Ben ik seksverslaafd of ben ik een gezonde geile donder? -6-

<<<< lees deel 5 <<<<

Na de overeenkomst met andere verslavingen nog een laatste pagina met een paar korte opmerkingen over de behandeling van de afhankelijkheid aan sex.

—–

Verketteren of motiveren

Deutsch: Porno-Akteure erhalten während eines ...

Image via Wikipedia

Verketteren was natuurlijk ooit de basis van verslavingsbehandeling: “u bent geen goed Christen” -of “geen goed arbeider” in het communisme-) maar inmiddels weten we dat het veroordelen eigenlijk voornamelijk tot extra schaamte en daarmee tot minder verandering leidt. In moderne verslavingsbehandeling is er oog voor de prettige gevoelens die een ‘middel’ geeft. Het doel van moderne verslavingsbehandeling is ook niet zo zeer abstinentie maar veel meer dat het een gewenste plek krijgt in je leven.
Dus is er bij de behandeling van seksafhankelijkheid niet zo veel ruimte voor de veroordeling die de omgeving graag voelt maar is er reële aandacht voor de leuke kanten van de potentieel verslavende dingen. Je zal juist veel meer aandacht besteden aan de manier waarop je een gelukkiger mens wordt met een lekkere en handige seksualiteit dan dat er gewerkt zou worden aan het verbieden of stoppen met seks. Zelfs als de omgeving dat misschien graag zou zien.
Er zal wel meer worden gewerkt aan eventuele bijkomende vóórdelen die je voordien niet zo bewust had en kijken naar alternatieven of onderliggende wensen, waardoor zij minder hard aan je trekken in de richting van seks. Daarom zal je ook kijken naar de verschillende dingen waarvoor iemand werkelijk gemotiveerd is en naar andere manieren om die te bereiken.

Motiveren dus

Als laatste zal er soms ook worden gewerkt aan het ontwikkelen van nieuwe motivaties, nieuwe hoop waardoor je een nieuw evenwicht kan ontwikkelen in je leven.
Grappig genoeg komt geloof hier dan soms wel weer om de hoek kijken. Een hoop mensen merken dat meer aandacht voor spiritualiteit hen helpt om wat meer verbonden te voelen met de wereld om zich heen. Ik denk dat er ook andere manieren zijn en ik weet niet zeker of het “bidden” misschien niet eenzelfde werking heeft als meditatie.

Want de het nut van training van awareness of mindfulness is bij verslavingsbehandeling inmiddels ook voldoende onderzocht en nuttig gebleken. Jammer is dat helaas wel dat zo’n nieuw geloof (bij sommige geloven in ieder geval) dan ineens kan betekenen dat jij jouw eigen voormalige gedrag van jouw seksafhankelijkheid erg moet gaan veroordelen.
Als je dat dan al doet dan krijg je natuurlijk wel echt een soort van ‘breuk’ in je leven. “vroeger was ik… Maar nu heb ik het licht gezien”. Dat kan heel prettig zijn als lekker duidelijke breuk met het oude bestaan. Het kan ook maken dat je toch altijd wat tegenvalt als het nieuwe een beetje van jouw bekeringsverhaal een beetje begint te slijten. Zeker als je niet een God kiest die een beetje vergevingsgezind is.

Epiloog

Het hele woord verslaving, en zeker het vaak véél te makkelijk gebruikte woord “verslavingsgedrag”, is een beetje een vergaarbak van allerlei verschillende problemen die naast elkaar staan, onder elkaar doorkruipen en elkaar veroorzaken. En voor “seksverslaving” geldt dat minstens zo sterk (zo niet sterker omdat het eigenlijk nog een erg nieuwe term is.
Een aantal termen uit de verslavingsbehandeling zijn goed herkenbaar en kunnen helpen om zonder veroordeling samen eerder te (h)erkennen wat er aan de hand is en bij te sturen door dingen wel te gaan doen.
Want als we één ding kunnen leren van verslavingszorg. Een verslaving aan seks pak je niet aan door “niet meer te seksen”.

Terug naar de vraag:
Kenmerk: Als jij een geile donder bent: neem de verantwoordelijkheid voor jou zin in seks. Praat er over en zorg dat het leuk wordt met alle mensen en dingen waar je “zin an” hebt. Let een beetje op safesex terwijl je neukt als een konijn, wees gerust de “ethical slut” waar en wanneer je dat zou willen zijn…
En let een beetje op wanneer véél misschien de bijsmaak begint te krijgen vante véél…

—–

dit was deel 6 van een zesluik.

<<<< lees deel 5 <<<<

Als je het hier eens over wilt hebben laat het me even weten:

Wanneer je eens een gesprek wilt met een openminded, niet-veroordelende coach die jou kan helpen om het verschil op een gezonde manier te maken. Neem dan hier voor meer informatie of een afspraak eens contact op met Hans .. *klik*
Wanneer je wilt kijken wat de verschillende mogelijkheden van coaching zijn kijk dan eens naar mogelijkheden *klik*

Dit bericht werd geplaatst in seks, seksverslaving en getagged , , , , door HansWest . Bookmark de permalink .

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.