“Genieten zonder Gedoe!” #GenietenZonderGedoe

verslaving verkeerd begrepen

Mensen hebben vaak het idee dat ik door mijn werk met verslaving tegen gebruik zou zijn en tegen genieten… Onzin! Ik ben heel erg vóór genot!
Maar ik ben dan wel pro “Genieten zonder Gedoe!”

Juist als je begrijpt dat biologische verslaving een aandoening is van ..het genotcentrum1 (nou ja.. anyway, even voor het gemak: Genotcentrum/zin-in-centrum).

whatever?

Waarom ik dat belangrijk vind, waar de aandoening zit?
Nou simpel, als ik last heb van een aandoening van mijn botten en spieren dan ga ik aan de slag met het oefenen van… inderdaad: mijn botten en spieren. Heb je last van een aandoening van je hart: dan oefen je de functie van… je hart. Enzovoort.

Dus bij een aandoening van m’n genotcentrum/zin-in-centrum… Wat moet ik dan gaan oefenen?.. Precies!

Niet alleen maar makkelijk met vingertjes zwaaien en vermanend toespreken: “Nou jongeman/jongedame, jij hebt wel genoeg genoten dit leven!”
Nee, helemaal niet!

Juist leren genieten

Die aandoening maakte juist dat ze er waarschijnlijk al tijden niet echt lekker van genoten hebben! Sterker nog, wanneer een verslaving maar diep genoeg is ingesleten, dan zie je eigenlijk regelmatig dat mensen juist verzuchten: “ik wìl helemaal niet meer… En ik geniet er ook helemaal niet meer van… Maar het lijkt gewoon te moeten (en ik kan me er niet meer tegen verzetten)!”

Ik zal me dan ook vaak richten op vragen als:

  • “hoe, en waarvan kan jij weer leren genieten?”
  • “wat is genieten voor jou?
  • “waar wil jij in de toekomst van gaan genieten?”
  • “waar genoot je vroeger van? (en hoe vinden we dat weer terug)”
  • “met wie wil je gaan genieten? (want soms kan je enorm leren genieten van het genot van de ander)”

andere vragen, andere antwoorden

Kijk, dàt zijn ècht héél andere vragen. Met een heel andere uitkomst ook, dan alleen maar de zurige “ik moet niet zo veel willen gebruiken” cognities…
Als mensen, een tijdje verder, weer eens terug kijken dan zegt zelfs het grootste deel: “eigenlijk had ik niet zo veel om voor te willen, toen.” (filosofisch wel een aardige -in het kader van ‘vrije wil’- maar dat is weer een heel ander verhaal. Ook leuk. Maar misschien eerst even aandacht voor het genieten)

En dan graag zonder Gedoe. Want zo’n verslaving geeft zo’n hoop gedoe! Ruzies, misverstanden, tijd die zoekraakt, katers die je inhalen, afspraken die mislopen, situaties die je achteraf toch liever niet had… En zo voort.

Nee! als het aan Hans ligt. Genieten is gezond en mag méér geoefend worden… Maar zonder gedoe graag, dat dan weer wel. 😉

Vragen? Neem even contact met mij op dan praten we verder.

notes

note 1 (nou ja.. Als ik heel streng ben niet helemaal het breincentrum van het “genieten zelf” maar vooral in het breincentrum van het “zin hebben in”… -maar dat heeft dan weer geen “G” aan het begin en dat vind ik didactisch wel zo aardig-)

Als je het hier eens over wilt hebben laat het me even weten:

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.