omgaan met de verslaving van mijn partner

We’re in this together…

Het is niet altijd eenvoudig om te leven met een partner met een verslaving.
Dat bedoel ik werkelijk niet lullig, en de meeste mensen die zelf met een verslaving worstelen die zijn dat ook wel met me eens: soms doe je ingewikkeld door je verslaving. En eigenlijk bijna altijd ontstaat er wel gedoe door verslavingen.
Maar noem mij één relatie zonder gedoe.

Excuse the mess but we live here… ~ Roseanna Barr

Aan de ene kant heb je zowel als verslaafde als, als verslavingsdeskundige soms allebei alle begrip voor die partners als die weer boos of bedroefd zijn. Aan de andere kant, als je een tijdje hebt gewerkt met verslaving, dan zal je zeker het moment tegen komen dat je denkt: “joh, had dat nou even wat handiger aangepakt…” als je spreekt met hun partners. Sterker nog, soms denk je ècht wel eens: “tja, op die manier werk je het ook wèl in de hand ook!”

Dat is niet omdat mensen dom zijn of gemeen. Dat is niet omdat ze alles willen beheersen of controleren. Dat is omdat verslaving een fenomeen is dat op zo veel lagen tegelijkertijd speelt dat het vaak behoorlijk lastig is om overzicht te behouden.

A relationship without trust is like a phone without service, all you do is play games.

Wanneer je wilt omgaan met iemand die helaas een verslaving blijkt te hebben -of dat nou een beginnende verslaving is of een ernstige verslaving- dan is het handig om een aantal dingen goed te snappen, dan helpt het vaak enorm om een aantal dingen goed af te gaan spreken met elkaar. En vaak zijn mensen met een gesprek of vier, vijf behoorlijk geholpen.

Vrijwel altijd zou je als coach gewild hebben dat je die gesprekken eerder had kunnen voeren: vóórdat het gedoe allerhande verzuurde gevoelens gegeven had. Vóór de schade in de relatie is ontstaan of voordat de kinderen de dupe werden.
Váák verzuchten de mensen zelf ook (zowel de mensen met iets van verslaving, als ook hun partners) “man, ik wou dat ik dit eerder geweten had…”

Maar vaak hebben mensen een idee over therapie dat het een soort van traject moet zijn dat eindeloos gaat duren, of zijn er andere fantasieën over coaching en therapie, dus daarom stellen ze het nog maar een tijdje uit om er met een professional over te praten.

A ship is safe in harbor, but that’s not what ships are for. ~ William Shedd

Aanbod
Om erbij te helpen om te starten als alles nog een beetje overzichtelijk is, bieden wij u een soort van overzichtelijk ‘pakketje‘ met een intake gesprek om te kijken of het klikt (als het niet klikt zijn er natuurlijk geen verdere verplichtingen) en vervolgens vier gesprekken waarbij u gezamenlijk kunt afspreken wie dat gesprek gaat ‘gebruiken’ (uzelf òf uw partner) en één relatie coaching gesprek met u beiden. Dit is inclusief ‘huiswerk’-materiaal zodat je tijd kunt winnen in het traject.
kosten: Het totale pakket komt dan op Euro 425,= (zie: “omgaan met de verslaving van mijn partner”)

We kijken in deze gesprekken naar de wensen en verwachtingen van de relatie (positief en negatief), geven begrip van verslaving (hoe werkt het), naar voor- en nadelen van gebruik, en naar de manieren waarop het best over verslaving en gebruik gesproken kan worden. Het helpt over het algemeen om zo open mogelijk te zijn maar het kan goed zijn dat we afspreken dat niet alles gelijk uitgesproken hoeft te worden wat in de individuele gesprekken is gezegd. Het draait er immers om dat je allebei weer de het stuurwiel terugvindt van de relatie inclusief de roerig weer en de onderstromen die je soms kan tegenkomen wanneer je met een schip de haven uitvaart.

There’s “ship” in relationship: Beautiful sandy shores, nasty changes in wind, weather and undertows, there’s labour and harbours. ~ Hans

Contact
Wat mij betreft: laten we aan routes uit gaan stippelen en kaarten gaan lezen. Als dat een goed idee lijkt, neem hier dan even contact op met Hans om te overleggen wat de mogelijkheden zijn.

Als je het hier eens over wilt hebben laat het me even weten:

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Dit bericht werd geplaatst in de verslaafde partner, partner, relatie-coaching, verslaving, vriend(in) door HansWest . Bookmark de permalink .

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.