Begripsverwarring over honger, trek, emotioneel eten, craving, afhankelijkheid en verslaving

Begripsverwarring ‘craving’

English: Crossroads.

In de hoek van de goeroes van het afvallen wordt er wel een verschil gemaakt tussen hunger en (food)craving.
Onderstaand lijstje om even duidelijk te maken hoeveel begrippen er eingelijk onder craving en honger vallen. Overigens zijn er bij deze tekst nog wel een paar opmerkinkjes te plaatsen (mijn tekst in rood).

Dus even een stukje tekst dat ik elders vandaan heb getrokken

Still not sure? Then use the chart below to help you determine if you’re genuinely hungry or just having a craving:

Craving Hunger
  • You are not physiologically hungry, just emotionally.

(het verschil tussen fysologisch/lichameljk en psychologisch/emotioneel is eigenlijk niet meer te handhaven nu we wat beter in breinen kunnen kijken. psychologische verandering en lichamelijke verandering zijn direct verbonden)

  • You are physically hungry and getting signals from your stomach (growls, pangs, or hollow feelings) and your brain (fogginess, lack of concentration, headache, or fatigue).

(dat een brein niet goed gevoed wordt geeft inderdaad nogal wat psychologische -concentratieverlies- en emotionele -bijv prikkelbaarheid- effecten)

  • Only one food will alleviate your craving and the emotion intensifies the more you focus on it.
  • Any food will alleviate your hunger.
  • Cravings pass and go away if you give them time. Doing something else satisfies and distracts you and the craving usually disappears.
  • Hunger does not go away unless you eat.

(dit laatste is lastig: als je honger definieert als gevoel, als “trek voelen” dan klopt het niet -vergelijk: bedoeïenen die sabbelen op een steentje tegen de trek-, als je honger definieert als “tekort aan voedingsstoffen dat wordt waargenomen in het brein” dan ben ik het er wel mee eens)

Als we mijn bewoordingen aan zouden houden dan kunnen we zeggen dat zij het hier eerder hebben over honger versus “eten (of juist hongeren) vanuit een emotionele afhankelijkheid” i.p.v. craving. Maar je kan inderdaad ook stellen dat de biologische kant van verslaving en de biologische kant van honger wel heel erg veel op elkaar lijken…. en dat het verstandig is om een onderscheid te maken in de honger die je hebt en de honger die je voelt

IETS meer duidelijkheid misschien

Als we op het gebied van verslaving zouden kijken naar “honger”, “craving” en “” dan zouden we iets krijgen als:

Honger trek Craving Afhankelijk (emo) Verslaving (bio)
Er is een fysieke behoefte aan suikers en mineralen. daardoor gaat op een gegeven moment het brein minder werken: (effecten: dizzy worden, verlies van concentratie, fatigue etc) Je voelt de trek lichamelijk rommelen van de maag, hol gevoel en maagkrampen.Het wordt moeilijk om iets anders belangrijk te vinden dan voedsel als je trek hebt omdat je erge honger hebt. Het wordt moeilijk om iets ander belangrijk te vinden dan jouw middel.Lichamelijke veranderingen zijn soms direct verbonden (en vaak tegenover gesteld) aan de uitwerking van het middel. Het gemis van het middel voelt belangrijk en wordt ook ervaren als afhankelijkheid: “ik heb het nodig”. De emotionele kant kan de lichamelijke ervaring van spanning geven. Er is een lichamelijk gevoelde  behoefte aan het middel alsof het levensbelangrijk is (maar waar je ongezond wordt door het niet voeden van biologische behoeften is juist het voeden van niet-biologische honger uiteindelijk ziekmakend.)
Allerhande voedingsstoffen zullen jouw honger verminderen. De trek richt zich op een specifieke vorm van voedsel of snoep en het gevoel wordt sterker (en de onderliggende emotie onduidelijker) als er meer op gefocust wordt. Jouw brein is heel specifiek gericht op één middel. Hoe langer je jezelf er op richt hoe sterker en zuigender het gevoel wordt. Allerhande andere middelen kunnen helpen om jouw emotionele behoefte bij te sturen/uit te leven. Het gebruiken (ook ondanks dat je het niet wilt) versterkt de noodzaak van het middel (en maakt de onderliggende emoties onduidelijker / onbekender) Verslaving vraagt om een specifiek middel. Verschillende verslavingen kunnen naast elkaar bestaan.
Het stillen van een niet-biologische honger met een verslavend middel maakt de honger groter zodat (als de trek niet langer bevredigd is) de craving weer iets sterker zal zijn.
Honger zal telkens (even) terugkomen en trek geven tot er genomen/gedaan is waar de honger om vraagt. Trek kan wegvallen als je met iets anders bezig bent of wanneer je een prikkel geeft doe lijkt op voeding (vergelijk: de steentjes van de hongerige bedoeïenen) Craving valt weg als duidelijk is dat er niet gebruikt gaat worden. Afleiding kan werken, uitzitten met de zekerheid dat je niet gaat gebruiken ook. Het uitblijven van de chemische ‘oplossing’ van het gevoel geeft de indruk dat deze emotie meer onbestuurbaar is en dat er niet met dit gevoel te leven valt. Het uitblijven van de chemische ‘inlossing’ van de behoefte versterkt het belang en zal meer herinneringen laten ontstaan aan de dingen die je eerder hebt gedaan om je middel te verkrijgen.

Ik hoop dat dit wat overzicht geeft?
Ben je het niet met me eens of wil je verduidelijking? Neem dan even contact op!.. *klik*

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Een gedachte over “Begripsverwarring over honger, trek, emotioneel eten, craving, afhankelijkheid en verslaving

  1. Pingback: Wat betekent corona voor verslaving – 01 #WeAreInThisTogether | Integrative Addiction coaching: PraatmetHans.nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.