Waarom stopt Esther niet gewoon? #verslaafd

Waarom stopt Esther niet gewoon?

1998-2004

RTL4 logo 1998-2004 (Photo credit: Wikipedia)

Naar aanleiding van het verhaal van “Esther” in het RTL4 programma “Verslaafd!”, die als “hardleers” wordt weggezet in de televizier…

In de verslavingszorg worden ze ook wel draaideur-patiënten genoemd. Mensen die keer op keer de detoxificatie-afdeling van de verslavingsklinieken binnen komen wandelen. Wat voor mensen zijn dat nou? Hoe komt dat nou?

Op het moment dat je begrijpt dat een verslaving aangrijpt op de diepe lagen in ons brein waar al sinds de oertijd het belang van dingen wordt bepaald, dan begrijp je ook dat een verslavend middel dus als “belangrijk” (en daardoor vaak ook “lekker”) wordt gevoeld(!).

Inderdaad: gevoeld!

Dat je snapt en weet dat iets niet gezond is en veel ellende zal verzorgen, dat maakt nog niet dat je dat dan gelijk anders voelt. Sterker nog, juist dat iets “goed voelt” maakt het heel verleidelijk om te denken “dan kàn het niet zo slecht zijn”.

neerkijken op verslaving

Natuurlijk overkomt dat alleen verslaafden, dat begrijp je. Dat overkomt ons niet verslaafden niet. Want wij zijn natuurlijk de niet-verslaafden die een goed gevoel over onszelf kunnen krijgen als we neer kunnen kijken op die verslaafden…
Maar als we daar nou wat beter naar kijken, doen wij dan altijd wat we bedacht hadden? Of als gevoelens te groot worden, luisteren wij dan ineens ook niet meer naar ons denkende brein? Je voelt hem al aankomen: bij paniek -als de angst hoog genoeg is opgelopen- dan denken mensen niet meer, dan doen ze hele domme dingen, zoals elkaar vertrappelen voor die ene uitgang waar iedereen doorheen wil terwijl er nog drie andere vrijwel ongebruikt zijn. Of seksualiteit, pakken we dat altijd handig aan? Als we kijken naar het aantal mensen dat neerkijkt op prostitutie en je vergelijkt dat met het aantal prostituees. Of wat denk je van het aantal geslachtsziekten? Dat zou toch in één keer afgelopen als we een condoom zouden gebruiken of gewoon even géén seks zouden hebben… edoch, als de gevoelens hoog genoeg zijn opgelopen dan blijken we ineens niet meer zo rationeel.
Het wordt ineens eigenlijk best begrijpelijk als we snappen dat ons denkend brein eigenlijk best veel voorwaarden nodig heeft om goed te werken. En te hoog opgelopen gevoel maakt verstandig denken onmogelijk bij een mens.

iedereen praat over mijn drinken
maar niemand praat over mijn dorst… (ook ìk niet)

Goed, als we dat begrijpen en we begrijpen dat het niet “speciale mensen” zijn die verslaafd raken maar dat het iedereen kan overkomen die voldoende genetische aanleg had en voldoende gebruikt heeft.
Het is ook niet dat er een tekort aan wilskracht is, want juist wilskracht is een functie van dat denkende brein.

als craving te hoog oploopt

Iets soortgelijks gebeurt er met het gevoel van craving dat kan oplopen in het brein van iemand die genoeg geoefend heeft met een verslavend middel om een biologische verslaving te ontwikkelen.
Je ziet het vaker dat mensen in een andere situatie echt heel goed in staat zijn om afstand te nemen van hun middel(en) maar het draait natuurlijk om het dagelijks leven.

