Geachte politici: Als de WHO het nou toch zegt… decriminaliseren druggebruik!

“Reform approaches towards drug use. Rather than punishing people who use drugs but do no harm to others, governments must offer them access to effective HIV and health services, including harm reduction programmes and voluntary, evidence-based treatment for drug dependence”

Dat is niet mijn tekst, dat is niet de tekst van, zoals bepaalde politici wel zeggen, “linkse hobbyisten”, dat is niet een tekst van, zoals dat wel gezegd wordt door de christelijke politiek, “goddeloze druggebruikers die we moeten vrezen”… dit staat in een recent rapport van een departement van DE WORLD HEALTH ORGANIZATION (als onderdeel van de UN)!

Als de WHO het nou toch zegt… decriminaliseren druggebruik!

Eerder deze maand is in het kader van de internationale HIV-aanpak een opzet geschreven voor een politiek antwoord op de dingen die de verspreiding van HIV in de and werken. De groepen die tot politiek vaak de zwarte Piet toegespeeld krijgen als het over HIV gaat (“men who have sex with men, people who inject drugs, people in prisons and other closed settings, sex workers and transgender people”) worden vaak gecriminaliseerd omdat daarmee de kans op HIV-verspreiding verkleind zou worden.
Maar de WHO is heel duidelijk in haar statements. Dit werkt niet, sterker nog: dit een grond is voor zorgen die mensenrechten betreffen (nou is dat voor sommige mensen geen argument want als je naar hun acties kijkt schijnen een aantal politici de mensen die drugs gebruiken of de mensen die homoseksueel zijn niet als “mensen” te waarderen). Maar de WHO houdt zich bij haar leest en beschrijft ook heel helder dat het een zorg is van de algemene gezondheid wanneer deze groepen worden gecriminaliseed. Het doel moet zijndecriminaliseren.

In het report stelt de WHO uitzonderlijk helder:

  • Landen moeten samenwerken om een politiek te ontwikkelen die het injecteren van drugs, en ander druggebruik decriminaliseren en daarmee voorkomenvan gevangenisstraf verband met dit gebruiksgedrag.
  • Landen zouden samen moeten werken om een politiek te ontwikkelen die wetten mogelijk maakt die het gebruik van, en het aanbieden van schone naalden en spuiten decriminaliseren zodat NSP’s (needle and syringe programs) mogelijk zijn en dat de mogelijkheid van OST (opiate substitution treatment) gelegaliseerd wordt voor opiaat afhankelijke mensen.
  • Landen moeten het idee van verplichte behandeling van middelengebruik los laten

Aangeraden wordt

De WHO raadt juist de Portugese aanpak aan waar ik elders al over schreef. Want Portugal loopt inmiddels op ons voor (zoals wij destijds voor liepen) doordat het daar niet langer crimineel is om drugs voor persoonlijk gebruik te bezitten. Druggebruik wordt als gezondheidsrisico gezien en is geen reden voor opsluiting (zie: de Portugese aanpak*).
Hiermee wordt niet gezegd dat we het goed moeten vinden dat mensen crimineel gedrag vertonen om aan (geld voor) drugs te komen maar het gebruik op zichzelf is niet langer crimineel.
Doordat je jezelf als politiek dan beter kunt bezig houden met de dingen die belangrijk zijn en doordat je de stress van gebruikers verkleind (verslaving en stress hebben vaak een samenhang) èn doordat drughandel minder aantrekkelijk wordt voor criminelen houdt je maatschappelijk een hoop tijd en geld over om te besteden aan dingen die er wel toe doen.

Wetenschappelijk was dit al wel een tijdje duidelijk dat dit beter werkt. Maar omdat er nog zo “prettig veel stemmen gewonnen kunnen worden” door de bevolking maar regelmatig angst in te fluisteren voor de “enge mensen die anders zijn”, was (en is!) er een sterke politieke reden om deze groepen mensen als gevaarlijke criminelen aan te merken (en als je op mij kiest dan bescherm ik je wel).
De WHO is nu héél helder. Precies dàt is juist gevaarlijk gedrag

lees ook:
http://www.tdpf.org.uk/blog/world-health-organization-calls-decriminalisation-drug-use

Wil je het hier eens over hebben met een op kop koffie laat me dat dan even weten.

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.