Jouw kind en middelengebruik

Tips voor ouders

Heel veel pubers experimenteren met drugs en alcohol in hun puberteit. Ja, soms gaat dat mis maar veel vaker gaat dat goed, met name als er voldoende voorwerk is gedaan in de zin van zelfwaarde, en realistische hoop op levensgeluk doordat het kind zichzelf als jong mens de moeite waard vind en niet alleen maar op prestaties of looks wordt gewaardeerd. En natuurlijk zetten kids zich af tegen hun ouders en lijkt het alsof pubers niets van hun ouders zullen willen aannemen, maar als je goed kijkt dan vinden kinderen de mening van hun ouders wel degelijk belangrijk.
Als je jouw mening erg hard hebt opgelegd aan jouw kind(eren) vanuit een machtspositie dan maak je daarmee de kans groter dat het kind zich ofwel tegen je gaat verzetten en een gevoel van ‘vrijheid’ ervaart doordat het bijna dwangmatig niet doet wat jij als ouder zou wensen. Òf het past zich uiterlijk aan maar je bent kwijt wat er van binnen gebeurt.
Dus praat over dingen zodat je begrijpt wat jouw kind denkt en voelt, wat het vindt van dingen. Zorg ervoor dat je niet alleen maar bezig bent met wat jij denkt dat er niet moet gebeuren maar juist veel meer wat er wel moet gebeuren om een gelukkig mens te worden.
Laat in je voorbeeld ten opzichte van alcohol- en (soft)druggebruik zien hoe jij er over denkt. Onderzoek blaat heel helder zien dat kinderen en jongeren meer drinken als hun ouders positief of neutraal tegenover alcohol drinken staan.
Dit is niet alleen maar wishy-washy la-di-da-gepraat. Een puber heeft ook duidelijke grenzen nodig. Dus wees duidelijk over leeftijden, aantallen, grenzen. Het blijkt dat pubers minder drinken naarmate hun ouders duidelijker regels stellen. Die zijn vervolgens niet in steen gehouwen maar over een aantal dingen valt niet te onderhandelen. Wees helder!
Het is bijvoorbeeld af te raden om jouw kind voor 16 jaar thuis te laten drinken, want het blijkt dat alcohol verslaving toch wel degelijk een poot kan hebben in vroeg gebruik. Hoe vroeger je voor het eerst gebruik, hoe groter de kans dat gebruik zich in de richting van verslaving ontwikkelt…

 • Zelfs als je zelf rookt of drinkt: wees duidelijk over welk gedrag je nog wel acceptabel vindt en welk gedrag niet meer (en waarom).
 • Heb het over uitgaan en over de dingen die ze dan doen of niet.
 • Praat over safe-seks (ja, ook jouw kind gaat seks hebben: dan kan je beter proberen om ervoor te zorgen dat ze goeie seks hebben en dat het safe gebeurt).
 • Praat over vervoer (met wie rij je mee en wat heeft die gebuikt) over tijden van thuiskomen etc. etc. Het kan handig zijn om overleg te hebben met de ouders van de vriendjes en vriendinnetjes en zoek of er misschien gezamenlijke regels te vinden zijn of minstens dat je gezamenlijk een mening vormt.
  Scholen zijn daar ook een dankbaar onderdeel van. Op veel scholen kan je door overleg met de docenten tot een gezamenlijke mening hebben. Pas er een beetje voor op dat je te veel ‘voorbeeld-junkies’ voor de klas haalt. Makkelijk ontstaat er toch een gevoel van “ohh uiteindelijk kom je toch wel aardig terecht”, dus dan is het zo erg niet”. Je kan vragen om een ouderavond over dit onderwerp.

  Kijk naar je kind en heb het ook over de signalen die kunnen wijzen op risicovol gebruik van drugs of alcohol als je ze ziet:

  Weet wat je kind bezighoudt op allerlei gebied. Dus praat met hem of haar over alcohol en drugs. Niet door alleen maar te pas en te onpas met allerlei waarschuwingen of verboden te komen. Niet doordat je ongeïnformeerde onzin uitkraamt (jouw kind weet wanneer je onzin uitkraamt en zal alles wat je verder zegt als “nonsens’ kwalificeren) maar door het druggebruik als één van de mogelijkheden van deze tijd te bekijken. Een mogelijkheid om leuke gevoelens te hebben, zelfs als eigenlijk de situatie niet zo leuk is. Maar dus ook een mogelijkheid om af te leren om met lastige gevoelens om te gaan, of lastige situaties te verbeteren. Zelfs uiteindelijk een mogelijkheid tot verslaving, inderdaad.

  Als de gelegenheid zich voordoet in jouw eigen leven of in het leven van jouw, praat dan over middelengebruik, over de verantwoordelijkheid voor je eigen gevoel en de reële (genetische) risico’s op verslaving. Ga niet overdrijven door het eigenlijk alleen maar over jouw angsten te hebben en met allerhande ongevraagde waarschuwingen en tips te komen. Maar heb het over verantwoordelijkheid, over zelfwaarde, over hoe soms schijnbaar handige trucjes onhandig kunnen uitpakken en heb het daarbij ook over jouw eigen missers in jouw leven, dat maakt je geloofwaardiger -ook al was het mogelijk wat pijnlijk-.

  Als je het lastig vind om het te herkennen kijk dan eens samen met andere ouders naar de signalen van gebruik *klik*

  en als je vragen hebt of als ik je ergens mee kan helpen, laat me dat weten door hier te klikken:

  Gratis en zonder verplichtingen
  zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

  Aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik*

  PraatmetHans.nl

  Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.