Wat zijn uitgangspunten bij zelfzorg bij #verslaving #praatmethans

Wie heeft de verantwoordelijkheid voor mijn leven?

Afhankelijkheid van, en verslaving aan een middel doorbreek je alleen door zelf de (eind)verantwoordelijkheid te pakken voor de eigen biologische en emotionele behoeften (wat die ook zijn!)

Als mens met een chronische aandoening zal je specialist moeten worden op het gebied van jouw aandoening. Dat geldt voor CARA, dat geldt voor aandoeningen van het bewegingsapparaat, dat geldt voor neurologische aandoeningen, en dat geldt op een zelfde manier voor de biologische kant van verslaving. Zodra een genezing bestaat ben ik de eerste die aanraadt om die medicatie te gebruiken. Maar tot die tijd is een aandoening dus een chronische aandoening.

…er is helaas nog géén medicijn tegen verslaving, er is alleen symptoombestrijdende medicatie (kan zeker nuttig  zijn bij last van een chronische aandoening)

Chronische aandoeningen zijn chronisch

Chronische aandoeningen moet je niet willen genezen, sterker nog: hoe harder je probeert om “niet ziek” te zijn, hoe slechter het verloop meestal is bij chronische aandoeningen. Sommige mensen hebben naast een biologische kant van de verslaving ook een emotioneel-psychologische afhankelijkheid van dat middel. DAt is soms even pijnlijk om die te onderzoeken maar als je die in kaart hebt en je hebt afscheid genomen of alternatieven geoefend, dan kan je dingen ANDERS aan gaan pakken zodat je de chroniciteit niet verder prikkelt.

…niet te lang wachten

Een ander punt van chronische aandoeningen is dat je ze misschien niet kan genezen, je kan vaak wel voorkomen dat zij verergeren en eigenlijk de enige regel daarvoor is: beter vandaag starten dan morgen… (okay, beter een goed voorbereide start dan wéér een mislukte poging, maar je begrijpt mijn bedoeling…)

de prijs van je eigen stappen betaal je zelf (óók de prijs van het uitstellen van het doen van stappen)

van uitstel komt uitstel…

zie ook:

[ controleerjeverslaving.nl ]

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

Aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik*

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Dit bericht werd geplaatst in verslaving en getagged , door HansWest . Bookmark de permalink .

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.