De #VVD en de #PVDA willen een meldplicht voor verslaafde artsen.. Is dat een goed idee?

Opnieuw zien we dat een populistische politicus zonder veel kennis van zaken en met veel oog voor media-aandacht zijn puntjes proberen te maken. De PVDA en VVD stellen namelijk gezamenlijk voor om het strafbaar te stellen wanneer een arts op de hoogte is van de verslaving bij een collega en dat niet zou melden aan de instanties.

er wordt te vaak weg gekeken.. dàt moet worden aangepakt! ~ zijn de VVD en de PVDA het helemaal met elkaar eens

—–

haalbaarheid

Dat klinkt aardig maar het is natuurlijk vrij letterlijk “klinkklare” populistische spindokter-taal, gericht op het vergaren van stemvolk. Het klapvee is voor. Mensen met kennis van zaken weten dat een verslaving niet digitaal is, niet of-wel-of-niet bestaat en dat het brein van een intelligent mens zeer wel in staat is om het gebruik te verbloemen en -ook voor zichzelf- te ontkennen. Dit zinnetje laat al zien dat de wet achter een dergelijke meldplicht dus per definitie is niet te handhaven is.
Of willen deze politici soms de privacy zó ver opofferen dat men meldingsplichtig wordt als er ergens een vaag vermoeden bestaat?
Moet ik dan al reageren op overmatig gebruik? Moet ik misbruik al rapporteren? Moet ik verslaving constateren als iemand zich voor verslavings behandeling meldt? Biologische verslaving is een chronische aandoening, zulken we iemand dan maar gelijk voor het leven uit het beroep trekken waar hij zo lang voor gestudeerd heeft? Met dit soort polulistische non-sense halen we de communistenjacht uit de 50’s rechts in!

—–

wenselijkheid?

Één, het is dus niet haalbaar als wet.
Dan hebben we het nog niet eens over de wenselijkheid… Wat mij betreft ook niet!

In de behandeling van verslaving is inmiddels heel goed bekend dat de veroordeling van een verslaving enorm in de weg gaat staan bij de behandeling ervan. Kun je na gaan wat er gaat gebeuren wanneer er een letterlijke veroordeling in de lucht hangt…
Dit idee is één van de betere manieren om de verslaving die mogelijk (!) bestaat verder ondergronds te laten gaan en daarmee die verslaving, ingegraven in loopgraven, waarschijnlijk vooral langer zal laten bestaan.

—–

empowerment in plaats van veroordelen

Als er al ergens gevochten moet worden, laten we dan graag het gevecht van de artsen met hun verslaving juist anoniem ondersteunen, hun poging om levenskwaliteit, èn het werk te verbeteren.
Niet door verslaving te criminaliseren maar door het gesprek te openen over het gebruik van middelen. Behandelen onder invloed was al “not done”, daar hoeven geen meldplichten overheen. Empowerment en ondersteuning, waarschijnlijk juist eerder anoniem dan met een kans op aantekeningen in registers.Laten we het gesprek openen over de werkdruk misschien, die het gebruik van middelen soms zo aantrekkelijk lijkt te maken. Want natuurlijk lijken middelen echt ideaal als je even bovenmenselijk moet zijn.

—–

Samenvattend

Samenvattend: veroordeling werkt niet. Er is geen oorlog die zo zinloos zoveel miljoenen heeft opgeslokt als de “war on drugs”. Laten we dat nou onthouden, zelfs als populist…

—–

Mocht u hierop willen reageren:

contact op met Hans

Skype: hrjwest

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Dit bericht werd geplaatst in @cetera en getagged , , , door HansWest . Bookmark de permalink .

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Een gedachte over “De #VVD en de #PVDA willen een meldplicht voor verslaafde artsen.. Is dat een goed idee?

  1. Ik ben het helemaal eens met je betoog en hoop dat zo’n wet er gewoon niet komt.
    Zal uiteindelijk ook niet nodig zijn want dan hebben kiezers als gekozen en heeft het maandelang op hun website kunnen staan als speerpunten voor een nieuw kabinet met zowel PVDA als VVD en daarna stoppen ze deze dwaze wet weer in een doofpotje of onderste bureaulade…

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.