een borreltje voor de vertering

Één van de reden om in deze tijd van het jaar “ja” te zeggen tegen een borreltje is de vertering. Na een copieuze maaltijd maaltijd een drankje “om de vertering een beetje te helpen”, zodat je jezelf niet zo vol meer voelt.

Werkt dat? En zo nee, hoe dan toch?

Een vol gevoel heeft twee kanten. Vergelijk de kerstmaaltijd met de cadeautjes in de zak van de kerstman: Een zak wordt te klein omdat je er te veel cadeaus in gooit of omdat de zak te klein is.

Eerst maar eens de kant van het leeg krijgen van de zak (lees verteren van het -vette- voedsel)

Alcohol helpt niet bij de vertering van vetten.

Het is een wijdverbreid misverstand dat alcohol de vetten af zou breken maar het is gewoon niet zo.
Probeer het gerust eens: leg een klompje boter of een eetlepel olijfolie in een limonadeglas en gooi er dan vervolgens een borrel bij… Als je dat doet, dan zie je hoe die drank binnen een paar seconden stil onder het vet zit omdat dat vet nou eenmaal lichter is. Vervolgens gebeurt er helemaal niets meer.
In het ‘mooiste’ geval werkt alcohol op de vertering doordat je meer kans krijgt op brandend maagzuur en dat zuur zou nog misschien vet kunnen verteren. Zonder dollen, cola werkt nog beter.
Sterker nog, het zal je opvallen dat de alcohol eerder naar onder zakt en dus ook eerder verteerd wordt dan het vet dat er bovenop blijft drijven. Netto duurt het verteren dus eigenlijk langer omdat het vet langer in de maag blijft staan dan wanneer je dat glas niet had gedronken.

Beetje toch (maar niet voor vet)

De bittere smaak van kruidenbitters kan echter wel de vroege vertering een beetje aan het werk zetten Bittere smaken zorgen er namelijk voor dat speekselklieren iets meer hun werk beginnen te doen in de mond. Dat dat zal dan vooral de koolhydraten afbreken.

Het volle gevoel en de grootte van de zak

Het is wel zo dat die alcohol, die dus eerder is opgenomen, ervoor zorgt dat spieren meer ontspannen in het lichaam. Daardoor komt de buikinhoud minder onder druk te staan. Doordat je niet knijpt in die zak komt er minder druk op de naadjes en voelt het dus minder vol aan. Dan lijkt die zak leger maar het is in het echt niet minder vol.
Sterker nog, de maag zal eerder rekken en een volgende maaltijd zal kleiner voelen omdat je de letterlijk maaginhoud vergrootte. Dit is ook de reden waarom je tot ver in januari hongeriger kunt zijn. Je bent gewoon minder snel “vol” en het hongergevoel wordt niet geremd door de maagwand die onder spanning komt.

tip voor de kerstmaaltijden

Probeer tevoren een beetje in te schatten hoeveel gangen er gaan komen en hoe vol jij jezelf wilt voelen. Drin eventueel een glas water van te voren en eet vervolgens met smaak en met aandacht. Dan merk je op een gegeven moment dat de zin in een volgende hap minder gaat worden omdat je maag eigenlijk gewoon vol genoeg is. Dan kan je er best nog wel een paar gangen achteraan gooien maar eet je dan nog met smaak? Doe je het eten van de kok dan nog recht of?

Ik wens je smakelijk eten!

contact met Hans

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Dit bericht werd geplaatst in @cetera en getagged , door HansWest . Bookmark de permalink .

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.