De stappen van PraatmetHans

richtingaanwijzersVerslaving is een chronische (neurologische) aandoening die soms tientallen jaren van een mensenleven kost. Telkens weer opnieuw aandacht voor biologie, emoties en sociale aspecten, zowel de oorzaken als de gevolgen, en ook hoe de gevolgen weer oorzaken zijn.

Er zijn soms mensen die terugvallen, dan de detox in, afkicken, shit opruimen, leven opbouwen, alles gaat goed, beetje saai zelfs, eigenlijk lijkt het allemaal safe, “eentje kan wel”, uitglijden, terugvallen, wegglijden, detox in, afkicken, meer shit opruimen… keer op keer op keer.
Liever geef je jezelf dan toch de duidelijkheid waarmee het sneller kan, waarmee je experimenten ook echt als experiment gebruikt en ervan leert.

Liever heb je wat overzicht over de fasen die je kan herkennen en de stappen die je kan zetten… bij deze!

Er zijn een aantal fasen waar je over na zou kunnen denken:

 1. Een specifiek middel heeft specifieke gevolgen voor de biologie aan de ene kant en voor de manier waarop je emotioneel in je leven staat aan de andere kant.
  • Met de eerste moet je leren leven (waarbij vaak voorkomen belangrijker is dan het zoeken naar mogelijkheden om te genezen)
  • Met de tweede kan je op alternatieve manieren leren omgaan of je kunt ze leren accepteren voor wat ze zijn zonder ze groter of kleiner te maken.
 2. Je hebt meer kans op levenskwaliteit
  • wanneer je inziet dat je méér bent dan jou verslaving en wat de stappen zijn die daardoor gezet kunnen worden.
  • wanneer je in kaart hebt wat jouw doelen zijn en daar over hebt leren spreken heb (meer kans ze te bereiken)
  1. Beginfase
   • wanneer je in de beginfase plekken creëert waar je veilig bent voor gebruik en vormen vindt waarop je jezelf kunt beschermen tegen jouw neiging om het gebruik als belangrijk te ervaren (door de aandoening) en het zodoende ontstaan van trek-gevoel (vroeger reageren vereist minder ingrijpen).
   • wanneer je in kaart hebt gebracht en hebt leren spreken over jouw redenen om wel te gebruiken, wat de gevoelens waren die je onvoldoende plek hebt gegeven in jouw leven (naast de gevoelens van biologische trek)
  2. Zelf onderzoek
   • wanneer je in kaart hebt gebracht en hebt leren spreken over de dingen die jij kon uitleven/beleven door te gebruiken (naast het gewoontegedrag)
   • wanneer je een vorm vindt waarin je even stil kan staan bij jouw (emotionele) gevoel -dat vaak lichamelijk wordt waar genomen- zodat je kunt nadenken over je gevoel en kunt navoelen of de dingen die je tegen jezelf zegt kloppend voelen.
   • wanneer je schuldgevoel in jouw relaties gaat vertalen naar verantwoordelijkheden en de verantwoordelijkheid neemt voor het schuldgevoel (N.B. voor zover dat terecht is).
  3. Fase van verdunnen
   • Leuke en waardevolle ervaringen meemaken (en veroorzaken) die niet gebruik gerelateerd en wel de moeite waard zijn (de moeite doen)
   • Als je zin in gebruik kanaliseert in experimenten die goed gaan, ook als ze fout gaan.
  4. Evenwichtsfase
   • Als je zorgt dat er mensen naast je staan die je niet veroordelen maar die je ondersteunen als het je even niet lukt.
   • Je hebt meer kans op levenskwaliteit wanneer je een plek hebt om respectvol en zonder onnodige schaamte te praten over de dingen die er komen kijken bij dit proces, hoe lang dat in jouw geval ook duurt.

Het klinkt makkelijk, het is niet altijd makkelijk om ook te doen. Maar als je weet waar je mee bezig bent dan kan je jezelf veel beter sturen.
Als ik kan helpen, laat dat dan even weten: Praat eens met Hans .. *klik*

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.