Waarom drinken teens tegenwoordig minder?

Waarom drinken teens tegenwoordig minder?

We beginnen als pubers weer duidelijk minder te drinken in Nederland

Waar een paar jaar terug de 13-jarig nog in 80% en de 14-jarigen 90% van de gevallen wel eens wat dronk is dat afgelopen jaar teruggebracht onder de 30% voor 13-jarigen en onder de 50% voor 14 jarigen. (Wilma Vollebergh onderzoeker UU)
Dat is natuurlijk een spec-ta-cu-laire daling in 10 jaar!

Dat is een daling gaan we terugverdienen in decennia waarin toch minder verslavingen zullen ontstaan (jeugdig gebruik geeft een grotere verslavingskans). Dat zijn een hoop breintjes die niet extra belast zijn met alcohol terwijl die breintjes nog niet uitgerijpt waren. Dat is minder agressie-problematiek en mogelijk zelfs minder alcohol-veroorzaakte depressies.

Maar waarom is dat dan?

Uiteraard moet dit nog onderzocht worden en gaan we hier vast nog meer over horen maar vooralsnog lijkt het vooral te zijn omdat ouders hun kinderen strakker zijn gaan opvoeden als gevolg van de informatie uit allerhande onderzoek.

Dus nog even herhalend: het is niet de overheid die met hardere strafmaat komt, het is niet de rechtelijke macht die mensen veroordeelt, het is niet het school systeem dat meer aandacht aan de gevolgen van verslaving geeft, of met afschrikwekkende voorbeelden komt. Het lijkt toch echt vooral de duidelijkheid van de ouders te zijn, hun voorbeeld en heldere grenzen over gewenst gedrag en onhandig gedrag, dat het voor de kinderen makkelijker maakt om elkaar niet gek te maken met peerpressure over de dingen die je zou moeten kunnen doen.

En hoe komt dat?

Blijkbaar hebben ouders van nu meer en meer heldere informatie gekregen over de gevolgen van de drug alcohol, dan dat de ouders tien jaar geleden hadden. Blijkbaar hebben de ouders van nu helderder dan tien jaar geleden dat alcohol inderdaad geen soft drug is maar een hard drug. Iets dat aan de ene kant iets zegt over de vraag: “hoe schadelijk zijn hard drugs nou eigenlijk als ook alcohol blijkbaar een harddrug is”
Aan de andere kant geeft het ook een antwoord op de vraag: “hoe schadelijk is alcohol eigenlijk dan wel niet, dat het blijkbaar een harddrug is”

Informatie daarover maakt dat we als Nederlander blijkbaar voorzichtiger opvoeden, duidelijker opvoeden.

Ergo: informeren helpt beter dan straffen. Nee, niet van vandaag op morgen maar op een veel spectaculaider manier dan dat onderzoekers tien jaar geleden hadden durven dromen.

Daar eens wat meer over weten? laten we praten bij een kopje koffie of ik kan langs komen: Praat eens met Hans .. *klik*

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Dit bericht werd geplaatst in @cetera, alcohol, opvoeding en getagged , , , , door HansWest . Bookmark de permalink .

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.