Een informatie-avond voor de Zuidas (BHV-ers en geïnteresseerden)

Een informatie-avond voor BHV-ers aan de Zuidas
Het deed me deugd om weer een informatie-avond te geven voor mensen met interesse voor mensen. Het onderwerp was “verslaving of afhankelijkheid, gebruik en gedrag” en ik had een aandachtig publiek. Het is altijd interessant om mee te maken hoe mensen ineens meer begrip krijgen voor verslaving als fenomeen. Niet een simpel “verslaafd-of-niet” oordeel, maar oog voor het verhaal achter het gedrag. Ik heb het over gedrag inderdaad want sommige verslavingen gaan helemaal niet over middelengebruik (gokken, seksverslaving, workaholisme) en ook middelengebruik (slaapmedicatie, alchol, coke) is een vorm van gedrag.
Als we iets beter leren kijken naar verslaving als fenomeen dan beginnen we te begrijpen hoe normaal en herkenbaar eigenlijk de systemen zijn in ons brein waar verslaving op aangrijpt. Dan staat verslaving ineens niet meer zo ver van ons af en wordt begrijpelijk waarom mensen met een verslaving zo makkelijk bereid lijken te zijn om hun volle verstand te gebruiken op een manier waar je, als mens zonder verslaving, met je pet niet bij kunt.
Wanneer er begrip ontstaat over de oorzaken en redenen, wanneer mensen beter snappen hoe sommige ongewone situaties het best begrijpelijk maken dat gebruik zonder meer aantrekkelijk kan zijn, dat ongewone gebeurtenissen natuurlijk ook ongewone gevoelens geven en dat ongewone gevoelens soms ook buitengewoon gedrag nodig heeft om het in de hand kunnen krijgen, dan wordt verslaving ineens minder verwerpelijk en eigenlijk best wel “gewoon”. Dan wordt het iets waar je het over kunt hebben met je kinderen of met een collega wanneer jij je zorgen maakt over de dingen die iemand met zichzelf doet.
En dat is precies ook wat ik graag duidelijk maak. Het is zo gratuit om veroordelend te wijzen naar verslaving, zo makkelijk om te veroordelen. Maar er liggen geen oplossingen in een war on drugs, al decennia niet.
Er liggen oplossingen in een open gesprek over verantwoordelijkheden en samenwerking en ik ben altijd blij als ik daaraan iets heb kunnen bijdragen.

Hans RJ West, mental coach -ook voor informatie en advies rond spanningsklachten en verslaving-
m: 06-55861554
e: HansRJWest@Gmail.com
t: @hrjwest
w: http://www.PraatmetHans.nl

Praat eens met Hans .. *klik*

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Dit bericht werd geplaatst in @cetera en getagged , , , , door HansWest . Bookmark de permalink .

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.