Gematigd gebruik als mogelijk therapiedoel (en niet alleen abstinentie)

Abstinentie of controle op gebruik

Hans-West-geen-vingertje_2014Ik wil het gelijk maar even héél duidelijk stellen: Het is gewoon ouderwets om het met je klanten niet te hebben over gecontroleerd gebruik als mogelijk therapie-doel. De gedachte “eens een verslaafde, altijd een verslaafde. Dus gebruik is voor altijd onmogelijk” kàn kloppen maar hoeft niet waar te zijn. Hans-West-verbaast-zich_2014Onderzoek laat ook zien dat het niet alleen niet wenselijk is om niet alleen maar abstinentie (de nul-optie) als therapie-doel te hebben maar dat het aan alle kanten verstandig en verantwoord is om ook de route naar controle op inname aan te bieden.Niet om klanten binnen te houden (zoals sommige instellingen dat wel aanbieden) maar als realistisch doel om na te streven. Fatsoenlijk onderzoek laat het belang ook zien om dat aan te bieden.Hans-West-ernstiger_2014

Keuzevrijheid en de therapeut

Waar het op neer komt is dat een deel van de uitkomst van een therapie bepaald wordt mede bepaald wordt door de verwachtingen van de therapeut. Als deze niet verwacht dat een bepaald doel haalbaar is, dan is de kans ineens ook aanzienlijk kleiner dat zijn klanten (cliënten/patiënten) dat doel ooit zullen kunnen bereiken.
Als er je een realistisch doel maakt van controle op gebruik dan is de kans dat dat gehaald wordt vergroot (en per slot van rekening is dat natuurlijk eigenlijk wat “genezing” is van verslaving, dat je kunt gebruiken wat in deze cultuur normaal is om te gebruiken… en het daar ook bij kunt houden…) Maar meer dan dat, wanneer het een gerespecteerd doel was dat onderweg niet haalbaar blijkt dan ontstaat er ook een volledig ander beeld van zelfcontrole en abstinentie.

Naïviteit

Nee, ik ben niet naïef. Duidelijk zal zijn dat een aantal mensen zèlf (m.i. volledig terecht) kiest om verder hun favoriete middel te laten staan omdat ze vaak genoeg geprobeerd hebben om het te controleren omdat uiteindelijk blijkt dat de 0-optie de makkelijkste manier van controle is.
Maar dat is dan ook precies waar het om gaat: een keuze voor abstinentie niet omdat “het moet van de therapeut” maar omdat het een persoonlijke keuze is van iemand die de eigen verslaving serieus neemt.

Aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik*

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Dit bericht werd geplaatst in @cetera door HansWest . Bookmark de permalink .

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.