wat doe je: discussie OF duidelijkheid bij trek/craving? #PraatmetHans #verslaving

discussie OF duidelijkheid bij trek/craving?

Het gevoel van “craving” of “trek” is een gevoel dat mensen met een biologische verslaving vaak maar al te goed kennen. En de vraag is dan altijd: wat doe je d’r an?

Als je nadenkt over trek als uiting van de ‘honger’ van een primitief deel van je brein dan wordt eigenlijk al vrij snel duidelijk dat het niet veel zin heeft om erg intelligente redenaties op te zetten… Sterker nog: denken heeft vaak niet eens zo veel zin. Tenminste, als je almaar blijft denken. Denken over een besluit, en dan dat besluit nemen is iets dat goed werkt.

Ik heb ooit een verkooptraining gehad in een vorige carrier momentje 😉 en ik weet daar niet veel mer van maar ik weet wel dat hij zei: hou mensen aan het twijfelen. Het draait erom dat je voorkomt dat mensen “nee” zeggen. Want als ze lang genoeg twijfelen verkoop je ze alles.

Dat is vaak precies wat er gebeurt bij terugvallen en uitglijders. “Zal ik gebruiken”, “beter niet”, “maar het is wel lekker”, “maar het is niet verstandig”, “maar het is al zo lang geleden”, “maar ze zullen het niet leuk vinden”, “maar misschien heb je het wel verdiend”, “maar (…)”. Dit hou je een uur vol, dat hou je een dag vol als je heel erg sterk was, maar uiteindelijk ga je door je hoeven.

Daarom, als je nadenkt over dat oude deel van je brein als was ’t een kroko, dan wordt het simpeler, leg ik altijd uit. Wat heeft een kroko nodig om rust te voelen?…

Duidelijkheid!

Bedenk het maar: als je trillend van de trek net voor sluitingstijd nog naar de Appie bent gerend om een een paar flessen te scoren (genoeg voor de zekerheid), dan merk je dat je met die flessen in je mandje ineens best wel weer de rust hebt om even in de rij te staan om af te rekenen. Natuurlijk heb je wel zin om naar huis te gaan om te drinken maar de grote onrust is er uit. Er ait nog geen druppel in maar er is rust. Dus het gáát niet om de chemische reactie in je brein, het gaat om de duidelijkheid!

dit is ook de AA-truuk: “ik heb het niet over morgen, ik heb het niet over volgende week. Ik heb het over vandaag en vandaag drink ik niet! Ook al komt de hel naar boven, ook al komt de hemel naar beneden; ook al komen de meest lullige gevoelens naar boven, ook al storten al m’n planningen in. vandaag.drink.ik.niet!… en ziedaar de trek valt weg met een half uur.

Kroko mind:

  • Een open deur is: actie!
  • Een deur op een kier is een open deur en dat betekent: duwen tot ie open is
  • Een deur die dicht is… Nou ja… die is dicht dus. Dus: nevermind…
    (niet genoeg hersenen in een kroko om daar over na te blijven denken)

Discussie kan eindeloos zijn

Het goede van CGT (Cognitieve Gedrags Therapie) is dat je verstandig leert nadenken over gebruik, bij voorbeeld met de voor-nadelen balans (zie in: formulieren.controleerjeverslaving.nl). Het nadeel is dat mensen die onvoldoende zijn opgeleid in de 3rd wave CBT soms wat veel aandacht schenken aan de inhoud van denken en geloven dat de manier van denken daardoor vanzelf veranderd. Het is goed om na te denken over redenen en discussie maar soms hebben begeleiders dan wat onvoldoende oog voor de manier van denken.

HansQuote: Beslissen is een àndere manier van denken dan discussiëren

Iedereen kent de politieke truuk dat je iets maar lang genoeg blijft bediscussiëren tot iedereen murv is en aan andere dingen begint te denken, om dan blijkbaar ineens unaniem tot een beslissing te zijn gekomen waar je van denkt: “waar kwam die ineens vandaan?”
Dat is precies het truukje dat je eigen brein met jouw wilskracht speelt. En inderdaad hoor je dde meeste mensen met een verslaving achteraf zeggen: “ik weet eigenlijk niet hoe ik het beslist heb maar het leek een beslissing…”

discussie OF duidelijkheid?

tja, dat hangt er dus vanaf of je de illusie wilt najagen dat het makkelijk zou zijn of dat je alle meningen in je hoofd tot een unanieme overeenstemming zou kunnen krijgen. Want mensen zijn vaak op zoek naar het moment dat ze het 100% zeker zullen weten. Maar misschien heb je net als in een democratie: een aantal partijen zijn alleen maar in staat om tegen te zijn. Misschien leek het vroeger ten tijde van het dagelijks gebruik alsof er overeenstemming was, intern. Maar misschien had je vroeger alleen het gevoel dat er een unanieme beslissing was omdat de tegenstemmers murv waren, of inmiddels onder invloed.
Misschien moet je een (kortere) uiterste verkoopdatum aan je duidelijkheid hangen… “ik weet niet wat ik volgende maand zeg of denk, ik weet niet wat ik in die-en-die situatie denk… Ik weet alleen dat ik voor vandaag dit (links òf rechts) besloten heb en daar ga ik gewoon vandaag niet meer over discussiëren.
Misschien heb je er in het begin ook nog wat steun nodig voor het maken van duidelijkheid. Vaak helpt het bijvoorbeeld om daar niet alleen maar juist samen over te denken.
zie ook:

Praat eens met Hans .. *klik hier*

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Dit bericht werd geplaatst in alcohol, omgaan met trek en getagged , , , , door HansWest . Bookmark de permalink .

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.