Wat heeft ‘coming out’ met #verslaving te maken? #comingoutdag

Being Me – #LGBTQ

Rainbow_BeingMeEr zit niet alléén een biologische kant aan verslaving, er is ook een emotionele. Heel bekend is natuurlijk het gebruik van middelen omdat er gevoelens zijn die moeilijk zijn om uit te houden, gevoelens die niet “gewoon” zijn en dus ongewone maatregelen nodig hebben: gevoelens als gevolg van depressie, gevoelens als gevolg van de herinneringen aan een trauma, gevoelens aan de herinneringen van misbruik, mishandeling of uitbuitingssituaties. Gewoon, gevoelens die je niet wilt voelen en dan is er altijd de fles, de pijp die uitkomst biedt. Gebruik is soms aantrekkelijk voor mensen die “ongewone dingen” hebben meegemaakt, waardoor zij logischerwijs ongewone gevoelens hebben. Het is goed te begrijpen dat je dan dus ook “ongewoon regelmatig” behoefte kunt hebben aan methoden om die gevoelens weg te drukken.
Maar precies hetzelfde geldt ook voor “ongewone” behoeften!
De matige maatschappelijke acceptatie van homoseksualiteit, van biseksualiteit of van een behoefte aan wat wel wordt gezien als “kinky seks” is voor veel mensen op eenzelfde manier de reden om hun persoonlijke behoefte weg te drinken, slikken, snuiven, spuiten. … Of natuurlijk: gebruik om de moed te krijgen om die begoefte uit te leven.

“doe nou maar ‘gewoon’!” :-S

normopathie

Soms zijn we zo druk bezig met “gewoon” overkomen op onze omgeving dat het eigenlijk ziekmakend is.
Die maatschappelijke druk is er de reden voor dat je onder homo’s en lesbo’s meer verslavingen ziet (voor biseksualiteit is het volgens mij nog niet onderzocht?) Niet omdat ze zwakker zouden zijn maar omdat middelen gewoon meer aantrekkingskracht hebben als je niet lekker kunt zitten in je eigen vel.
Je ziet hetzelfde ook onder mensen met een meer kinky seksualiteit: travestie, sadomasochisme, transgenders en wat er zoal is. Ook in deze groepen is er een groot deel dat geprobeerd heeft te ‘genezen’, om niet te zijn wat zij eigenlijk zijn, om niet de behoefte te voelen die zo duidelijk aan het worden was.
Bij mensen die uit de kast beginnen te komen zie je óók dat er vaak gebruik nodig is om de moed te vinden (Dutch courage) om uit te durven leven wat je eigenlijk wenst, te durven beleven wat eigenlijk de behoeften zijn.
Voorbeeldje uit mijn praktijk?

Hans, in mijn normale leven ben ik een brave heterofiele echtgenoot. Maar als ik gedronken heb… dan neuk ik alles.

Niet subtiel,wel duidelijk! Deze man heeft moeten leren om met zijn vrouw te praten. Lastig natuurlijk, maar in dit geval bleek dat zijn vrouw het altijd al wel een beetje had aangevoeld en dat het voor haar véél makkelijker was om zijn biseksualiteit te accepteren en te integreren in hun huwelijk dan dat ze zijn alcoholgebruik kon accepteren.
Het doel van de therapie was dan ook: uit de kast! ..en beter nuchter biseksueel dan schijnheterofiel met harde uitglijders in drank.
(bijkomend voordeel was ook dat hij meer verantwoorde manieren vond voor het beleven van zijn behoeftes omdat het ineens niet meer stiekem en met een dronken kop hoefde).
En dit is niet het enige voorbeeld dat ik als openminded therapeut (kink aware professional) tegen ben gekomen. Het is een voorbeeld…

uit-de-kast dag 11/10 (coming out)

Vandaag is misschien een dag om uit de kast te komen omdat het minder ‘abnormaal’ blijkt te zijn dan dat het misschien voelt. Omdat er zo veel andere mensen blijken te zijn die “zo zijn”. Zo’n dag per jaar is natuurlijk aan de ene kant onzin maar aan de andere kant kan je niet ontkennen dat er schaamte ontstaat (hoe onterecht ook) als je merkt dat je ‘anders’ bent dan die gefantaseerde gemiddelde zogenaamde nederlander. Misschien dat het bestaan van zo’n dag je helpt om jezelf misschien iets minder te schamen voor wie je eigenlijk bent en is het een dag om de mooie kanten, het plezier, het genot en ook de persoonlijke mogelijkheden ervan te pakken.
Maar de enige manier om dat te doen is om voor jezelf uit de kast te komen en het niet meer te begraven onder middelen.

Mocht je daar eens over willen praten met iemand die erg weinig last heeft van veroordeling, neem eens contact op om te
Praten met Hans .. *klik*

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.