Een denkfout die je wel vaak ziet bij de mensen is dat zij juist iedere keer in de valkuil stappen dat zij denken dat wilskracht voldoende is. Dat zij denken dat zij geen trek meer zullen voelen omdat zij in de kliniek (waar hun oerbrein geen uitzicht had op het verslavende middel)

OVERCONFIDENCE: Before you attempt to beat the odds, be sure you could survive the odds beating you.
despair.com

Daardoor lijk je niet te hoeven reageren op de trek als ie oploopt, je kan jezelf vertellen dat je het gewoon nooit meer doet.

diepe trek door de oude omgeving

Maar dan kom je terug op de plek waar je zo lang te veel gebruikt hebt. Dat oerbrein ziet de stoel waarin je zat te drinken of zat te snuiven of te surfen. Dat oerbrein ziet de mensen waarmee je hebt gebruikt, het ziet de spiegel die aan de muur hangt maar die vaak op tafel terecht kwam voor de lijntjes coke. Dat oerbrein ziet de emoties boven zich gebeuren of de gedachten die vroeger altijd gebruik aankondigden en het denkt: “bingo! ik krijg zo!”
Dat wil iemand niet, dat vind iemand zelf ook heel onverstandig maar dat gebeurt wèl, dat gevoel.
De omgeving die misschien ook wel gelooft in die wilskracht die laat vaak ook de ruimte, die laat de mogelijkheid. Misschien geeft de omgeving uit liefde wel weer geld als er geen geld meer is ‘om te eten’.
Dat geeft emotioneel allerlei rotgevoelens, als eenzaamheid en twijfel. En wat gebeurde er altijd bij dat soort vervelende gevoelens in het verleden? Precies, dat was altijd een aankondiging van gebruik. Dus als dat oerbrein nog niet wakker was geworden dan is nu wel het moment aangekomen dat iemand op de oude manier met die rotgevoelens denkt om te gaan. Er is misschien wel gesproken en héél misschien ook best wel wat geoefend met het omgaan met die lastige gevoelens. Maar een groot gedeelte van die lastige gevoelens die waren er gewoon niet in de kliniek. Dus de oude ‘oplossing’ dient zich al snel aan…

Als je dat optelt bij elkaar dan kan je jezelf voorstellen wat er gebeurt: het gevoel staat op gebruik. De trek die in de kliniek wel meeviel omdat daar nou eenmaal geen gebruik mogelijk leek, die laait hard op. En de bescherming die de klinische opname gaf, die is weggevallen. De groepsgenoten die samen met iemand bezig waren om ook af te kicken zijn uit het zicht. De mogelijkheden om te gebruiken die staan weer open, los van de vraag of dat nou verstandig is. Het kàn!

En het enige dat iemand nog tegen houdt, dat is dat steeds dunner wordende laagje wilskracht…

Ik hoop dat de Esthers die teruggevallen zijn, en die aan zichzelf toe moesten geven dat zij het niet alleen op wilskracht konden trekken, ook zichzelf gaan gunnen dat ze de dingen kunnen gaan oefenen en de dingen kunnen gaan doen die helaas nodig zijn om het met zoveel mogelijk vrijheid om te gaan… net als Esther die blijft knokken.

Natuurlijk kan een enkel gesprek nooit een klinische opname vervangen. Maar misschien kan je het wel voorkomen dus Praat eens met Hans .. *klik*

P.S.

Ik hoop niet dat dit stuk als een kritiek op het programma Verslaafd! wordt gelezen. Dat is het niet. Verslaving is een taai en ingewikkeld iets en het hangt samen met de dingen die er in een leven gebeuren. Dit programma laat mooi zien hoe lastig het is en hoe hard bijvoorbeeld een Gert er eigenlijk alleen voor komt te staan doordat zijn familie hem niet de duidelijkheid geeft die hij zelf nodig heeft om zijn oerbrein in bedwang te houden.

Gert zegt het wat mij betreft helemaal goed: “ik ga ervan uit dat mensen totaal geen vertrouwen in me hebben.” ..en dat hoeft ook niet, je hoeft niet te vertrouwen dat iemand “clean” kan blijven, het is alleen te hopen dat je blijft vertrouwen dat er meer is dan verslaving, dat er een deel van die verslaafde is die het ook moeilijk vind dat ie zichzelf niet kan vertrouwen. Want een verslaafde is méér dan zijn verslaving.
Sterker nog, dat is het deel dat de verslaving kan integreren en kan leren sturen met hoofd en hart.

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Dit bericht werd geplaatst in @cetera en getagged , , , , , , door HansWest . Bookmark de permalink .

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.