Nuchter blijven tijdens Koningsdag /-nacht #verslaving #selfmanagement

Koningsdag /-nacht
Koningsdag /-nacht is altijd een lastig etmaal om verslaving in de hand te houden. De gezellig onverantwoorde feeststemming, de herinneringen aan de eerdere feestjes op die feestdagen (toen het nog leuk was om te gebruiken), al het gebruik dat je om je heen weet, zelfs als je het niet ziet.. lastige dagen.

Voorbereiden
Misschien is het een idee om iets volledig anders wėl te gaan doen in een andere stad, Misschien juist in de natuur?
Als je een dag lang niet uit aan het gaan bent is dat waarschijnlijk wel een lange dag.

Opsluiten
Maar misschien is dat toch de enige oplossing. Misschien moet je jezelf die dag maar even opsluiten dit jaar. Heb je dan wel alles in huis om er een leuke dag thuis van te maken? Misschien tevoren even boodschappen doen?

De uitdaging
Maar misschien ben je inmiddels slim genoeg om het on de hand te kunnen houden. Mogelijk ken je de truukjes en wil je het gaan proberen, als oefening. Je kan nog vaak genoeg uitglijden, aan de andere kant kan je ook niet je hele leven binnen blijven zitten op dit soort feestdagen?..

De terugweg
Bij het bezoeken van feestjes zeg ik altijd: “Je moet op je hakken om kunnen draaien bij de deur!”
Als trek eenmaal op gaat lopen, dan loopt het vaak ook logaritmisch op, dan moet je niet te lang hoeven wachten.
In grote steden is dat trouwens nog best wel lastig want het openbaar vervoer is vaak behoorlijk overbelast met (dronken) mensen. Denk daarover na. Hoe kom je weg, direct en op het moment wanneer jij weg wilt.

Let op: Tijdens Koningsnacht en Koningsdag rijdt het openbaar vervoer anders dan je gewend bent. Plan van tevoren je reis en check ook de website van 9292.

Samen
Het is makkelijk om je aan je goede voornemens te houden als er iemand met je mee kijkt. Waarschijnlijk is het best een goed idee om met iemand af te spreken waar je echte (!) afspraken mee kan maken op dagen als deze.
Al is het maar als plek waar je even kunt crashen als het lastig wordt.

Herstel
Niet alleen als het is misgelopen maar ook als je nuchter bent gebleven is een beetje herstel vaak wel op z’n plek. Een weetje om even rekening mee te houden is het volgende: Op dit soort dagen zelf gaat het vaak allemaal nog wel goed. Het belang is vaak ook ‘prettig’ duidelijk. Er wordt mogelijk ook wel wat scherper op je gelet. Je bent dus waakzaam en alert op jezelf…
Maar als je dan zo’n beetje al je wilskracht hebt opgebruikt en tegelijkertijd heb je zó veel gebruik om je heen gezien dat je ‘honger’ naar het middel behoorlijk is aangewakkerd… Een lastige combi als aan de ene kant er sprake is van meer “zin in” terwijl tegelijkertijd de controle wat vermoeid is en iedereen opgelucht is dat die lastige dag weer voorbij is. Self-management is lastig als het gaspedaal een beetje blijft hangen en wat heftig reageert terwijl je aan de andere kant alleen nog maar een handrem hebt.
Dus pas de eerstvolgende dagen even wat extra op. De “nou heb ik ’t wel verdiend” blijkt nogal eens op de loer te liggen op die dagen.

Andere tips?
Wanneer jij nog andere tips hebt: Zet ze hieronder even neer. Er wordt om een email gevraagd maar dat is alleen om spam te voorkomen.

Feest met plezier en met een goeie nasmaak. Have fun en take care.

Dit bericht werd geplaatst in verslaving en getagged , , , door HansWest . Bookmark de permalink .

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.