het G-schema in therapie (een prezi en een formulier)

Het G-schema algemeen

Het zo genaamde “G-schema” is een model dat gebruikt wordt om mensen na te laten denken over de samenhang die er bestaat tussen de dingen die zij meemaken (de Gebeurtenissen), de dingen die zij voelen (het Gevoel), hun manier van denken (Gedachten) en de Gevolgen die er ontstaan door het Gedrag…
De pijltjes die er getrokken zijn tussen deze “G”-s, die verschillen in de loop der tijd. De manier van denken dat een gebeurtenis éérst een gedachte geeft en daarna pas een gevoel is inmiddels echt wel beetje door de neurologische kennis achterhaald ook al zijn er behandelaars die nog altijd denken dat dat de Gedachte voor het gevoel komt. Waar vroeger wel werd gedacht dat gevoelens vrijwel uitsluitend bepaald werden door gedachten, inmiddels is toch wel duidelijk dat het allemaal net iets complexer ligt. Want een brein werkt nou eenmaal niet sequentieel maar parallel. En sommige oude overlevingsstrategieën in ons brein zijn toch echt wel sneller geschakeld als de nieuwere denklagen.

Wanneer jij ook verslavingscoach wilt worden, kijk dan eens op:
StopdeVerslaving.nl

Ondanks kritieken is het G-schema heel goed te gebruiken om overzicht te krijgen, om de kluwen van gedachten, gevoelens en gebeurtenissen een beetje te ontwarren zodat je grip kunt krijgen op het geheel.


formulier

In het kader van zelfsturing en zelfwerkzaamheid heb ik een formulier op internet gezet dat het G-schema werkbaar maakt. Natuurlijk is het zo goed als jouw browser het aankan en zo nuttig als jij eerlijk bent. Maar met een klein beetje tijd geeft het toch een aantal zinnige antwoorden en vragen om over na te denken.

zie de prezi: G-schema [controleerjeverslaving]


handige aanpassingen

Ik heb het G-schema enigszins aangepast omdat ik het veel gebruik bij het behandelen van mensen met een verslaving of het trainen van hun behandelaars. Het is handig om de gelaagdheid van ons brein terug te laten komen in de gelaagdheid van ons gevoel (de kenners zullen ‘de Kroko’ herkennen in het Genotscentrum) en de eigenzinnigheid van ons gevoelsleven en de gedachten waar we niet meer over nadenken…
Kijk er eens naar en laat jouw eigen gedachten er eens over gaan.

Het is een ‘Prezi’ en dat wil zeggen dat je heen en weer kunt klikken in het geheel, òf dat je heen-en-weer kunt gaan in het ‘verhaal’ van deze Prezi door de pijltjes links en rechts te klikken (maar geef ‘m wel even de tijd om helemaal te laden, anders gebeurt er niks).
Prezi’s zijn gemaakt op basis van flash, dus helaas niet direct te gebruiken op iPhone of iPad (wel met de prezi-app).

Gedachten over Gevoel (G-schema) *klik*


Copyrights, 2011: West

Vaak zie je toch dat een dergelijke korte uitleg pas echt nuttig wordt als je het even echt aan je eigen leven relateert. Als jij met me wil praten zodat ik je uit kan leggen hoe je dit ook in het dagelijks leven kan gebruiken neem dan hier contact op voor meer informatie of een afspraak eens contact op met Hans .. *klik*
Wanneer je wilt kijken naar de verschillende mogelijkheden van coaching kijk dan eens naar mogelijkheden *klik*

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Dit bericht werd geplaatst in psycho-educatie en getagged , , , , , , , door HansWest . Bookmark de permalink .

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.