Gedachte: is de relatie met het verslavend middel belangrijker dan de stof?

Motivational Quotes:

Stel dat: De relatie met het verslavend middel is belangrijker om over na te denken dan over het gedrag of de stof waar je aan verslaafd bent…

Als verslaving gedefinieerd zou worden als het belang dat iets krijgt dat te zwaar weegt in relatie tot de test van hun leven dan is het misschien niet zo’n goed idee om het (stoppen met dat) verslavend gedrag -of dat verslavend middel- eigenlijk niet zo’n sterk idee is…

Zou het er niet om draaien om actief aan de slag te gaan om die stof of dat gedrag onbelangrijker te maken…

 • Dat betekent per definitie dat er (andere) dingen wėl moeten gaan gebeuren.. Gedrag blijkt telkens centraler te staan in verslavingsaanpak dan gedachten (en al zeker zolang die los blijven staan van gedrag)
 • Dat betekent dat je volautomatisch uitkomt op de redenen waarom het gedrag belangrijk zou zijn… In veruit de meeste strategieën om de schadelijke invloed van verslavingen te tackelen wordt de zo genoemde “functie-analyse” (m.i. terecht) erg waardevol gevonden.
 • Het totale leven van iemand met een verslaving wordt dan ineens belangrijker dan het “stoppen”…. en in veruit de meeste behandelvormen van verslaving krijgt een verandering van de “lifestyle” veel aandacht (mijns inziens volledig terecht maar de toon waarop dat gaat kan wederom het middel belangrijk maken of onbelangrijk)

Onwillekeurig moet ik denken aan de schoffies op straat die liever klappen krijgen dan dat zij genegeerd worden. Negatieve aandacht is ook aandacht. Negatief gewicht geven aan het middel is soms alleen maar extra gewicht.
Aandacht voor realistisch levensgeluk en kwaliteit van leven is waarschijnlijk een manier van kijken naar verslaving waar meer toekomst in zit.
De relatie met het gedrag/het middel, de plek in het leven is waarschijnlijk vaak een betere insteek. Geeft het je troost? Geeft het rust? Geeft het waardering of moed?

Stel dat: De relatie met het verslavend middel is belangrijker om over na te denken dan over het gedrag of de stof waar je aan verslaafd bent…

Dit bericht werd geplaatst in @cetera, de verslaafde partner, quotes en getagged , , door HansWest . Bookmark de permalink .

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

6 gedachten over “Gedachte: is de relatie met het verslavend middel belangrijker dan de stof?

 1. Ik hang vooral negatief gewicht aan mijn verslaving omdat mijn omgeving mijn verslaving storend vindt. Ikzelf geniet met volle teugen van mijn middel maar weet ook niet meer hoe ik van het leven geniet zonder middelen….
  Ik heb inmiddels gekozen om binnenkort te stoppen met middelen gebruik.
  Ik ben aan de ene kant erg nieuwsgierig naar mijn nuchtere zelf maar ik heb ook angsten dat ik in de eerste weken toegeef aan mijn zwakte door het middel weer te gebruiken omdat ik door gebruik zeker weet dat ik mij goed zal voelen.
  Hiermee geef ik aan dat mijn gevoelsleven een belangrijke plek inneemt (logisch toch) en omdat ik het “leven na gebruik” niet meer ken is gebruiken een keuze voor zekerheid.
  Toch wil ik een leven zonder middelen gebruik want zelfs ik besef dat ik niet eindeloos door kan gaan met gebruiken.
  Ergens wil ik op een gemakkelijke manier door de afkickfase uitkomen in “mijn nieuwe leven” !
  Eenmaal daar aangekomen weet ik dat mijn levensgeluk gewoon dagelijks aanwezig zal zijn (op baaldagen na natuurlijk).
  Ook snap ik dat ik veel meer moet gaan doen i.p.v. er over nadenken of dromen.
  Mijn dagelijks gedrag zal in dat geval het meest er mee te maken hebben of ik abstinent blijf of weer teruggrijp naar mijn middel.
  De laatste tijd ben ik “het doen” veel aan het oefenen en al vind ikzelf dat het beter kan ben ik niet ontevreden met mijn resultaten tot nu toe.
  Ik zie een kleine maar waardevolle verandering in mijn dagelijks gedrag t.o.v. de verschillende “doe doelen” die ik heb gesteld.
  Ik hoop/wens dat ik uiteindelijk een gedrevenheid zal bezitten om steeds meer dingen te ondernemen i.p.v. stil te staan bij de dagelijkse beslommeringen die mijn gedachten bezig houden.

  mvgrt
  Alain

  • Ik denk dat je gelijk hebt als je zegt dat er geen echt gemakkelijke weg bestaat. Aan de andere kant is inderdaad de doe-kant van de weg die je aan het gaan bent wel de meest waardevolle voor het laten ontstaan van gevoelsmatige vorderingen en een leven na de verslaving… de fuck is alleen dat er geen leven na de verslaving bestaat. Het enige dat je kunt bouwen is een leven waarin de bestaande verslaving als eigenlijk onbelangrijk is geworden (waarheid kan je soms herkennen aan de contradictie die er in zit) ;-).
   Soms maakt het in de praktijk ook gewoon veel uit om te bedenken: “stel dat er eigenlijk helemaal niet zo veel afkick is!” Stel dat die hele afkick eigenlijk alleen maar een poging is van mijn motivationeel circuit om dingen als “belangrijk” te laten voelen, terwijl het eigenlijk een gepasseerd station is in mijn leven. De waarde ervan ligt in het verleden.
   Dat is ook de waarde van het kijken naar onderliggende behoeften als je trek ervaart (zie: het gevoel van trek opvangen van controleerjeverslaving.nl)
   Soms kan je misschien contact maken met die zekerheid binnen jezelf? En op de momenten dat dit lukt merk je mogelijk ineens: “eigenlijk valt die afkick best mee, het enige dat belangrijk is, dat is om een leven te leiden dat waardevol is in de reële contacten met andere mensen, een leven dat de moeite waard is”… misschien met andere mensen die soortgelijke ervaringen hebben en het daardoor beter begrijpen, of die daardoor meer aan jouw ervaringen hebben (eerder nog dan inzichten).
   Groet,
   Hans

  • Best Alain, ik hoop dat het je gelukt is. Mij is het ook gelukt. Ik ben al weer 8 jaar clean, kwam bij toeval bij je bericht terecht omdat we dezelfde voor en achternaam hebben ! Mvg, Alain

   • Het is mij inderdaad gelukt en ik leef nu abstinent van middelen. Jij ook nog veel succes gewenst de komende jaren (rest van je leven)…
    mvg
    Alain

   • Hoi Hans,
    In mijn dagelijks leven ben ik niet meer bezig met denken of handelen naar middelen.
    Wel ben ik dagelijks mijn doe-doelen aan het verbreden en heb daar veel profijt van : van ontbijt tot ’s avonds een maaltijd bereiden is 1 van die dingen. Ook het afwasje na iedere maaltijd is nu een hele gewone zaak 🙂
    Echt, doe-doelen stellen is 1 van de gelukjes die ik nu heb !

    groetjes
    Alain

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.