Een verslaving is niet “aan-of-uit” (wat doe je bij welk niveau?)

Het verhaal van Jaap (NOS)

stopdeverslaving-meetlintIk wil naar aanleiding van het stukje van de NOS even genuianceerd naar verslavingszorg kijken. Onze regering is namelijk nogal aan het “hakken” in de zorg en zeker de verslavingszorg moet het ontgelden. In de uitzending van de NOS vertelt ene Jaap over de noodzakelijkheid van zijn opname in een triple-X aanpak. Het is niet voor niets dat deze jongen opziet tegen een leven in de “buitenwereld”. Hij is ernstig verslaafd en heeft op dit moment dus ook eigenlijk nog maar weinig te verliezen (zie: “Echt afkicken is een beetje uit” van de NOS). Dan wil je wel met je verhaal op de TV om (terecht) te klagen over het beleid van deze regering. Hij is “ernstig” verslaafd is, en niet “zwaar”. Want als zwaar verslaafde was hij opgegeven en dan betaalt de maatschappij maximaal nog mee aan een beetje ‘harm reduction’ (besparen van leed bij de omgeving en bij de persoon zelf)…

licht matig middelmatig ernstig zwaar
1-2 3-4 5-6 7-8  9-10

Maar mijn punt is: als er “zwaar” verslaafden bestaan dan zijn er dus ook “licht verslaafden” en als er “ernstig” verslaafden zijn dan zijn er ook “matig verslaafden”. En in iedere verdeling zit ook altijd wel een “middelmaat”.

Het is belangrijk om verslaving niet te bekijken als “aan-of-uit” maar dat je genuanceerd kijkt zelfs (of juist) als politicus. Iemand is niet ineens ernstig verslaafd. Iemand is ook niet zo maar ineens middelmatig verslaafd. Daarvoor is nog veel te doen.

Politiek

Persoonlijk denk ik dat we het over 10 jaar helemaal met Jaap eens gaan zijn omdat we dan de kosten zien en daardoor inzien dat het waarschijnlijk veel goedkoper is om ernstig verslaafden ook gewoon als ernstig verslaafden te behandelen en niet gaan proberen om ze onder te brengen in ofwel de “zware” groep of de middelmatig verslaafden.
Sterker nog, dat we middelmatig verslaafden ook gaan behandelen als zodanig en niet doen alsof ze ernstig verslaafd of nog maar matig verslaafd zijn. Een behandeling op maat zal voorkomen dat een behandeling te licht is zodat mensen terugvallen in hun levensstijl of dat een behandeling te zwaar is waardoor mensen afhaken.

In het kader van bezuiniging zie je dat er niet zo veel aandacht meer is voor de lichtverslaafde en de matig verslaafde. Nou denk ik dat het niet per sé slecht is omdat behandelaars in de verslavingszorg soms nogal sterk de neiging hebben om de persoonlijke verantwoordelijk over te nemen. Maar er gaat ook niet zoveel aandacht meer naar de matig verslaafde vanuit de gedachte in de politiek “dat het toch geen zin heeft om ‘die verslaafden’ te behandelen”.
Natuurlijk, de licht verslaafde heeft veel meer eigen verantwoordelijkheid gekregen en dat is even schrikken maar licht en matig verslaafden kunnen met een beetje respectvolle begeleiding voorkomen dat ze verder wegglijden in de spiraal van verslaving.
Aan de andere kant wordt eigenlijk vaak “te zwaar” behandeld als men voor een behandeling in aanmerking wil komen voor een behandeling die door de verzekeraars wordt betaald.

Genuanceerd kijken

Ik denk dat het belangrijk is om genuanceerd te kijken naar verslaving. Verslaving staat niet “aan-of-uit” maar het heeft niveaus, zou je kunnen zeggen. De verslaving, naarmate dat ie sterker wordt, krijgt een steeds zwaarder “gewicht” waarmee het op het leven van een mens drukt en daarmee lukt het iemand steeds minder om zijn eigen verantwoording te nemen voor zijn eigen leven.
Dus het is niet echt handig om testjes te gaan doen die bepalen “of-je-verslaafd-bent-of-niet”, want dat maakt vaak dat je uitstelt om verslaving als een bio-psycho-sociaal proces serieus te nemen. Als je naar een “wel-of-niet” grens gaat zoeken dan ben je negen van de tien keer bezig met uitstellen.

en we weten allemaal wat er met uitstel gebeurt

Het is véél zinniger om jezelf een cijfer te geven van 1 tot 10 en samen met iemand te bezien of jij jezelf al wel een label op wilt plakken dat je misschien achteraf niet had willen hebben.
Of dat je eigenlijk zelf de stappen wilt onderzoeken  en ook die stappen wilt doen die bij jou passen(!) en niet wachten tot dingen uit de hand lopen.
Ik kan je helpen om dit genuanceerd te bekijken. Als je wilt kunnen we een keer ergens een kop koffie drinken om te praten over onderstaand tabelletje.

licht verslaafd matig verslaafd middelmatig verslaafd ernstig verslaafd zwaar verslaafd
1-2 3-4 5-6 7-8  9-10
gecontroleerd gebruik is mogelijk. Het draait om persoonlijke  verant-woordelijkheid en de kosten van behandeling worden door iemand zelf snel terugverdiend door iemand het gebruik leert controleren gecontroleerd gebruik is een aandachtspunt, maar vaak wel mogelijk als je voldoende aandacht besteed aan de functie-analyse en alternatieven.
Samen werken met de omgeving kan handig zijn.
gecontroleerd gebruik is soms na verloop van tijd mogelijk, mede afhankelijk van de evenwicht tussen psychologische afhankelijkheid en biologische verslaving.
korte(!) opnames kunnen nodig zijn.
Omgeving erbij betrekken
gecontroleerd gebruik is onmogelijk, medicatie soms nodig. bescherming tegen de verslaving in jezelf is nodig afkicken is onmogelijk: harm reduction is nodig om kosten en schade zoveel mogelijk te voorkomen

Of als je afspraak wilt om eens ruim de tijd te nemen om te kijken waar jij zit, laat me dat dan even weten middels de contact pagina Praat eens met Hans .. *klik*

Gratis en zonder verplichtingen zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Een gedachte over “Een verslaving is niet “aan-of-uit” (wat doe je bij welk niveau?)

  1. Pingback: De spiraal van verslaving | Integrative Addiction coaching: PraatmetHans.nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.