4 valkuilen bij het praten met jouw partner over #verslaving en trek

Vraag:

Hans, Ik merk dat ik soms echt te veel drink en ik schaam me kapot tegenover mijn vrouw. Maar ze begint er steeds vaker over de laatste tijd. Dus ik doe enorm mijn best om minder te drinken maar het loopt telkens mis en gisteren vond ze de lege flessen in de schuur. Wat moet ik doen om ervoor te zorgen dat mijn verslaving niet tussen mij en mijn vrouw komt te staan.

Antwoord

Gaan praten met jouw partner over onderwerpen als “verslaving en trek” is iets dat je makkelijk uitstelt. Het kàn inderdaad een gesprek zijn dat het begin vormt van een moeizame periode, het kan juist ook het begin zijn van een weg omhoog in jouw leven… een beetje afhankelijk van de manier waarop je die gesprekken voert. Soms is het zelfs handig om dergelijke gesprekken te doen met een coach erbij, zodat je minder in de communicatie valkuilen schiet die bij moeilijke en pijnlijke gesprekken nou eenmaal wijd open staan. Er zijn vier valkuilen bij dit soort gesprekken en ze horen bij de manieren waarop mensen zich verdedigen tegen lastige gevoelens:

  1. bevriezen en vertrouwen op onzichtbaarheid en schutkleur
  2. gevecht (zowel aanvallen als verdedigen in een gevecht om het “gelijk”)
  3. zorgen voor de ander” en zo boven iemand gaan staan
  4. schaamte en zelfveroordeling nog voordat het gesprek begonnen is en daarmee de confrontatie uit de weg te gaan.

en ze hebben alle vier geen zin…

Goed, de vier valkuilen dus:

  1. Niets zeggen en verstoppen geeft veiligheid Als jij jezelf verstrakt en vriendelijk glimlachend zoveel mogelijk niks zegt over wat er eigenlijk aan de hand is, dan mag je misschien verwachten dat het “niet fout” loopt, maar je kunt zeker niet verwachten dat het “wel goed” gaat lopen. Er is immers geen reden waarom er iets zou veranderen? Maar dat spel heb je misschien al wel lang genoeg gespeeld en daarom wilde je waarschijnlijk ook dit stuk lezen. Het vereist inderdaad een “moeilijk gesprek” maar je kan er verder mee en je kunt elkaar (twee kanten op) gaan steunen.
  2. Een gevecht om het “gelijk” Vechten heeft geen zin dus kom met open vizier, beter nog: trek je hele harnas uit. Ook al heeft jouw partner misschien even de neiging om te meppen uit frust. Want hoe “harder” jij je opstelt hoe harder dat ook bij jouw gesprekspartner een gevechtshouding uitlokt. En of dat nou aanvallend of verdedigend is, het is niet wat je nodig hebt. Je hoeft er geen onderzoeken bij te halen om te vertellen dat je trek hebt, geen termen of definities, geen jij-bakken of sneren. Het is lastig zat, laat dat zo zijn. Als de ander zich wil verdedigen tegen wie jij in de kern bent, dan moet j jezelf misschien ook eens afvragen of jij de ander accepteert zoals hij/zij echt is.

    Stel nou eens: er is géén “gelijk”, dan is ook géén gevecht

  3. Voor de ander gaan zorgen. Jij komt niet met jouw verslaving omdat je mensen pijn wilt doen, je komt ermee omdat je wilt stoppen om jezelf en de ander pijn te doen. Dus zeg wat je te zeggen hebt zonder omhaal of verzachtende woorden. Er valt niks te verzachten: jij bent wie je bent, er speelt wat er speelt. Je bent geen dader, ook al is het gesprek mogelijk pijnlijk voor de ander omdat hij/zij had gefantaseerd dat dit jullie nooit kon overkomen. We kunnen niet oprecht bestaan zonder soms anderen pijn te doen. Het is aan jullie samen om ermee om te gaan dat je allebei bent zoals je eigenlijk bent. Je bent niet “schuldig” aan verslaving, je hebt er last van, Je hoeft alleen maar goed voor elkaar te zorgen èn de ander voor jou te laten zorgen.
  4. Schaamte voor wie je bent in plaats van voor wat je doet. Je hoeft je niet te schamen voor wat je bent. Als jij oprecht bent dan hoef je jezelf niet te verontschuldigen. Ook al maak je dromen kapot van een ander, dat waren de dromen van de ander. Eigenlijk is het nooit dat iemand ervoor kiest om verslaafd te zijn en iemand kiest er al helemaal zelden voor om verslaafd te blijven. Het gaat om leven, om geluk en voldoening. Dingen die jij ook na mag streven en waar ook jij dingen voor moet doen. Maar het is wel jouw verantwoordelijkheid om te kijken waar je dat geluk zoekt. Het is jouw verantwoordelijkheid om te kijken naar hetgeen je daarvoor doet, en als je dingen niet doet, schaam je dan misschien voor wat je niet doet in plaats van de schaamte om wie je wel bent. Je hoeft niet voor de ander te zorgen: je kan voor elkaar gaan zorgen.

Wat dan wel? Verplaats je in het woordgebruik van de ander, recht je rug en zeg je gesprekspartner wat je voelt, en hoe het zit, met alle liefde die je in je hebt voor die ander: Doe je de deur open van jouw kast en stap het daglicht in: “schat ik ben bang dat ik het eerste begin van een verslaving begin rte ontwikkelen en ik wil daar samen met jou uit komen.”

Er zijn geen garanties om het “goed” te laten gaan maar er zijn valkuilen om te vermijden.

Samenvattend

Praten over onderwerpen als “verslaving en trek” is iets dat het begin kan vormen van een moeizame periode, het kan ook het begin zijn van een weg omhoog in jullie leven… Soms is het handig om dergelijke gesprekken even te doen met een coach erbij, zodat je samen verder komt. Ik hoop dit antwoord nut heeft voor jullie beiden en als ik wat kan betekenen voor jullie, dan hoor ik dat graag via de contact pagina*
Hans. @PraatmetHans

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Dit bericht werd geplaatst in de verslaafde partner, partner, relatie-coaching, spreekuurvragen, vriend(in) door HansWest . Bookmark de permalink .

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.