3 doden door XTC

Op het Amsterdam Dance Event zijn drie mensen gestorven.
“er is bij de deur gezocht of er drugs werden megenomen” is de belangrijkste reactie. “We hebben onze best gedaan” hoor ik dan. Maar laten we wel zijn: tenzij je iedereen laat strippen inclusief het ondergoed en aan een invwendig onderzoek onderwerpt zullen er drugs binnenkomen op dergelijke dansfeesten.

Drie doden, waarschijnlijk doordat de gebruikers van die drugs niet wisten hoe goed die XTC eigenlijk is (de hoeveelheid MDMA per pil is in de afgelopen jaren “War on drugs” letterlijk verdubbeld) heeft dus tot hun dood geleid. Bij de deur een beetje fouilleren heeft niet zo veel zin gehad, zij kunnen het gewoon niet meer navertellen.

Natuurlijk zijn er dan mensen die boos naar de drugsdealer kijken maar wanneer je eerlijk kijkt dan moet je toegeven dat druggebruik nou eenmaal bij de dancescene hoort. Daarom was het goed dat drugs ook op feesten getest konden worden. In het buitenland neemt men dat ook over omdat het een goed idee is omdat het dus doden voorkomt.

Ik vraag me af of VVD-minister Opstelten dat onder ogen durft te zien. Of hij door heeft dat er zeer waarschijnlijk mensen zijn gestorven omdat zij niet wisten dat zij twee maal zoveel werkzame drugs in hun lijf slikten, omdat hij van mening is dat het goed is voor zijn plekje in de politiek door het onmogelijk te maken om drugs te laten testen op dansfeesten. Mensen weten niet wat ze slikken, inderdaad. En de pogingen om dat wèl te weten te komen zijn onmogelijk gemaakt (met als gevolg dit weekend dus drie doden -en het is wachten op de volgende-).

ik zou in zijn plaats liever dansfeesten verbieden die niet de mogelijkheid bieden om pillen te testen.

Vijfitg jaar “war on drugs” en dom criminaliseren en ontkennen heeft vooral tot gevolg gehad dat er meer drugs worden gebruikt van betere kwaliteit tegen een lagere prijs. Als we dat nou onder ogen gaan zoien laten we dan informeren in plaats van verbieden in ontkennen. Als ik Opstelten was, dan zou ik wakker liggen.

Dit bericht werd geplaatst in @cetera, XTC en getagged , , , , , , door HansWest . Bookmark de permalink .

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

2 gedachten over “3 doden door XTC

 1. Hoi Hans, wat ik ook belachelijk vind is de zogenaamd “zero-tolerantie” beleid tegenover drugs van de clubs zelf – en dat in de kader van winstbejaag er vaak weinig toegang is tot het verkrijgen van gratis water. Ik zou het ook niet al te crazy vinden als er naast een pillen-tester er een vertrouwens-iemand ook aanwezig zouden zijn op dance evenementen (wellicht zou je genoeg vrijwilligers voor kunnen vinden) waar je toe zou kunnen gaan als je denk dat je iets verkeerds of te veel van iets hebt genomen, zonder dat je meteen uit de club verwijderd wordt. Wat zou de eventuele kosten hiervan kunnen zijn, vergeleken met de tragedie van de afgelopen weekend?
  Wat je ook krijg met de huidige beleid is dat sommige mensen voor de hele avond gaan slikken terwijl ze wachten om binnengelaten te worden, wat makkelijk tot overdosis kan leiden.
  Dat absurde “doen alsof het niet bestaat en als het bestaat gaan we het uitroeien” uit vrees voor het weigeren van de nodige vergunning o.i.d. is gewoon niet goed te praten.
  Wat ook naar is in het verhaal van de afgelopen weekend, is dat Club Lite juist een club is waar er normaal gesproken erg weinig gebruikt wordt en zelfs waar bijna niemand alcohol drinkt – en nu wordt er van alle kanten geroepen om de club te onderzoeken, alsof het dope-centraal is.
  Al met al, de beleid mbt dance- events is net alsof je je kinderen niets over voorbehoedsmiddelen vertellen omdat je niet wil dat ze sexen. Prima idee, tot ze thuis komen zwanger of met een soa natuurlijk…

  • Helemaal met je eens. Het zero tolerance verhaal slaat nergens op en leidt eerder tot ongelukken. Dat er mensen opletten wat er in hun tent gebeurt en dat de eigenaars geen zin heeft om zijn tent tot dope-hol te laten verworden: tuurlijk!
   En het laat goed zien hoe groot het bord is dat we in de politiek voor onze kop hebben dat er bij ongelukken nu gelijk met een schuldwijzend vingertje geroepen wordt om de club te laten onderzoeken in plaats dat we eens gaan onderzoeken of politici zich niet eens iets realistischer met hun werk zouden kunnen gaan bezig houden (wetenschappers serieus nemen enzo in plaats van op stemmen azen door angst te zaaien)…

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.