Is abstinentie wel de enige manier om controle te krijgen? (gecontroleerd gebruik mogelijk?)

Is abstinentie wel de enige manier om controle te krijgen?

hart framing hammers

hart framing hammers (Photo credit: chazferret)

Veel behandellaars van verslaving zijn vol automatisch gericht op abstinentie, niets meer gebruiken.

“Als jij controle wil krijgen over jouw middel dan zul je moeten stoppen met dat middel!..”
“Maar ik wil helemaal niet stoppen met mijn middel!?” …
en dan volgt vaak die hele onzalige welles-nietes discussie over de vraag of gebruik prettig is of niet, schadelijk is of niet en of het nou ècht wel nodig is om helemaal te moeten stoppen of niet, enzovoort, enzovoort.

Niet zelden eindigt zo’n discussie in: “ik kijk het nog wel even aan..” (terwijl eigenlijk alle partijen wel duidelijk hadden dat er iets moest gaan gebeuren… en dat was niet “aankijken”)

Maar ja…

if the only tool hou have is a Hammer…
(you tend to treat everything as a nail)

En begrijp me goed er zijn inmiddels een hoop verschillende hamers. Maar het zijn wel bijna allemaal hamers…

Gelijk aan de slag met controle


Duidelijk zal zijn dat er wel iets moet gebeuren want er was behoefte aan meer controle (anders was dat hele gesprek er niet geweest). Maar als je vanuit jouw behandelmodel alleen maar kunt antwoorden met “eigenlijk moet je eerst stoppen voordat je echt goed verder kunt om met mij te praten. Dan krijg je als klant toch al gauw een beetje het gevoel dat je eerst de pannenset moet kopen aan de deur voordat we het verder kunnen gaan hebben over de kleur en de grootte. En het ellendige is, dit misverstand is ook helemaal niet nodig!

Daarom heb ik het vaak met mijn klanten over hun levenskwaliteit, om vervolgens van daaruit te kijken naar “gebruik” en ook naar de “kwaliteit van het gebruik”.
Het aardige is dat je daar hele aardige en hele diverse gesprekken over kunt hebben die helemaal niet hoeven te gaan over “stoppen”. Sterker nog, het gaat bij mij juist vaak meer over beginnen: “hoe begin in mijn leven meer kwaliteit te geven?” en “hoe ziet dat er uit?” en “wat moet daarvoor gebeuren door wie?”
Dan gaat het gesprek ineens over “de kwaliteit van middelen” en over “het kwaliteitsverlies door de kater”, over “de lol van het gebruik” (soms de noodzaak voor gebruik), tot gesprekken over gebruik tot bepaalde levels en over de ellende die ontstaat wanneer je daar klakkeloos aan voorbij gaat.
Dan wordt duidelijker wie, waar en wanneer ‘beslist’ en hoeveel onze “vrije wil” nog kan doen op bepaalde momenten.

Het resultaat is bijna altijd een daling van het gebruik, minstens over de duur dat we dit soort gesprekken hebben. En omdat je iemand die gemotiveerd is niet al te vaak hoeft te zien betekent dat regelmatig dat je met een gesprek of tien maar zo een jaar lang controle op het gebruik herwint (een behoorlijk financieel voordeel want op die manier verdienen die gesprekken zich al vrij snel terug).

Mocht je daarover van gedachten willen wisselen:
Praat eens met Hans .. *klik*

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Dit bericht werd geplaatst in psycho-educatie, verslaving en getagged , , , door HansWest . Bookmark de permalink .

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.