Hallo Hans, Mijn partner is het afgelopen jaar na ja-ren-lang ècht clean te zijn geweest weer gaan gebruiken. Inmiddels is het gebruik alweer doorbroken.
Ik merk alleen dat het vertrouwen niet terug wil komen. Ik zie overal signalen van gebruik, sommige mensen in mijn vriendenkring zeggen dat ik de relatie maar moet verbreken. Ik heb daar heel veel last van. Heb jij eerder met dit bijltje gehakt?
Zou je me adviezen kunnen geven of een is gesprek met jou misschien iets wat ons of mij zou kunnen helpen?
…
Antwoord op jouw vraag:
Dat je met een verslaving heel goed “ex-gebruiker” kunt worden dat laten jullie duidelijk zien, soms decennia lang! Maar dat het neurologisch voor een groot deel van de mensen met een stevig geoefende biologische verslaving eigenlijk niet meer ècht mogelijk is om “ex-verslaafde” te worden, dat hebben jullie blijkbaar samen meegemaakt 😦
En natuurlijk kan jouw partner weer opnieuw de partner zijn zoals in de genoemde periode. Maar iedereen die hier nuchter naar kijkt, die kan zich voorstellen dat jouw gevoel van vertrouwen wel een deuk heeft opgelopen door het wegglijden, ja :-S
…
Relatie-coaching aanpak
Ik zou je aanraden om er samen over na te denken wat er is blijven liggen in het laatste jaar voor de terugval. Want voor het gevoel van vertrouwen is er toch vaak een gevoel van “lange termijn” nodig. En ‘goede voornemens’ of een “terug naar het oude patroon”-strategie zijn dan zelden dingen die voldoende zijn om vertrouwen terug te laten komen op de lange termijn.
Dus enig onderzoek naar de vraag “Wat is er gebeurd waardoor de beslissing en het zelfbeeld van jouw partner als “ex-gebruiker” aan het wankelen is geraakt?”, “Wat heeft jouw partner gemist waardoor de aantrekkelijkheid te groot werd?” en vooral belangrijk gezien jouw vraag: “Wat had JIJ anders kunnen doen en wat hadden jullie SAMEN anders kunnen doen?” Want het probleem dat jullie nu samen hebben (logisch gezien!) dat is een ding dat jullie SAMEN hebben… als koppel! Dit is over het algemeen de benadering die ik de meeste vruchten af zie werpen. Zowel waar het ’t controleren van de verslaving als waar het ’t beiderzijds geluk in de relatie betreft…
Een terugval kun je zien als een valkuil waar jullie op de en-of-andere-manier als koppel in zijn getrapt.
Een valkuil waarbij hij als symptoomdrager natuurlijk ook een hele belangrijke verantwoordelijkheid draagt, maar uiteindelijk een valkuil waar jullie als koppel in zijn gelopen. Blijkbaar was het aantrekkelijk om bepaalde dingen niet onder ogen te zien. Daarbij heeft het meestal niet zo veel zin om alleen maar te kijken naar wat er nou net vóór de terugval is gebeurd, maar is het verstandiger om over een langere periode te kijken.
…
Lange termijn
Je kan het bijna vergelijken met zo’n sinkhole die we in de USA de laatste tijd meer zien: op een gegeven moment stort er iets in dat toch echt jarenlang stevig overeind is gebleven… dat is zelden omdat er dan maar één kleinigheid is gebeurd. Mogelijk zijn er bij de bouw fouten gemaakt, mogelijk is er geen rekening gehouden met de erosie van het gebied of met het dalend grondwater…
Dus wat is er gebeurd in jullie relatie in de afgelopen jaren voor de terugval. Wat is de trend? Mogelijk had jij daar dingen beter in kunnen (h)erkennen, mogelijk had jouw partner daar meer in kunnen (h)erkennen, mogelijk had jouw partner daarin meer onder ogen kunnen zien en duidelijker aan kunnen geven, mogelijk had jij meer respectvol kunnen vragen…
…
Begeleiding aan twee kanten
En dat jij merkt dat er eerst weer dingen moeten gebeuren voordat er vertrouwen ontstaat… dat is realistisch!
En dat jij ook begeleiding wenselijk vind om naar jouw eigen stuk te kijken dat vind ik dan ook logisch. Per slot van rekening gaat er vaak nogal wat psychotherapeutische aandacht naar de verslaafde partner, dat verdien je als partner óók.
Dat gesprekken bij een ervaren relatiecoach met een degelijke kennis op het gebied van verslaving daarbij behulpzaam kan zijn, dat moge duidelijk zijn. Want het is soms best een bumpy road, om dingen te gaan ontdekken die er onder het wantrouwen liggen. Maar ik raad wel aan het gevoel van vertrouwen (of het gevoel van wantrouwen) serieus te nemen.
En gesprekken alleen of gesprekken met jullie beiden kunnen daar minstens bij helpen. Mogelijk wil je eens een kortere afspraak maken om een beetje te ‘proeven’ of je bij mij als behandelaar de klik voelt om samen aan de slag te willen gaan. Mogelijk heb je ook genoeg aan jouw vrienden of eigen netwerk en heb je genoeg gehoord om samen een afspraak te willen zodat je samen aan de slag kunt gaan. Er zijn geen verplichtingen, maar neem de verantwoordelijkheid voor je gevoelens in de relatie.
Ik hoop dit antwoord nut heeft voor jullie beide, als ik daarin wat voor jullie kan betekenen dan hoor ik dat graag op de contact pagina*.
Als jij of jullie eerst eens een kop koffie wilt drinken: Koffie met Hans