl andere levensgebieden onvoldoende geld kregen. Energie die niet meer over is voor sporten of voor hobby of werk of partners of vrienden omdat je die hebt besteed aan een volgend orgasme, of inmiddels misschien niet eens meer een orgasme: nog een volgende verovering, een nòg weer geilere…

Schuld en schaamte (en geheimen)

De geile donder zal misschien ook best een beetje spelen met schaamte. Zonder slip naar buiten of slechts kousen onder de overjas, dat spel met schaamte kan best leuk zijn (in de zomer). Maar dat is van een heel ander niveau dan de schaamte- en de schuldgevoelens die de verslaafde tegenkomt. Schaamte over de dingen die je (stiekem) wilde doen is een heel andere schaamte dan der schaamte over dingen die je niet had willen doen.
Die schaamte en het bijbehorende schuldgevoel achteraf als je wel, of niet, gedaan hebt wat je eigenlijk van plan was, dat is wel heel kenmerkend van verslaving. Dat mondt ook steevast uit in geheimen waar je jezelf dan natuurlijk ook weer echt schuldig over voelt. Maar omdat je door de schaamte er niet toe komt om dat schuldgevoel een plek te geven in je leven en omdat er natuurlijk best aantrekkelijke dingetjes voorbij lopen of gedachten voorbij dwarrelen waardoor je jezelf instant een héél ànder gevoel kunt geven.. Zo start de vicieuze cirkel op van geheimen, schuld/schaamte, angst voor die gevoelens en daardoor ontwijkend omgaan die situaties, bij voorbeeld door het doen van dingen die je achteraf niet gedaan wil hebben waardoor…
Eigenlijk geldt hier wat er ook voor dorst geldt tijdens lange wandeltochten: “tegen de tijd dat jij jouw dorst voelt ben je eigenlijk al droger dan dat gezond is voor jouw biologie.”

Kenmerk: een (beginnend) gevoel van controleverlies geeft schaamte of spijt

Op jacht

De verslaafde zal op een gegeven moment in dat verslavingstraject steeds sterker de behoefte voelen om op zoek te gaan naar de fix. “Zoekgedrag” is een normale reactie bij verslaving waarbij onrust, ijsberen en vervolgens ook “er op uit om te scoren” een goed herkenbaar gedrag is voor mensen in de omgeving. Degene die de verslaving aan het ontwikkelen is die voelt en herkent vooral de onrust en het gefocuste zoekerige gevoel, soms zelfs zonder dat je weet waar je naar op zoek bent. Mensen met beginnende dwangmatige seksualiteit beschrijven inderdaad vaak hoe ze zich steeds meer onrustig kunnen voelen thuis, en hoe die avonden kunnen uitmonden in zo’n groot gevoel van onrust dat je er na een paar uur ijsberen alsnog uit moet om te ‘scoren’. Mensen vinden zich juist daardoor soms ook op plekken terug waar zij achteraf niet blij mee zijn. Bars waar je achteraf niet gezien had willen zijn, de auto stoppen op straat om mensen aan te spreken, prostitutie die nog net betaalbaar is maar van een kwaliteit waarvan je vroeger nooit had gedacht dat je daarmee ooit het bed, de keukentafel, de achterbank of een steegje zou delen.

Begrijp mij goed, mensen met een ‘verslaving’ die weten soms dingen voor elkaar te krijgen waar een ander alleen maar van zou kunnen dromen. Trio’s met mooie of bekende mensen, spannende situaties met vreemden die hartstikke leuk hadden kunnen zijn, als zij er nog van hadden kunnen genieten. Juist dat zoekgedrag, dat jachtgevoel maakt inderdaad dat mensen met een verslaving hun jacht uiterst gefocust aanpakken en daardoor ook dingen bewerkstelligen die andere mensen maar nauwelijks kunnen, laat staan willen geloven.
Het gevoel op jacht te moeten kan natuurlijk óók van alles te maken hebben met andere gevoelens die moeten worden overschreeuwd door die rush. Gevoelens van eenzaamheid of een leegte op gebied van zinvolheid of spiritualiteit. Het zoekgedrag dat opstart zal in ieder geval een gevoel geven waar je knap onrustig van wordt.

Kenmerk: mensen met een verslaving, net voor een terugval, die zijn vaak strak gefocust en gespannen en kunnen enorm ijsberen tot zij ofwel duidelijk zijn voor zichzelf en de kans op hun fix blokkeren, ofwel merken dat er toegegeven zal gaan worden aan hun “zin in”.

