Vraag:
Waarom kan ik nergens een groep vinden waar ik, net zoals de AA voor alcohol verslaving, zèlf naartoe kan met mijn seksverslaving?
Antwoord:
De wens is legitiem en begrijpelijk. De ellende is alleen dat je vaak enige ‘monitoring’ van buitenaf nodig hebt om het goed te laten gaan.
Laat me het probleem even schetsen…
Niet voor niets wordt er wel eens smalend gesproken bij de AA over “de dertiende stap die je zou moeten zetten” in het 12-stappen model. Juist over de ‘macht’ die jouw positie als oudere en wijzere coach geeft, de macht van als ervaren mentor in dat verslavingsproces, die het zó makkelijk kan maken om jouw ‘protegee’ het bed in te praten… daar wordt soms onvoldoende over gesproken.
Nee, dat was niet het idee waarmee iemand begon als mentor maar het is gewoon zo makkelijk. Maar net als bij verslavingen: soms vertrouw je iets te veel op wilskracht of goede overtuigingen en hou je onvoldoende rekening met de overtuigingskracht van verleidingen… Dus het gebeurt regelmatig, hoor ik van mijn klanten. Helaas en logischerwijs. Het was vast niet de bedoeling van de mensen die het 12 stappen zelfhulpmodel hebben verzonnen. Het is wat mij betreft ook geen reden om het te verlaten maar wel ’t is wel iets om het over te hebben in zelfhulp groepen (wat mij betreft zelfs is dat gespreksonderwerp zelfs de 13e stap)
13. Power corrupts… absolute power corrupts absolutely
Maar wat natuurlijk wel heel erg extra lastig is in dit verband… bij de 13e stap in een AA 12-stappen model gaat het over alcohol!..
…
niet alcohol, maar seks als verslaving
En net zoals ik elders ook uitleg. Bij verslaving gaat het nog niet eens alleen maar om het consumeren zelf, het gaat om het belang wat het middel krijgt, de zuigende werking van de weg naar het consumeren toe… De seks zelf voelt vaak “leeg” en weinig bevredigend. Maar de weg er naartoe is niet te stoppen.
Wat denk je dat er gaat gebeuren in een zelfhulp groep die gaat over verslaving aan seks en oppervlakkige relaties? Dat is ongeveer hetzelfde als een AA-groep organiseren in een kroeg waar de glazen ingeschonken op de toog staan. Voor mensen die wat verder op weg zijn in de zelfcontrole op hun verslaving zou dat misschien eigenlijk best nog wel eens een goede oefening zijn, want je zult je toch moeten leren verhouden tot jouw verslaving.
Je kan je voorstellen dat iemand die net aan de slag is om te erkennen wat verslaving eigenlijk betekent, iemand die nog niet eens precies weet hoe dingen werken en hoe zij zelf in elkaar zitten, om aan zo iemand te vragen: “als jij nou even de sleutel van de drankkast bewaart zodat we niet gaan drinken…”
Kan je jezelf voorstellen wat dat doet voor de heilzaamheid van de sfeer in een AA-bijeenkomst?
En verder nog verder gedacht: wat denk je van de mensen die op een dergelijke groep af zouden komen? Om een plaatje te schetsen van wat er gaat gebeuren bij de voordeur vraag ik je om eens te bedenken welke titels je tegenkomt in de porno: “Sex crazed girls on the loose”, “Nymphomaniacs gone wild!”, “Sex-addicts in the club” enzovoort enzo voort.
Ik denk dat je geld moet inzamelen voor een hele stevige uitsmijter bij de deur om alle geile mannetjes buiten de deur te houden als je openbaar in de krant zet dat er daar-en-daar, zo-en-zo-laat een groep van seksverslaafde mannen en vrouwen verzamelt.
…
zijn er oplossingen?
Welke oplossingen zouden er kunnen zijn dan?
Zou je vrouwen dan maar niet moeten toelaten in de zelfhulp groepen? Dat is toch te discriminerend in de huidige tijd?
Want geloof me: er zijn zat vrouwen met een seks-verslaving, dat is ècht niet alleen maar iets voor mannen. Maar ze hebben het wel lastiger om goede hulp te vinden door de dubbele moraal in onze maatschappij.
Of zou je dan alleen maar “same-sex” groepen moeten organiseren?
…en dan moet je dus gaan discrimineren op homofiele of bi-seksuele mensen???
Dat lijkt mij toch ook niet echt meer helemaal van deze tijd…
Nog niet eens vanuit een gedachte aan “politieke correctheid”, dat kan me nog niet eens zo heel erg raken. Maar juist gewoon vanuit de gedachte achter een groepsbehandeling. Wat maakt een groepstherapeutische bijeenkomst van verschillende mensen nuttig en heilzaam?
