“je bent jezelf niet als je #trek hebt”

Joan Collins & Stephanie Beacham 2012 Snickers Commercial on YouTube

Inmiddels denkt iedereen bij het horen van die woorden eerder aan Snickers dan aan verslaving 😉 Maar ondertussen is het natuurlijk wèl waar

Je BENT jezelf niet als je trek hebt! (…)

(dit is een pagina voor iedereen met een verslaving om uit te leggen hoe trek/craving werkt en tegelijkertijd óók een pagina voor de omgeving van iemand met een verslaving die even duidelijk wil maken dat iemand misschien zelf even z’n eigen trek niet zo goed in de gaten heeft)

Het is nog niet eens zo makkelijk om te bemerken hoeveel trek je eigenlijk hebt. Want het brein dat alleen maar met het gevoel van trek bezig is en dus met het scannen naar voedsel, dat heeft helemaal geen “rekencapaciteit” meer over om zichzelf nog nuchter van buitenaf te bekijken en/of een evenwichtig oordeel te vellen. Over zichzelf al niet, en al helemaal niet over de omgeving.
Alle “snoepwaar” in de omgeving wordt versterkt waargenomen, alle argumenten waarom je die niet snel zou pakken, die schuiven langzaam maar zeker naar de achtergrond naarmate de trek aanzwelt door al dat snoepgoed…

trek: “Wat er in zit dat zit er maar vast in!”

Trek door suiker tekort -biologische honger zal ik maar zeggen- maakt gebruik van hetzelfde deel van het brein dat ook door verslavende middelen wordt “aangehaakt”.

Precies hierom laat zich de biologische verslaving goed vergelijken met de niet-biologische honger die door verslaving ontstaat.

Net als bij voeding is het verschil tussen “honger” en “trek” heel wezenlijk, als je er handig mee om wilt leren gaan.
Ik kan namelijk soms meer trek hebben dan ik honger heb maar ik kan ook leren om minder trek te hebben dan dat ik honger heb.
Ik kan bijvoorbeeld best honger hebben maar als ik genoeg te doen heb dan heb ik niet eens trek. Druk bezig met de voetbalwedstrijd gaat het allemaal best goed en heb ik totaal geen last van trek. Maar als ik dan terugkom in de kleedruimte dan heb ik inmiddels misschien zelfs wel zo veel honger dat ik zoveel trek kan voelen, zodat ik misschien niet eens in de gaten hoe kribbig ik ben geworden door de trek.

Net als bij verslaving zie je dat de omgeving soms beter doorheeft hoeveel trek je eigenlijk hebt zonder dat je het zelf in de gaten hebt.

Dus het is handig voor mensen met verslavingen om hun “honger” maar beter te leren (h)erkennen, om hun trek maar liever eerder te leren herkennen, voordat ie je gedrag al helemaal bepaalt.

En als tip voor de mensen die deze pagina even willen gebruiken om iemand met een verslaving even duidelijk te maken dat ie misschien zelf even de eigen trek niet zo goed in de gaten heeft… Benoem het gedrag dat je ziet waarom je dat denkt en verpak het in een vraag. Let er daarbij op dat je er geen verwijt van maakt. Dus niet “djeeezus wat ben je weer kribbig vandaag! je hebt zeker weer trek ofzo!” maar “kan het zijn dat je wat prikkelbaar bent door trek?”
Dat iemand trek heeft, dat zegt alleen maar iets over wat er met iemand gebeurt is. Dat is een biologische reactie die iemand niet veel méér te verwijten is dan dat iemand gaat trillen omdat ie het koud heeft, ofzo.

Wat je met dat gevoel van trek gaat DOEN,
dáár draait het om!

Dus als je trek eerst waardevrij leert (h)erkennen kan je vervolgens handig om gaan met die lichamelijke reactie… (gebruik in de hand leren houden bijvoorbeeld, is vaak wel handig, maar daar zijn jullie het vast wel over eens) 😉

Aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik*

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Dit bericht werd geplaatst in @cetera, begrijpen, craving en getagged , , , , door HansWest . Bookmark de permalink .

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.