Herkennen van middelengebruik (bij jouw kind)

Tips voor ouders

Vraag: Maar als je zelf nooit iets met drugs hebt gehad dan is het best lastig om te herkennen dat er iets aan de hand zou kunnen zijn op het gebied van drugs
Antwoord: Jee (Ja en Nee). Ja, je weet niks zeker (dus het draait om praten en vooral luisteren) maar ook Nee, er zijn we degelijk een aantal dingen waar je naar kunt kijken en waar je vragen over kan stellen.
Praat over middelengebruik als de gelegenheid zich voordoet zonder te gaan overdrijven door het te pas en te onpas eigenlijk alleen maar over jouw angsten te hebben. Jouw kind leeft in een wereld met mogelijkheden die jij niet kent maar de gevaren ken jij mogelijk beter.

Signalen van gebruik

Praat over jouw angsten als je dingen ziet zoals ineens een andere vriendenkring of verminderde schoolresultaten of verminderde interesse. Probeer om niet alleen maar boos maar met interesse te reageren op spijbelen en probeer eens te kijken waar het zakgeld blijft als er ineens geldnood bestaat of als het ineens nodig is om geld te lenen.
Let op gedragsveranderingen of veranderende emoties, zowel vanuit de hoek van lusteloosheid en depressie en vermoeidheid als in de hoek van agressie of nodeloos verdedigend gedrag. Dat emoties ineens sterk kunnen wisselen of scherpe emotionele overgangen (zeker als dat gebeurt na “even WC-bezoek” of “even op de kamer” of “in de schuur” te zijn geweest. Veranderingen in de manier van eten: bijvoorbeeld plotselinge vreetkicks of plotselinge snoeplust. Aan de andere kant kan er juist ook verminderde eetlust zijn die jouw aandacht trekt, of zelfs vermageren.
Natuurlijk kunnen er ook heel directe waarnemingen zijn die alarmbelletjes mogen laten afgaan zoals rode ogen met verwijde pupillen (of juist ineens kleine pin-point-pupillen, plotselinge bleekheid, lusteloze blik met geloken ogen omdat je blijkbaar ineens zo ‘ontspannen’ zijn dat ze hun ogen maar nauwelijks kunnen openhouden.
Er kan sprake zijn van ‘vreemde geurtjes’ of ineens een enorm gebruik van sterk ruikende mondwatertjes, mint-kauwgomof een gebruik van wierook ineens. Allemaal maniertjes om ‘geurtjes’ te verdoezelen wanneer er gedronken is of wanneer er cannabis of coke gerookt is.

Er is aanvankelijk geen enkel “hard signaal” waardoor je het “zeker weet”. Dat is geen reden om niet te praten over jouw angsten en over hun verantwoordelijkheden. Want als je wacht tot je het zeker weet ben je te laat.

Als je vragen hebt of dingen die je lastig vind dan kan ik waarschijnlijk helpen om de juiste woorden te vinden.
Als je niet weet hoe dingen zitten dan kan ik dat uitleggen zodat je het ook duidelijker tegen jouw kind kan vertellen. En als kosten een probleem zijn dan kan je het ook samen met andere ouders doen (op een ouderavond of een informatiemiddag ofzo). Ik wordt wel vaker uitgenodigd om voordrachten te geven. Neem even contact met me op door hier te klikken:
Aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik*

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.