Circulaire causaliteit in de vicieuze cirkel

Verslaving kan je eigenlijk altijd herkennen aan “de oplossing die tot een probleem is geworden”. Het gevolg van stap één is de oorzaak van stap twee, het gevolg van stap twee is de oorzaak voor stap drie en de gevolgen van stap drie zijn weer de oorzaak van stap één. Het gevolg, en dus ook de oorzaak, van vicieuze cirkels zijn gevoelens van depressie en (vaak terechte) angst. Omdat de hopeloosheid van de situatie steeds duidelijker wordt bij iedere volgende keer dat we weer door de cirkel gaan, zijn angstaanvallen en paniekgevoelens ook regelmatig een gevolg (o.a. doordat de angsten vaak weggewerkt worden zonder dat er iets gebeurt aan de oorzaak).
Het gedrag -in dit geval de seks- was aanvankelijk iets leuks en spannends, gewoon lekker geil, met partners die daar ook zin in hadden. Maar gaandeweg werd het zo vaak zo gevaarlijk of pervers dat het illegaal, ziekteverwekkend, blijvend beschadigend of zo duur wordt dat het de oorzaak wordt voor allerlei nieuwe problemen op allerlei verschillende gebieden.

Afwezigheid van angst

Opvallend aan verslaving is, aan de andere kant, juist een af(!)wezigheid van terechte angst. Zoals de verslaafde niet bang is om z’n huis te verliezen terwijl de huur op gaat aan drank, zo valt ook bij een verslaving aan seks te zien dat men niet bang is voor SOA’s (seksueel overdraagbare aandoeningen), ècht niet bang is om de relatie te ondermijnen met stiekem gedrag, niet de angst voelen herkend te worden terwijl zij hun advertentie op internet zetten, eigenlijk weinig angst hebben om hun baan te verliezen terwijl zij een volgende collega of hun baas neuken op kantoor etc etc.

Die angst die ìs er dus niet of nauwelijks dus dit punt van de afwezigheid van angst is voor de verslaafde zelf vaak maar erg moeilijk te herkennen. Maar je ziet hoe er op de achtergrond van een verslaafde vaak een hoop mensen staan die al lang bezorgd waren… maar vaak ook al lang niks hebben gezegd omdat het zo’n lastig onderwerp is om aan te snijden.
Vaak zie je dat mensen in de omgeving zich inmiddels behoorlijk (terechte) zorgen maken over de verslaafde terwijl de persoon met een verslaving zelf die angst dus helemaal net zo goed begrijpt. Het is gewoon leuk en spannend en spannend kan natuurlijk alleen maar als je ook een risicootje loopt.
“maar waar iedereen zich nou zo druk om maakt?”

Kenmerk: zorgen in de omgeving (terwijl jij nog onbezorgd aan het ‘genieten’ bent.

Uit het oog verloren risico’s

Wanneer je een beetje risico wenst te lopen bij jouw seks, dan is dat voor de minder seksueel actieve mens al snel onbegrijpelijk. Mensen die een beetje van gepeperde seks houden, die kunnen daar begrip voor opbrengen. Maar wanneer die risico’s te groot worden, en dus de kans dat het ook mis gaat navenant groeit, dan kon net best weer wezen dat je in de gevarenzone komt waarbij jouw seksualiteit niet een vergroting van de lol geeft maar, bij voorbeeld, gedonder op je werk. Verstoorde arbeidsrelaties, gesprekken bij de baas of voor de rechter, scheve blikken van collega’s omdat je wel erg vaak en lang op de WC zit – allemaal zaken die niet echt zorgen voor levenskwaliteit. Zelfs al vind je dat het de moeite wel waard was omdat het rete-spannend was… dat zegt eigenlijk voornamelijk dat er wat dingen mislopen in jouw prioriteiten. Door die risico’s die je regelmatiger loopt ontstaan er per definitie situaties die mislopen en vastlopen.

Kenmerk: Mensen die vastdraaien in de vicieuze cirkels van een verslaving die merken vaak net voordat zij een definitieve vastloper krijgen vaak nog een paar seintjes doordat zij in toenemende mate last krijgen van near-accidents en kleine ongelukjes.

—–

dit was deel 4 van een zesluik.

<<<< lees deel 3 <<<<

>>>> lees deel 5 >>>>

Als je het hier eens over wilt hebben laat het me even weten:

Wanneer je eens een gesprek wilt met een openminded, niet-veroordelende coach die jou kan helpen om het verschil op een gezonde manier te maken. Neem dan hier voor meer informatie of een afspraak eens contact op met Hans .. *klik*
Wanneer je wilt kijken wat de verschillende mogelijkheden van coaching zijn kijk dan eens naar mogelijkheden *klik*

Dit bericht werd geplaatst in seks, seksverslaving en getagged , , door HansWest . Bookmark de permalink .

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.