Vlaamse Artsen drinken teveel

Opinie

“Vlaamse Artsen drinken teveel” horen we op het nieuws op RTL4… en de aandacht gaat naar het drinken. Er is een klein beetje aandacht voor de stress van hun werk maar er is toch vooral een toontje waarin we ons toch wel zorgen moeten maken over het gegeven dat “ze misschien wel handelingen onder invloed doen”.
Rare wereld….

Natuurlijk is alcohol of coke een manier om spanning te reguleren. Dat was het al voor het begin van onze jaartelling.
Als een brein zichzelf door werkdruk en nog kortere consulten en nog meer controlerende rompslomp tot ongekende hoogten heeft op ge-hype-t, dan wordt alcohol aantrekkelijk om alles een beetje te down-tunen. Als de verminderde kwaliteit van de nachtrust aan het vermogen begint te knagen om efficiënt te zijn of als de uitputting in de weg gaat staan van het vermogen om te genieten… een werkzame oplossing ligt al snel op tafel (ook al heeft die dan wel weer een lelijk bijsmaakje achteraf).

Maar waar ligt de oplossing? Waar zoeken we de oplossing?

Zie daar de ‘verslaving’ van onze maatschappij: we zoeken de oplossing bij het gebruik!
Tenminste, in het niet gebruiken. De oplossing zoeken we in controle en weggooien en chemie.

“Ze melden zich nog onvoldoende”, is er al gerechercheerd… en “er zijn kleine initatieven waar indviduele mensen naartoe kunnen maar er is nog geen algemeen meldpunt.”
Want dat is natuurlijk wat we het liefste zouden zien? Een centraal punt waar we naar kunnen bellen zodat alle rotte appeltjes* worden weggeruimd zodat we niet meer verder hoeven na te denken en door kunnen blijven slikken.

Een centraal gereguleerd punt (met een centrale database waar iedere rechtgeaarde hacker in probeert te komen -dus dat gaat een keer lukken-) met de adressen van de artsen die in de gaten gehouden moeten worden door… iemand anders.

Weg gereguleerd… in plaats van nadenken over de oorzaak en de belasting in relatie tot de belastbaarheid

Waarom zouden die huisartsen daar nou niet enthousiast over zijn?

Note* (en Denkanstoß):
In de theorieën over kwaliteitsmanagement zijn er grofweg twee manieren om de gemiddelde kwaliteit te verhogen voor de appelboer:

  • Gooi de rotte appeltjes weg
  • verbeter de processen zodat je gezondere en grotere appels krijgt

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.