Juist: de diversiteit! Moet je die dan maar gelijk weghalen uit angst?
Het heeft geen zin om een hand te maken met alleen maar duimen. We hebben ook een pinkje nodig om een hand een nuttige hand te maken.
Groepsbehandeling is nuttig en heilzaam omdat mensen met een vergelijkbaar probleem andere oplossingen hebben gevonden en daar kan je van leren. Juist de diversiteit maakt dat je dingen anders kunt gaan zien. Want als je de boel niet anders gaat bekijken dan is er geen enkele reden waarom het in de toekomst anders zou lopen dan in het verleden.
Juist eens van een man horen wat jouw acties met mannen hebben betekend voor zijn manier van “mannelijkheid”. Juist eens van een vrouw horen hoe groot het verschil kan zijn tussen wat zij besluit jou te laten zien en wat er gebeurt tussen haar oren…
hetzelfde doen in dezelfde situatie is alleen maar nuttig als het de vorige keer goed gegaan is, ander dan oefen je depressie
…
nut en verleiding
Nuttig is groepstherapie dus zeker maar je komt er niet om heen om een dergelijke zelfhulp-groep aandacht te hebben voor de verleiding van de groep zelf, dat je een intake-procedure hebt die het kaf van het koren scheidt. Dat je waarschijnlijk zelfs eerst individuele behandeling nodig zal hebben om aan een dergelijke groep mee te kunnen doen. Zodat je tegen de verleiding bestand bent.
Ik kan me voorstellen dat je jezelf niet wil opgeven voor een groep zonder eerst individueel aan de slag te zijn geweest voor jezelf…
Ik kan me voorstellen dat je niet naar een groep wil de jou wil hebben zinder dat je dat gedaan hebt…
En dan daarna? Daarna dan ben ik de eerste om te laten zien dat groepstherapie nuttig is. Want ik denk dat zelfhulp waardevol is. Ik denk dat het helpt om andere mensen te helpen met een probleem waar je zelf mee kampt. Voor nicotineverslaving is bijvoorbeeld heel helder bewezen dat mensen die mee doen aan anti-rook programma’s duidelijk minder terugval hebben.
Juist de empowerment van zelfhulpgroepen, de praktische kennis en het onderling vertrouwen dat voortkomt omdat je het gevoel hebt begrepen te worden, dat is niet te bereiken op andere manieren.
Maar het is wel belangrijk om rekening te houden met de verleidingen en de risico’s. Mogelijk dat heldere regels over seks onderling, supervisie of intervisie over de dingen die je meemaakt als mentor/coach en een degelijke voordeur de risico’s goed kunnen beperken. Ik denk ook dat juist zelfhulp mogelijk maakt om niet alleen maar het 12-stappen abstinentie doel aan te houden maar dat het misschien juist zelfs wel goed is om met elkaar te kijken welke doelen en welke strategieën voor jou persoonlijk passend zijn. Misschien inderdaad abstinentie, misschien andere vormen van controle, of misschien dat “controle” zelfs niet eens altijd zo hard nodig is wanneer je aandacht geeft aan de onderliggende drang, aandacht geeft aan de onderliggende processen en voor andere manieren van communiceren over jezelf.
Juist de ervaring van mede-seks-verslaafden zal de risico’s sneller in kaart brengen, zal de smoesjes die je jezelf misschien voorhield sneller ontkrachten.
…
Epiloog
Voor alle duidelijkheid: ik ben vóór zelfhulp! Heel erg zelfs. Ik ben niet tegen het 12-stappen model, ook al denk ik dat sommige groepen zich onvoldoende bewust zijn van de verleidingen omdat zij die introspectie niet aandurven. Ook al denk ik dat er (goede) alternatieven mogelijk zijn die zich iets meer op wetenschap bouwen dan op geloof. Met andere doelen dan alleen maar “abstinentie” als vorm van controle. Ik denk dat het goed is om (ook) over spiritualiteit te spreken in verslavingstherapieën.
Niet voor niets zeg ik vaak dat seks aan de ene, en spiritualiteit aan de andere kant de twee uitersten zijn waar veel therapeuten hun vingers niet aan durven branden… en dat dit een gemis is.
Èn ik denk dat groepstherapie waardevol is, juist voor mensen met een seksverslaving, omdat het gaat over de durf te communiceren over wat zij eigenlijk wensen op andere manieren.
Vragen of opmerkingen? Bel of kijk op: de contactpagina van PraatmetHans.nl .. *klik*
• Gratis en zonder verplichtingen •
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