Voor- nadelen balans #verslaving #gedragsafhankelijkheid #balans #PraatmetHans

Het is zo makkelijk om te zeggen dat je bepaald gedrag moet stoppen. Maar het is vaak zo lastig om dat ook daadwerkelijk te gaan doen. Uit de (evidence based) Motivational Interview aanpak van verslaving blijkt dat het belangrijk is om een voor-nadelen balans te maken wanneer je bepaald gedrag wilt stoppen… Of eigenlijk wanneer je wilt besluiten dat je ander gedrag wilt gaan starten.

Dus dan is het handig om de voor- en de nadelen van het huidige gedrag eens goed op een rij te zetten vóórdat je gelijk aan de slag gaat om het te ‘stoppen’ .

Zo helpt het bijvoorbeeld om eens goed op een rij te zetten wat nou eigenlijk de voor- en de nadelen zijn van het gedrag dat je wilt gaan stoppen. Want natuurlijk, als je weer in je valkuilen bent gestapt dan baal je waarschijnlijk vooral dat het weer is gebeurd en je vindt vooral “dat je het nooit meer moet doen” enzovoort. Maar er heeft blijkbaar wel een voordeel aan gezeten (anders had je niet gedaan waar je achteraf blijkbaar van baalt af-en-toe). Dus ga nou eens zonder veroordeling(!) A.U.B. heel rustig op een rij zetten wat de voor en de nadelen zijn. Ze bestaan allebei dus

Probeer niets over te slaan. Die zogenaamde “terugval in oud gedrag” (ook al is dat een beetje een veroordelende term) die gebeurt eigenlijk voornamelijk op de momenten die je niet voorzien had.

bij verslavingen en afhankelijkheid draait het helemaal niet zo om het “STOPPEN“… het draait veel meer om de vraag “wat ga ik STARTEN?


Excel voor overzicht

Om je daar bij te helpen heb ik een Excel-sheetje gemaakt waarop je die dingen in kunt vullen. In de linker kolom staan de nadelen van het gedrag dat je wil veranderen en in de rechter kolom staan de voordelen.
IEDER voor- en IEDER nadeel heeft een bepaald gewicht voor jou. Dat voelt belangrijk of niet. Om daar een cijfer aan te geven heb ik de cijfers van 1 tot 10 genomen. Als iets héél erg belangrijk is dan krijgt zo’n nadeel (of in de tweede kolom zo’n vóórdeel) een “10”. Als het eigenlijk maar een klein nadeeltje is dan krijgt het een 3 of een 4 of misschien zelfs maar een 1-tje.
In de volgende kom die je in kan vullen aan de voor- en aan de nadeel kant, vindt je de termijn. Dingen hebben korte termijn voordelen en lange termijn voordelen. Dat geldt ook voor de voordelen. Duidelijk moge zijn dat voor en nadelen natuurlijk zwaarder gaan wegen als de gevolgen op langere termijn merkbaar zijn. Als ik vandaag ga sporten met dat rotweer is de kou van vandaag een korte termijn nadeel maar als ik op de lange termijn een redelijke conditie behoudt dan weegt dat toch wel zwaarder. Als ik vanavond lekker in slaap kan vallen is dat een korte termijn voordeel. Als ik daardoor iedere nacht middenin de nacht uit bed moet om te plassen (ik noem maar een voorbeeldje van drank) dan is dat eigenlijk op de middenlange termijn een slaapgebrek-nadeel.

Voor-Nadelen Balans #verslaving #middelen #gedragsafhankelijkheid

excel-icoon

*klik hier* voor een gratis excel-sheet van PraatmetHans dat je daar mee op dreef kan helpen.

Wat mij betreft: download dit gratis excel sheet en ga er voor jezelf eens mee aan de slag. Als ik je daarbij kan helpen dan hoor ik graag van je.

 

Of download deze nadelen-voordelen balans van niet alleen doorgaan met gebruik maar ook het kiezen voor verandering heeft voor en nadelen…

Als je dat eens op papier op een rij wilt zetten:

(klik om te vergroten tot A4 en te printen)

neem hierover voor informatie of afspraak contact op met Hans .. *klik*

Als je het hier eens over wilt hebben laat het me even weten:

Een gedachte over “Voor- nadelen balans #verslaving #gedragsafhankelijkheid #balans #PraatmetHans

  1. Pingback: De winst van reguleren ( #NAdelenVOORdelenBalans ) | Integrative Addiction coaching: PraatmetHans.nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.