Vraag: Mijn partner drinkt soms weer, wat kan ik doen?

Vraag:
Beste Hans,
Mijn echtgenoot is het afgelopen jaar na 8 jaar droog te hebben gestaan weer aan de drank verslaafd geraakt.
Inmiddels is hij al weer een aantal maanden redelijk clean maar er blijven telkens momenten van stiekem drinken. Ik vertrouw hem niet meer, onze dochter vertrouwt hem niet meer.
Wat kan ik doen!!?

anoniem gehouden

Antwoord op jouw vraag:
Jullie hebben samen een probleem dat we maar beter serieus kunnen nemen. Als je streng neurologisch kijkt dan is jouw man al die tijd verslaafd geweest. Want je kunt eigenlijk nooit een ex-verslaafde worden, alleen een ex-gebruiker en dat is dus een aantal jaren goed gegaan. Dus dat kàn hij…
Of misschien beter: dat kunnen jullie samen als partners!

Dat betekent niet dat jij er zin in zou moeten hebben om dat traject te doen. Dit soort dingen beginnen over het algemeen met commitment en het is goed om daar duidelijk over te zijn, waar voel je commitment voor… eventueel ook met ‘houdbaarheidsdatum’ enzo. En zeker ook: waarvoel voel jij géén commitment meer (en ga je dus greznen aangeven).

Samenwerken

Maar het is als partners belangrijk om elkaar niet in de kou te laten staan door biologische aandoeningen weg te fantaseren. Ook al heb je jarenlang geen last gehad van astma, als je er ooit voor in het ziekenhuis hebt gelegen dan heb je waarschijnlijk wel een aanleg. Je kan altijd behoorlijk over een aanleg heen groeien maar zoiets is nooit he-le-maal weg. Dat geldt precies hetzelfde voor de chronische aandoening verslaving.
En de verantwoordelijkheid voor verslaving is niet weg te redeneren, dat is natuurlijk de verantwoordelijkheid voor jullie dochter ook niet. Wat er ook gebeurt met de relatie, jullie blijven altijd co-ouders. Dat vereist praten over verantwoordelijkheden voor elkaar.

Stiekum uit geniepigheid of omdat ie het neit anders kon/

Want ik ga er meestalnniet van uit dat het een keuze is geweest binnen jullie relatie, dat hij ervoor koos om stiekem te drinken. Dat betekent meestal òfwel dat jij hem onterecht niet hebt vertrouwd toen hij het dacht te kunnen, òfwel dat hij zichzelf niet vertrouwt en het wel doet zonder dat hij de consequenties onder ogen wil zien…

Ik weet natuurlijk niet hoe het zit, zonder dat we open met elkaar gesproken hebben.
Maar in de manier waarop jij het nu voelt en aan mij beschrijft, lijkt het er op dat hij op de één of andere manier niet in staat is geweest om het met jou te hebben over zijn zin in drinken (of waar dat ook voor staat). Of het kan ook zijn dat jij in de loop der tijd bent vergeten om ernaar te vragen. De trek kan ook goed jaren lang onbeduidend laag zijn geweest, dat kan goed!.. maar ergens is het gevoel dus schijnbaar weer de kop op gaan steken en is het, jammer genoeg, in het geniep gebleven.

Wat heeft er gespeeld?

Als jouw man voor jou (met verslaving maar zonder gebruik) de moeite waard is (en waarom niet?) dan is het belangrijk om er samen over na te denken wat er is blijven liggen in het laatste jaren. Het kan nooit zo zijn dat jij de schuld bent van zijn drinken. Als ik uitga van zijn goede wil dan kan het natuurlijk wel zo zijn dat er dingen zijn opgestapeld waardoor de situatie ergens onhoudbaar is geworden.

  • Wat is er gebeurd (of niet gebeurd) waardoor de aantrekkelijkheid van de fles te groot werd? en
  • Wat hadden jullie samen anders kunnen doen. Want het probleem in de relatie is een gevolg van het feit dat jullie het allebei hebben laten liggen.

En begrijp me goed. Daarbij praat ik dus NIET over “schuld”!

in een liefdesrelatie gaan praten over schuld: dan ben je in één keer uitgel..ld

Nee, ik heb het over de verantwoordelijkheid samen, om met jullie aandoeningen om te gaan, en met elkaars behoeftes om te gaan in jullie relatie. Misschien heb jij ook jouw aandoeningen en/of jouw behoeftes, hij heeft blijkbaar de zijne. Daar kom je niet omheen en vooral:  daar is goed mee te leven als je het goed doet!

“Push” èn “pull”

Hoe? Dat kan ik jullie als koppel goed uitleggen en daar kunnen we samen stappen in doen met elkaar.
Duidelijk moge zijn dat uiteindelijk duidelijkheid het verst komt en dat stiekem doen eigenlijk vooral voor veel onduidelijkheid zorgt. Dat zorgt uiteindelijk juist voor wantrouwen en een neiging om respect te verliezen voor iemand met deze rottige aandoening, en daar is niemand bij gebaat. Dan komt namelijk alleen nog maar het aspect van de verslaving voor het voetlicht en vergeten we al zijn andere kwaliteiten, als partner, als vader, zijn leuke en mooie kanten… die zien we dan allemaal niet meer omdat alles onder een laagje stoffig wantrouwen komt te liggen… (hoe terecht dat wantrouwen misschien ook mag zijn).

Dus wat mij betreft: neem even contact op op het contactformulier *klik*, dan gaan we met z’n drieën om de tafel zitten om te kijken wat er moet gebeuren, waar iedereen goed in is en wat iedereen wil doen.

Als je het hier eens over wilt hebben laat dat hier weten:

Aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik*
Of eerst eens een kopje koffie drinken om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Hans.

@PraatmetHans

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.