Na het beroep van arts blijkt ook de advocatuur zwaar genoeg om verslavingsgevoeligheid te geven

inleiding

Figur der Göttin Justitia am Strafjustizgebäud...

Image via Wikipedia

In de ogen van veel mensen zijn beroepen met een zekere ‘standing’ ongevoeliger voor zoiets “laag bij de gronds als een verslaving”. Edoch helaas, een verslaving blijkt niet “laag bij de grond”, het is iets biologisch.. en ook advocaten blijken mensen 😉
Inderdaad, nadat in de media al duidelijk was geworden dat het beroep van arts niet blijkt te beschermen tegen verslaving, ook de advocatuur blijkt een beroep dat genoeg stressoren heeft om verslavingsgevoeligheid te vergroten

Dat je de mogelijkheid hebt om een goede wijn te drinken, betekent niet dat die wijn niet verslavend voor je kan zijn.

Het valt lang niet altijd mee om advocaat te zijn.

De stress van de advocatuur en de piekdruk die ik van mijn klanten wel hoor, die soms de afstemming met het thuisfront wel eens ingewikkeld maakt. Het soms desillusionerend keurslijf van de wet waarin de letter van de wet gaandeweg het contact heeft verloren met de geest van de wet. De druk die klanten soms proberen uit te oefenen en de vaak grote belangen die voelbaar zijn voor de mensen die meer contacturen maken met de cliënt/klant laten hun sporen na.

Gemiddeld genomen, blijkt uit recent onderzoek (John Hopkins University) hebben advocaten een duidelijk verhoogde kans op depressies en burnout klachten, hetgeen zich natuurlijk direct ook weer vertaald in de kans op alcohol- en drugsgebruik en ook in de slijtage van hun sociale leven, zoals echtscheidingen.
Het kip-ei verhaal van depressie en verslavingen moge duidelijk zijn. In een circulaire causaliteit moet je niet op zoek willen gaan naar een oorzaak, je moet bij vicieuze cirkels kijken wat ze draaiende houdt.
Sommige mensen gaan op zoek naar de predispositie die bepaalde persoonlijkheden zouden hebben om verslaafd te raken. De psycholoog Martin Seligman (zie: Lawyerswithdepression.com) ziet een oorzakelijk verband in het pessimisme dat enerzijds aan de basis zou liggen van de beroepskeuze en anderzijds de grondslag zou vormen van een verhoogde kans op verslaving en depressie. De pessimist die graag advocaat of notaris wordt omdat het pessimisme zo goed voorbereid op de voorzichtigheid die nodig is om alle mogelijk kiertjes dicht te krijgen.

Op zoek naar de verslavingspersoonlijkheid

Aan de andere kant is er natuurlijk al heel lang gezocht naar “de verslavingspersoonlijkheid” en eigenlijk keer-op-keer komt er niets consistents uit de verschillende onderzoeken die daarnaar gedaan zijn. genetische invloeden, jazeker. Als pa en/of ma verslavingsgevoelig was dan is de kans aanzienlijk dat jij dat ook zult zijn. Hoe vroeger, hoe ‘beter’: zonder meer. Hoe vroeger kinderen beginnen te drinken , hoe makkelijker er later problemen ontstaan. Hoewel dat later natuurlijk ook best ingehaald kan worden tijdens de studietijd. Hoe méér, hoe ‘beter’ geldt ook absoluut, wanneer we het over verslavingskans hebben. Of, iets heel anders, de Invloed van trauma’s?: absoluut! Trouwens überhaupt komt de invloed van stress komt heel duidelijk om de hoek, ook als het niet-traumatisch van karakter is. Stress in de jeugd, stress op het werk, duurstress, te vaak en te hard moeten “pieken”.. Allemaal stressgerelateerde factoren die veel meer voorspellend zijn voor verslavingen, angststoornissen en depressies dan ‘de persoonlijkheid’.

De praktijk

Ik moet zeggen dat ik het ook niet herken bij mijn klantwen. Van divers pluimage en op verschillende manieren. De persoonlijkheid van de levensgenieter die net iets te hard of te eenzijdig is gaan genieten. De harde werker die in het gebruik de mogelijkheid vond om nòg iets harder te kunnen pieken, of in ieder geval tijdig in slaap te vallen. De notaris na een overval. Soms pessimistisch, soms consciëntieus, soms ook best lekker Bourgondisch of hedonistisch. Een verslaving kan gebeuren, zeker in een beroep waarop nog wel eens een glas wordt geheven op de goede afloop en stress soms behoorlijk de kop op steekt.
Misschien moeten we niet te hard naar persoonlijkheden willen zoeken (en dat is dan natuurlijk nooit mijn persoonlijkheid, zodat ik mij tenminste geen zorgen hoef te maken). Misschien moeten we clever omgaan met onze genietingen en ons niveau van stress.

Tegeltjes wijsheid: Wie maat houdt kan véél genieten.

Bronnen:

  • advocatie.nl
  • Lawyerswithdepression.com
PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Dit bericht werd geplaatst in alcohol, psycho-educatie en getagged , , , door HansWest . Bookmark de permalink .

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.