Cannabis met 15% THC-gehalte even strafbaar als heroïne??? Waarom is dat waanzin?

Opnieuw gaat de huidige regering een beetje vreemd doen. Niet alleen wordt de verslavingszorg afgepeld zodat er pas hulp is bij verslaving als je zwaar verslaafd bent (één keer raden wat dat gaat betekenen voor het aantal verslaafden over een paar jaar) maar nu gaan ze ook nog de voorsprong uitkleden die we op het buitenland hadden in verslavingsaanpak.

cannabis is gevaarlijk

Met een eng verhaal over Cannabis die zo schadelijk zou zijn dat het verboden moet worden is er een wetsvoorstel waarin cannabis opnieuw als onwettig wordt verklaard wanneer het THC-gehalte hoger wordt dan 15%.
Nou is er inderdaad onderzoek waaruit blijkt dat mensen met een verhoogde gevoeligheid meer kans op schizofrene aandoeningen lijken te hebben, dus ik ga echt niet zeggen dat ik iedereen aan zou willen raden om cannabis te roken. Zeker wanneer je inderdaad al dissociatieve verschijnselen hebt of van jezelf al merkt dat je niet echt altijd even geestelijk stabiel bent, dan is cannabis geen echt goed idee… eigenlijk dus behoorlijk vergelijkbaar met mensen die last hebben van onzekerheid en/of angsten of depressie die er eigenlijk niet verstandig om te drinken omdat alcohol nou eenmaal depressie en angststoornissen als bijwerking heeft op de langere termijn (ook al hebben we voor de korte termijn weinig molecuultjes die zo goed tegen angst werken als alcohol). Geen enkele drug is dan aan te raden trouwens, want als je geestelijk niet zo stabiel bent dan ben je gewoon niet zo gebaat bij wisselende psychoactieve chemicaliën in je brein.

Als ik dat zeg, dan zeg ik dan niet omdat ik voor het verbieden van alcohol ben. Ik ben namelijk ook niet voor nodeloos verbieden van andere drugs. Ik ben voor persoonlijke vrijheid. Ik zeg niet dat we ons allemaal maar een slag in de rondte moeten slikken snuiven drinken roken. Nee, ik ben juist voor levenskwaliteit.

Dat is ook de kern van mijn verslavingsaanpak. Als je zorgt voor echte levenskwaliteit door de dingen te doen die er toe doen, dan hoef je een leven niet chemisch leuk te maken. Niks mis met drinken, roken, slikken… ALS DAT WERKELIJK LEVENSKWALITEIT GEEFT. Maar als dat niet meer zo is dan moet je wat anders gaan doen in plaats van vertrouwen op het oude trucje voor levensgeluk.

 

is het zinnig? nee! waarom wel dan?

In een gezamenlijke brief van Trimbos en de diverse fatsoenlijke verslavingsklinieken is de regering ook afgeraden om deze vreemde regel aan te nemen. Niet voor niks is destijds gekozen om cannabis te gedogen. Ik kan niet anders zeggen dan het volgende: dat had nut! Dat maakte dat cannabis als probleem beter te controleren was en het is internationaal ook vaak herhaald waarbij we een voorbeeld waren.

Dus ik ben altijd weer geïnteresseerd in de redenen van de politici om dit soort rare “war on drugs” regels te verzinnen. Het kan toch niet zijn dat iedereen het nut van het gedoogbeleid alweer vergeten is. Het kan niet zo zijn dat ze niet horen wat de mensen met kennis van zaken zeggen. Waarom dan toch zo de neiging om die enge drugs te verbieden.
Ik kan telkens maar niet op een fatsoenlijke reden komen, sterker nog: de enige reden die ik weet te verzinnen is de angst van de kiezer die moet zorgen voor meer stemmen. De angst oor “de Jood” rond 1940, de angst voor de buitenlander… Daar past de angst voor die enge drugs heel goed bij.

Want als we andere dingen ineens belangrijk vinden, zoiets als levenskwaliteit, bij voorbeeld, dan zullen we waarschijnlijk minder manipuleerbaar worden. Dus waarom zou ik als politicus het beeld scheppen dat je gelijk risico loopt op schizofrenie als je een paar jointjes rookt (realiteit 5%-15% heeft een enigszins verhoogde kans na intensief cannabisgebruik)? Dat lijkt toch vreemd dat je als politicus zo snel bereid bent om vrijheden van jouw electoraat op te geven? Maar het lijkt dat het makkelijker is om regeltjes tegen cannabis te maken dan om aandacht te hebben voor vereenzaming en gebrek aan communicatie. Maar laten we iedereen angstig genoeg houden zodat zij op mij stemmen en zelf niet nadenken over hun eigen levenskwaliteit.

zelf denken A.U.B.

Als mensen zelf een scherper beeld krijgen van levenskwaliteit worden zij minder manipuleerbaar. Daarom is het ook een prominente methode om aan verslaving te werken. Als mensen zelf nadenken en zich niet door hun angsten en automatismen laten bepalen is de kans op zelfverantwoordelijkheid en zelfcontrole aanzienlijk groter.

Nog even een onderzoek waarbij tientallen van de meest vooraanstaande onderzoekers van druggebruik en verslaving gevraagd is om hun mening te geven over de schadelijkheid van bepaalde middelen, zowel voor de mensen zelf als voor hun omgeving.

Kijk eens naar de eerste grafiek waarin horizontaal de schadelijkheid en de kans op verslaving van middelen staat aangegeven: Hoeveel schade berokkent een drug voor de gebruiker zelf. en verticaal staat de schadelijkheid van de drug voor de omgeving.


SchadelijkheidDrugs01
(klik om te vergroten)

Zeker wanneer je deze twee poten bij elkaar optelt dan zijn mensen nog wel eens verbaasd van de volgorde. Maar ook als je kijkt naar de lengte van de blauwe staven dan zie je al gauw welke drugs werkelijk “angst verdienen” en welke veel minder.

SchadelijkheidDrugs02
(klik om te vergroten)

Kijk en oordeel zelf alstublieft.

P.S.

Oh, en ten overvloede -omdat ik die vraag krijg- zelf heb ik de cannabis eigenlijk ook al wel weer decennia achter me gelaten omdat het gewoon niet meer bij mij paste. Dus nee, dat is niet de reden waarom ik tegen verbieden zou zijn.

Dit bericht werd geplaatst in @cetera, cannabis en getagged , , , door HansWest . Bookmark de permalink .

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

2 gedachten over “Cannabis met 15% THC-gehalte even strafbaar als heroïne??? Waarom is dat waanzin?

    • Voor mensen die meer geiniteresseerd zijn in de chemicaliën die in cannabis te vinden zijn (puntje van aandacht blijft inderdaad wat er over blijft als je het gaat roken)

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.